NORDEA-PROGNOS: FORTSATT GRADVIS ÅTERHÄMTN, BNP +1,5% 2025 (NY)
(Tillägg: från stycke fyra)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den globala osäkerheten är stor, men mycket talar för att den gradvisa återhämtningen i svensk ekonomi fortsätter framöver. Riksbanken har sänkt klart styrräntan och kronan stärks ytterligare framöver.
Det skriver Nordea i en konjunkturprognos på onsdagen.
Sveriges BNP väntas öka med 1,5 procent i år och med 2,7 procent nästa år. I den förra prognosen, i januari, var prognosen för 2025 +1,3 procent och 2,8 procent för 2026.
"Svensk ekonomi har god motståndskraft och Sverige har bättre förutsättningar än många andra länder att rida ut stormen. Styrräntan har i stort halverats sedan toppen, hushållen har i utgångsläget ett högt sparande och vi går valår tillmötes med en expansiv budget", säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom.
Nordea konstaterar att det har varit en turbulent inledning på året, men att det är viktigt att inte fastna i nuläget utan blicka framåt. I takt med att handelsavtal kommer på plats väntas osäkerheten minska och stämningsläget i höst bör vara ett helt annat.
Flera gynnsamma faktorer ger stabilitet till den inhemska ekonomin, som lägre räntor, expansiv finanspolitik och ett konkurrenskraftigt näringsliv.
"Den återhämtning som inleddes i den svenska ekonomin under andra halvåret 2024 kan därmed fortsätta efter en tillfällig utplaning under första halvåret 2025", skriver Nordea.
Handelskonflikt och en påtaglig osäkerhet påverkar den globala efterfrågan, men den svenska tillverkningsindustrin tycks dock stå emot relativt väl och de direkta effekterna på den svenska ekonomin är begränsade.
Deras huvudscenario är att tullarna inte blir alltför besvärande, att EU avstår från påtagliga motåtgärder mot USA och att även spänningarna mot Kina avtar.
Den finansiella situationen för hushållen, som just nu tvivlar över både landets och den egna ekonomin, kommer att förbättras i år, vilket skapar en grund för växande konsumtion trots en skakig omvärld.
"Handelskonflikten är den stora risken i prognosen. En av flera kanaler som det kan påverka hushållen är via räntorna. Om räntorna mot förmodan skulle stiga påtagligt försämras hushållens finansiella ställning, konsumtionsutrymmet minskar och bostadspriserna dämpas", skriver banken.
Sysselsättningen väntas öka svagt under loppet av 2025 och arbetslösheten spås sjunka från 8,7 procent i år till 8,3 procent nästa år.
Nordea håller fast vid sin prognos att Riksbanken inte sänker sina styrräntor mer i denna cykel.
"Inflationen ligger långt över målet under stora delar av innevarande år. Därmed är det inte en miljö för räntesänkningar. Vi räknar med att Riksbanken avvaktar och när inflationen faller tillbaka i höst är konjunkturutsikterna bättre och behovet av att sänka styrräntan borta", säger Annika Winsth.
Nordea noterar att de offentliga finanserna är starka, och detta tillsammans med relativt gynnsamma konjunkturutsikter talar för att kronan stärks ytterligare ner mot 10:50 mot euron.
Nordea 2025 2026
==============================================================
BNP 1,5% 2,7%
Arbetslöshet 8,7% 8,3%
KPIF 2,5% 1,5%
==============================================================
Bild: BNP-prognos