RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTORNA STEG, EURON TAPPADE UNDER 1:13
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg på fredagen, i spåren på högre USA-räntor under natten, och euron tappade en bit under 1:13 mot dollarn.
Efter räntebesked från flera centralbanker under onsdagen och torsdagen skiftades fokus åter över mot tullfrågan, och efter torsdagen uppgörelse mellan USA och Storbritannien riktas intresset närmast mot helgens diskussioner mellan USA och Kina.
President Trump lät relativt optimistisk om att USA snart ska ha ett avtal klar med Kina, och enligt uppgifter till Bloomberg News siktar USA på att sänka tullarna till under 60 procent, från nuvarande 145 procent, som ett första steg, om samtalen gör framsteg kan tullarna sänkas redan nästa vecka.
Trump skrev dock på Truth Social på fredagen att Kina-tullar på 80 procent "verkar rätt".
Enligt data från Kina på fredagsmorgonen påverkades inte exporten negativt av de nya USA-tullarna i april. Exporten steg med oväntat höga 8,1 procent jämfört med april 2024, väl över väntade +1,9 procent.
ING Economics noterade i ett kundbrev att "rapporterna om den kinesiska exportens död har varit kraftigt överdrivna". Att exporten steg 8,1 procent, trots att exporten till USA rasade 21 procent, visar att Kinas ansträngningar för att skifta exporten till andra marknader betalar sig, enligt ING Economics.
I Sverige rapporterade SCB att en stark exportorderingång bidrog till att industrins orderingång steg 5,2 procent i mars jämfört med februari. Exportorder ökade 9,6 procent medan hemma marknaden ökade 0,4 procent.
Produktionen i industrisektorn sjönk dock 1,6 procent i mars jämfört med i februari, främst drivet av en nedgång på 15,2 procent för kemi- och läkemedelsindustrin. Fordonsindustrin ökade 9,9 procent. Totalt minskade produktionen i det svenska näringslivet med 0,5 procent i mars jämfört med februari.
SCB rapporterade också att hushållens konsumtion minskade 0,4 procent i mars jämfört med i februari, till stor del beroende på en nedgång med 1,4 procent för aggregatet bostad, el, gas och uppvärmning.
Finansminister Elisabeth Svantesson meddelade på fredagen att regeringen nu räknar med att Sveriges BNP ökar 1,8 procent i år och 2,3 procent nästa år, vilket är en nedjustering från de +2,1 respektive +2,8 procent som antogs i vårbudgeten. Hon noterade samtidigt att "riskerna nog ligger på nedsidan".
Hon upprepade att regeringen är redo att stötta hushåll och företag, men att det ännu är tidigt att säga vad som kan behöva göras.
Svenska räntor sjönk däremot på fredagen, tvåårsräntan stängde 3 punkter lägre på 1,85 procent.
Euron stärktes 1 öre mot kronan, till 10:91, medan dollarn stärktes med 4 öre, till 9:68.
Data från Norge på morgonen visade att kärninflationen sjönk till 3,0 procent april, från 3,4 procent i mars. Utfallet var något lägre än väntade +3,1 procent.
SEB Oslo noterade att inbromsningen i inflationen nästan helt förklaras av livsmedel, vilket kan kopplas till erbjudanden under påsken. Kärninflationen exklusive livsmedel steg något i april, vilket till stor del förklaras högre priser för flygresor.
USA-räntorna steg, och dollarn stärktes, USA efter svensk stängning på torsdagen när marknadsaktörer välkomnade de första resultaten av USA:s tullförhandlingar. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 3,84 procent medan tioårsräntan noterade 4,36 procent, 1 respektive 5 punkter upp jämfört med 24 timmar tidigare.
Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker vid Swissquote, noterade i ett kundbrev att president Trumps "entusiastiska annonsering, komplett med mycket VERSALER, hjälpte till att blåsa upp sentimentet, vilket fick detta USA-UK-avtal att kännas större än det faktiskt är".
"Jag menar, det faktum att de två länderna kunde enas om ett fåtal punkter är en bra start, men Storbritannien gick in i förhandlingarna med en tullsats på 10 procent och lämnade bordet… med en tullsats på 10 procent", skrev hon.