Laddar TradingView Widget
TradeVenue
Laddar annons
2 May, 2025

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA

Uppdaterad:
2 May, 2025

MÅNDAG DEN 5 MAJ

================

- USA: ISM tjänste-PMI april kl 16.00

Tjänste-PMI sjönk från 53,5 i februari till 50,8 i mars, och väntas nu sjunka ytterligare till 50,6 i april.


TISDAG DEN 6 MAJ

================

- Silf/Swedbank: tjänste-PMI april kl 8.30

Tjänste-PMI sjönk i mars till 49,4, första gången under 50-nivån på ett halvår, med samtliga delindex ned. KI:s månadsbarometer visade en liten uppgång för tjänstesektorn till 98,0 i april, något under det historiska snittet.

Industri-PMI visade samtidigt en uppgång för fjärde månaden i rad, till 54,2 i april, med stöd av ett bättre orderläge trots den ökade osäkerheten.



ONSDAG DEN 7 MAJ

================

- SCB: KPI (prel) april kl 8.00

Efter att inflationstakten fallit tillbaka tydligt i mars väntas nu KPIF-inflationen stiga något till 2,4 procent, medan KPIFXE-inflationen antas stiga 0,2 procentenheter till 3,2 procent. Påskeffekter på paketresor och mat förvårar prognosen denna gång. Riksbankens prognoser ligger på 2,3 respektive 3,2 procent.



- FED: räntebesked kl 20.00

Väntas lämna styrräntan oförändrad på 4,25-4,50 procent.

Fed-chefen Jerome Powell och andra ledamöter har inte indikerat någon brådska att agera i en osäker miljö.

"Fed kommer inte att sänka räntan i nästa vecka, även om USA:s ekonomi krympte första kvartalet och president Trump uppmanar till en mer expansiv penningpolitik", skriver Commerzbank.

De konstaterar att BNP överdriver svagheten i ekonomin, samtidigt som arbetsmarknaden förblir relativt stark. Och även om inflationen sjunkit på senare tid så har hushållens inflationsförväntningar stigit betydligt på grund av tullpolicyn.

Fed kommer att vilja undvika att dessa förväntningar får fäste på dessa höga nivåer, och inte likt 1970-talet pressas till för expansiv policy som bäddade för hög inflation.

"Fed vill åtminstone se tecken på att tullarna bara har en tillfällig effekt på inflationen", skriver Commerzbank.


TORSDAG DEN 8 MAJ

=================

- Tyskland: industriproduktion mars kl 8.00

Den tyska industriproduktionen sjönk 1,3 procent i februari. Nu väntas en uppgång med 0,9 procent.


- Riksbanken: räntebesked kl 9.30

Väntas lämna styrräntan oförändrad på 2,25 procent enligt samtliga bedömare i Infronts enkät utom en, som ser en sänkning med 25 punkter.

Frågan handlar kanske mer om huruvida Riksbanken vågar sig på en guidning om kommande ränteändringar. I prognosen i februari antogs att styrräntan skulle vara oförändrad under hela prognosperioden.

Besvärande hög inflation och stigande inflationsförväntningar ska vägas mot svag tillväxt och stor osäkerhet om hur den svenska ekonomin påverkas av det handelskrig som USA:s president Donald Trump har startat.

SEB tror att direktionen kommer notera att osäkerheten har ökat och att styrräntan kan behöva ändras, men kvardröjande farhågor för inflationsuppgång är ihållande och/eller att handelskriget kan leda till högre priser globalt talar för att avvakta nu.

"Sammantaget, direktionen kommer att hålla alla alternativ på bordet och upprepa att de förblir vaksamma och redo att agera om utsikterna för inflationen och tillväxten kräver det", skriver SEB.


- Norges Bank: räntebesked kl 10.00

Väntas fortsatt lämna styrräntan oförändrad på 4,50 procent.

I mars konstaterade Norges Bank att osäkerheten om den ekonomiska utvecklingen har ökat, men att styrräntan ändå mest sannolikt kommer att sänkas "under loppet av året".

SEB noterar att utvecklingen sedan mars i stort varit som väntat, om än med relativt få data. Även om osäkerheten runt inflationen lättat lite är den fortsatt obekvämt hög, och osäkerheten runt de globala utsikterna har ökat vilket talar för att vänta och se.

De tror därför att Norges Bank håller räntan oförändrad vid detta mellanmöte och upprepar guidningen från mars om en sänkning under 2025.


- BOE: räntebesked kl 13.00

Väntas sänka räntan med 25 punkter till 4,25 procent. Tjänsteinflationen och löneökningarna har tidigare varit oroande höga, men den dramatiska utvecklingen i tullpolicyn väntas nu även påverka Storbritannien och bedömare ser möjlighet att BOE lämnar sin försiktiga hållning och skyndar på räntesänkningarna framöver.


FREDAG DEN 9 MAJ

================

- Kina: handelsbalans april kl 5.00

I mars ökade exporten med 12,4 procent i årstakt, medan importen minskade 4,3 procent.

Sedan dess har handelskriget mellan USA och Kina snabbt eskalerat. Nu väntas en uppgång på 2,0 procent i exporten och nedgång på 5,9 procent i importen.

ING noterar att vi äntligen kommer att få se hur den kraftiga upptrappningen av tullar har påverkat handeln i Asiens största ekonomi.

"Vi misstänker att chocken mot Kinas export till USA blir betydande, vilket leder till ett tvåsiffrigt fall i årstakt i både export och import", skriver de.

Kinas export till USA utgör cirka 14–15 procent av den totala exporten, och en stor del av detta kan ha upphört helt under april. Inköpschefsindex pekar på att det också kommer att ske ett motsvarande fall i importen.

"Viss handel mellan USA och Kina kommer sannolikt att omdirigeras till andra regioner. Men det är ingen smidig process och kommer troligen inte att räcka för att kompensera för nedgången", skriver ING.


- SCB: hushållens konsumtion mars kl 8.00

Hårda data för mars kompletterar kvartalet. BNP-indikatorn återhämtade sig i mars efter två svaga utfall i februari och mars, och för hela första kvartalet var indikatorn oförändrad från föregående kvartal.

Detaljhandeln steg 0,3 procent i mars och med 3,6 procent i årstakt. Den senaste KI-barometern visade däremot på ett rejält dämpat hushållsförtroende, bland annat med minskade avsikter att köpa kapitalvaror.



TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.