RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR STABILA, EURON LITE SVAGARE
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar små rörelser i måndagens förmiddagshandel, medan euron handlas något svagare mot dollarn, som även har stärkts mot andra valutor. Kronan är 4 öre svagare mot dollarn men stabil mot euron jämfört med fredagseftermiddagen.
Europabörserna uppges trampa vatten då flera asiatiska marknader samt Storbritannien håller helgstängt på måndagen och även på statistikfronten har det varit lugnt.
Däremot har oljepriserna fallit kraftigt efter att Opec+ i helgen meddelat att de kommer att öka produktionen.
"PS: Lägre oljepriser är uppenbarligen en direkt positiv faktor för att sänka inflationen. Och förra veckans data från euroområdet visade att alla faktorer som bidrar till att dämpa inflationstrycket skulle vara mer än välkomna, då tidiga rapporter varnade för att inflationen i euroområdet förblev oväntat stabil i april. Kärn- och tjänsteinflationen – som övervakas noga av ECB – steg, vilket dämpade ECB:s duvaktiga förväntningar", skriver Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, i ett kundbrev.
Hon tillägger att kombinationen av fallande energipriser, en starkare euro, ECB-stöd och högre offentliga utgifter dock fortsätter att stödja uppfattningen att tillväxten i euroområdet sannolikt kommer att ta mer fart.
Klockan 10.30 släpps Sentix investerarförtroende för euroländerna.
Danske Bank konstaterar i ett kundbrev att den amerikanska handelspolitiken har grumlat tillväxtutsikterna, men att den första makrodatan för april inte visar den omedelbara negativa påverkan på tillväxten i eurozonen som befarats.
Exempelvis visade tillverkningssektorn, som drabbas mest direkt av tullarna, bättre PMI-utfall än väntat för april. Nya order var stabila och produktionsindex låg kvar över 50-strecket för andra månaden i rad. Och i tyska IFO-index reviderades tillverkningsföretagens framtidsutsikter visserligen ned, men det var en relativt liten förändring.
Mer oroande är att tjänste-PMI gick in i en nedgångsfas för första gången sedan november, då det sjönk till 49,7 från 51,0. Detta kan vara det första tecknet på att svagare konsumentförtroende har lett till lägre utgifter, vilket främst syns inom tjänstesektorn, men det kan också vara så att transporttjänster har drabbats hårt då leveranser till USA pausades.
"Osäkerheten från handelskriget är fortfarande hög, så det kommer att vara intressant att se handelskrigets inverkan tydligare i den kommande månadens data, särskilt om detaljhandelsförsäljningen", skriver Danske Bank.
Även om den amerikanska handelspolitiken inte syntes i tillväxtsiffrorna för första kvartalet räknar Danske Bank med att tillväxten under resten av året kommer att förbli dämpad och under potential.
USA-räntorna steg i den sena handeln på fredagen efter en relativt stark jobbrapport.
President Donald Trump sade i en intervju med NBC i helgen att han är villig att sänka tullarna på Kina vid något tillfälle eftersom tullarna nu är så höga att världens två största ekonomier i princip har slutat handla med varandra.
"Vid något tillfälle kommer jag att sänka dem, för annars kan man aldrig göra affärer med dem, och de vill verkligen göra affärer", sade Trump.
Trump berömde vissa uttalanden från Kina nyligen som "positiva", samtidigt som han upprepade att varje avtal mellan länderna måste vara "rättvist".
Beträffande Federal Reserve upprepade Trump i NBC-intervjun att de borde sänka räntan och vid någon tidpunkt kommer att göra det, men att han inte har några planer på att få bort Fed-chefen Jerome Powell innan hans mandatperiod slutar 2026.
Federal Reserve har policymöte denna vecka med besked på onsdag. Enligt en enkät från Bloomberg News väntas räntan hållas oförändrad nu, och bedömarna ser två räntesänkningar i år, i september och december.
76 procent ser också en recession i år, upp från 26 procent i marsenkäten. En klar majoritet ser också risker på uppsidan för såväl inflationen som arbetslösheten, och Feds dubbla mål om sysselsättning och prisstabilitet skulle kunna hamna i konflikt.
I eftermiddag publiceras ISM:s tjänste-PMI för april, som väntas ha sjunkit till 50,6.
Även Bank of England, Riksbanken och Norges Bank lämnar räntebesked i veckan, BOE väntas sänka med 25 punkter medan de senare väntas låta styrräntan ligga stilla.
måndag 10.10 (fredag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:6531 (9:6124) EUR/USD 1:1325 (1:1368)
EUR/SEK 10:9300 (10:9279) USD/JPY 144:15 (143:97)
Ty obl 2 1,76 (1,75) Ty obl 10 2,52 (2,52)
US obl 2 3,82 (3,77) US obl 10 4,31 (4,29)
Sv obl 2 1,89 (1,89) Sv obl 10 2,36 (2,37)