LÖRDAG DEN 10 MAJ
=================
- Kina: KPI och PPI april kl 8.00
I mars sjönk Kinas konsumentpriser med 0,1 procent i årstakt, efter -0,7 procent i februari. Den pågående handelskonflikten med USA hotar att pressa ned priserna ytterligare. Även för april väntas -0,1 procent.
Producentpriserna sjönk i mars med 2,5 procent, en större nedgång än väntade -2,3 procent, och -2,2 procent i februari. Marsnedgången var den största sedan i november förra året och oron ökar för att lager av osålda exportvaror ska pressa ned de inhemska priserna än mer.
I april ligger förväntningarna för PPI på -2,6 procent.
TISDAG DEN 13 MAJ
=================
- Tyskland: ZEW-index maj kl 11.00
I april visade ZEW-index det kraftigaste fallet sedan början av Rysslands anfallskrig mot Ukraina år 2022. Indexet över förväntningarna på sex månaders sikt rasade från 51,6 i mars till -14,0 i april. Väntat var 9,3.
Samtidigt steg dock index över nuläget till -81,2, från -87,6, väntat var -86,0.
Förväntningarna för maj pekar mot en uppstuds till 25 för det framåtblickande indexet, enligt Commerzbanks prognos.
- USA: KPI april kl 14.30
Utfallet för mars var lägre än väntat. KPI sjönk med 0,1 procent, medan kärn-KPI steg med 0,1 procent, väntat var +0,1 respektive +0,3 procent.
Kärninflationen sjönk till 2,4 från 2,8 procent, under väntade 2,6 procent och den lägsta takten sedan mars 2021.
I april väntas såväl KPI som kärn-KPI ha ökat med 0,3 procent från månaden före.
Commerzbank noterar i ett kundbrev att aprilstatistiken över KPI och detaljhandel kommer att ge fler indikationer om hur illa de högre tullarna är för den amerikanska ekonomin.
Banken tror att trycket uppåt på priserna kommer att vara måttligt i april, men att priserna antagligen kommer att stiga mer brant de kommande månaderna. De pekar exempelvis på att begagnade bilar redan blivit märkbart dyrare på grossistnivå i april och att detta kommer att speglas starkare i konsumentpriserna om en eller två månader.
ONSDAG DEN 14 MAJ
=================
- SCB: KPI (def) april kl 8.00
Preliminärt steg KPIF-inflationen 0,2 procent i april från månaden före, och 2,3 procent jämfört med ett år tidigare, vilket var snäppet under förväntningarna i Infronts prognosenkät.
Inflationstakten låg därmed stilla jämfört med i mars.
KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, var 3,1 procent, upp från 3,0 procent i mars, medan Infront-enkäten pekade mot 3,2 procent. Det var också Riksbankensprognos, från mars.
Det definitiva utfallet visar detaljerna.
- Riksbanken: protokoll från policymötet 7/5 kl 9.30
Danske Bank förväntar sig skilda uppfattningar bland ledamöterna.
"Vi skulle inte bli förvånade om vi såg en liknande 'splittring' som vid tidigare möten där Thedéen och Seim befinner sig i det något mer hökaktiga lägret jämfört med resten av direktionen", skriver Danske i ett kundbrev.
TORSDAG DEN 15 MAJ
==================
- Origo Group: inflationsförväntningar kl 8.00
Penningmarknadens förväntningar denna gång. I april låg förväntningarna på 2,2 procent om ett år samt 2,3 procent om två och fem år. Det var en upprevidering för förväntningarna på två års sikt, från 2,1 procent i mars.
- Storbritannien: BNP (prel) 1 kv kl 8.00
Under fjolårets sista kvartal växte den brittiska ekonomin med svaga 0,1 procent, efter att ha legat stilla kvartalet före.
I samband med finansminister Rachel Reeves "våruttalande" halverade prognosmakaren OBR sin prognos för 2025, från 2 till 1 procent.
I februari överraskade dock den brittiska ekonomin genom att växa med preliminära 0,5 procent från månaden före och 1,4 procent från motsvarande månad i fjol. Förväntningarna låg på +0,1 respektive +0,9 procent.
- EMU: BNP (prel) 1 kv kl 11.00
Det första estimatet visade att eurozonens ekonomi växte med 0,4 procent under årets första kvartal, dubbelt upp från kvartalet före, och överträffade marknadens förväntningar på 0,2 procent.
Uppgången fick stöd av starkare inhemsk efterfrågan, driven av lägre inflation och lånekostnader samt förnyad optimism efter att Tyskland lättat på sina låneregler. Förväntningar om ökade försvarsutgifter kommande månader bidrog också.
Bedömare befarar att kraften i ekonomin kan komma att dämpas de kommande månaderna när införandet av de nya USA-tullarna börjar tynga exporten samtidigt som förhöjd osäkerhet dämpar företagens investeringar och hushållens konsumtion.
- USA: detaljhandel april kl 14.30
Tog ett skutt uppåt i mars, +1,4 procent, efter en uppgång med 0,2 procent i februari. Uppgången var den största sedan i januari 2023 och drevs av en ökad försäljning av motorfordon och delar, inför hotande biltullar. Exklusive bilar ökade detaljhandeln med 0,5 procent.
För maj ligger prognosen på +0,1 procent, och exklusive bilar på +0,3 procent.
FREDAG DEN 16 MAJ
=================
- Japan: BNP (prel) 1 kv kl 1.50
Väntas ha krympt med 0,1 procent under årets inledande kvartal, efter en uppgång med 0,6 procent fjärde kvartalet 2024.
ING Economics skriver i ett kundbrev att privatkonsumtionen bör växa tack vare solida hushållsutgifter och inflödet av utländska turister, men att den externa efterfrågan ändå kan vara den största hämskon.
"Vi vet redan att aktiviteten inom tidigareläggning av tullar var ganska begränsad jämfört med andra stora exportörer. Importen återhämtade sig under tiden. Svag tillväxt kommer sannolikt att hålla Bank of Japan – och dess räntehöjningscykel – på paus för tillfället", skriver ING.
- USA: Michiganindex (prel) maj kl 16.00
Indexet över det amerikanska konsumentförtroendet sjönk till 52,2 i april, från 57,0 i mars. I maj väntas en liten uppgång till 53,0.
Inflationsförväntningarna har samtidigt stigit på såväl kort som lång sikt.