RÄNTOR/VALUTOR: DÄMPAD REAKTION PÅ FED, RB VÄNTAS AVVAKTA
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna visar små förändringar medan dollarn generellt är lite starkare jämfört med före Fed-beskedet på onsdagen, vars vaga budskap håller dörren öppen för olika tolkningar.
Den tvååriga statsobligationen handlas på 3,81 procent, oförändrat från svensk stängning på onsdagen, medan dollarindex stigit till 99:66.
Federal Reserve lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 4,25-4,50 procent, och konstaterade att osäkerheten om de ekonomiska utsikterna har ökat.
"Kommittén är uppmärksam mot båda sidor av sitt dubbla mandat och bedömer att riskerna för högre arbetslöshet och högre inflation har ökat", skrev de i uttalandet.
Fedchefen Jerome Powell indikerade vid en presskonferens ingen brådska att agera.
Han sade att det ännu är för tidigt att säga vilken av riskerna för högre inflation eller högre arbetslöshet som är störst. Fed måste invänta klarare besked om hur administrationens policy kommer att spela ut, men de tullhöjningar som annonserat så här långt har varit "signifikant högre än väntat". Politiken kan dock fortfarande ändras, och deras effekter på ekonomin är "mycket osäkra".
Policyn är i ett bra läge till dess att mer information kommer in, och det är "lämpligt att vara tålmodig", sade han.
Han kan se lägen som talar för att det kan bli lämpligt att sänka räntan i år, men också lägen som talar för att räntan inte kan sänkas i år, och han kan inte säga med någon övertygelse att han vet vad som är den lämpliga räntebanan.
Magkänslan säger att osäkerheten är "extremt förhöjd", att riskerna för högre arbetslöshet och högre inflation har ökat, men det syns ännu inte i statistiken.
Medianen i räntebanan i mars pekade mot sänkningar med totalt 50 punkter i år, men Powell hänvisade nu till den nya räntebanan som kommer i juni.
James Egelhof på BNP Paribas konstaterade att om det inte sker en avgörande vändning i den amerikanska ekonomiska statistiken verkar FOMC bekväm med att förbli avvaktande på obestämd tid.
"FOMC väntar på tydliga bevis för om nästa drag bör vara en räntesänkning, baserat på att ekonomin rör sig mot en recession, eller om det snarare handlar om att strama åt politiken ytterligare på grund av att hög inflation håller på att bita sig fast i ekonomin", sade han till Bloomberg News.
Goldman Sachs konstaterade att Fed bara gav begränsad vägledning om nästa steg. Powell upprepade flera gånger att även om tullar har ökat risken för både högre arbetslöshet och högre inflation, så befinner sig penningpolitiken på en bra nivå och FOMC kan avvakta och se hur ekonomin utvecklas.
De tar främst med sig tre saker från pressträffen: ribban för en räntesänkning ligger högre än 2019 då inflationen var mycket lägre, de vill se svaghet även i hårda data innan de agerar, och en räntesänkning är bara motiverad om den samlade hårda datan indikerar att arbetslösheten är på väg upp.
"För marknaderna innebär detta att det fortfarande saknas tydliga svar om Feds framtida väg", skrev de.
Goldman Sachs tror att tullarna så småningom kommer att försvaga ekonomin tillräckligt för att motivera räntesänkningar, men det kan ta tid och de ser en första räntesänkning i juli, följt av september och oktober.
SEB noterade att marknaderna såg budskapet som lätt hökaktigt och drog ned förväntningarna om en sänkning i juni.
"Vi håller med om att en junisänkning har blivit mindre sannolik men förväntar oss att Fed i slutändan kommer att fokusera på att stötta tillväxten och se igenom en tillfällig uppgång i inflationen", skrev de.
Donald Trump skrev att han på torsdagen ska offentliggöra ett "stort handelsavtal med ett stort land", vilket flera tidningar uppger är Storbritannien. Det gav lite stöd åt pundet, men också börsterminerna i USA.
Under torsdagen kommer räntebesked från Bank of England som väntas sänka räntan med 25 punkter, och även från Norges Bank och Riksbanken, som båda väntas lämna oförändrat.
Morgan Stanley tror också att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 2,25 procent.
"Däremot tror vi att det kan komma en signal om att det finns nedåtrisker för räntebanan, eftersom riskbalansen för makroläget har förskjutits nedåt. Ändå vill Riksbanken sannolikt avvakta det slutliga BNP-utfallet för första kvartalet 2025 för att bekräfta att återhämtningen faktiskt var svag", skriver de.
Ett nytt prognosunderlag blir också avgörande, då det kommer att inkludera högre amerikanska tullar.
Bekräftelsen på svagare tillväxt under första kvartalet och utsikterna bör leda till att Riksbanken sänker räntan, och sedan en sista sänkning till 1,75 procent i september, skriver de.
torsdag kl 6.15 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:6266 (9:6262) EUR/USD 1:1327 (1:1356)
EUR/SEK 10:9023 (10:9300) USD/JPY 143:61 (143:36)
Jp obl 2 0,62 (0,62) Jp obl 10 1,31 (1,28)
Ty obl 2 1,73 (1,73) Ty obl 10 2,48 (2,49)
US obl 2 3,81 (3,81) US obl 10 4,29 (4,30)