STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I spåren av det pågående prisfallet på olja så minskar gapet mellan köpare och säljare vilket öppnar för en våg av förvärv och fusioner i oljesektorn. Det skriver Bank of America i en analys som publicerades på måndagen.
Analysen släpps i kölvattnet av Bloombergs uppgifter från i helgen om att Shell överväger ett möjligt förvärv av BP - något som BofA dock inte tror kommer att ske.
Bank of America lyfter hur aktörer med högre skuldsättning är mer sårbara, och därmed utgör potentiella mål för finansiellt starkare bolag.
”Vi anser att den historiskt viktigaste drivkraften bakom stora oljeaffärer har varit en utbredd pessimism kring oljeprisets framtid. Under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet såg vi en våg av mega-sammanslagningar inom sektorn, där bolagen ersatte begränsade möjligheter till organisk tillväxt med kostnadssynergier”, skriver banken i sin analys.
Bank of America drar paralleller mellan ett potentielt köp av BP och Shells köp av BG Group under april 2015, efter tre vinstvarningar från BG. Då stod oljepriset i cirka 60 dollar per fat, i linje med dagens nivåer. Enligt bankens bedömning så är BP:s finansiella struktur beroende av ett starkt makroekonomiskt klimat, vilket vi inte ser i dag.
”Vi anser att Shell fortsatt är undervärderat jämfört med BP – trots att BP:s aktie har utvecklats svagt och att BP:s skuldsättningsgrad är mer än dubbelt så hög som Shells. Vi tror att denna skillnad kommer att öka ytterligare, i takt med att svagare makroförutsättningar snabbare pressar BP in i negativt fritt kassaflöde”, skriver banken i sin analys.
Bank of America förväntar sig dock att Shell hellre återköper egna aktier än förvärvar BP i dagens läge och ser återköp som ett bättre alternativ.
”Vi ser ett fritt kassaflöde på cirka 11 procent för både Shell och BP under 2025 – vilket skulle kräva årliga synergier på 3 miljarder dollar och/eller att Shells aktie överpresterar med över 30 procent för att uppnå ett tillskott i fritt kassaflöde-per-aktie”, skriver BofA som i sin analys utgår från ett bud med en 30-procentig premie till BP:s aktieägare.