RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR UPP, FOKUS PÅ HANDEL OCH TULLAR
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De europeiska räntorna steg under tisdagen, den tyska tioårsräntan med 5 punkter till 2,69 procent. Samtidigt försvagades euron något.
Fokus låg under dagen på Donald Trumps nya tullåtgärder. På måndagen meddelade Trump att strafftullar på mellan 25 och 40 procent kommer att införas mot 14 handelspartner, däribland Japan och Sydkorea, med start den 1 augusti.
Samtidigt öppnade han för nya handelsförhandlingar och sköt upp tidsfristen för ytterligare tullhöjningar till åtminstone 1 augusti, något som dämpade marknadens oro.
Flera analytiker varnade dock för att optimismen kan vara överdriven.
Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, pekade på att riskerna kopplade till den så kallade TACO-handeln – där marknaden har ignorerat tullhot i tron på snabba uppgörelser – nu börjar bli svårare att bortse från.
"Trump backar inte, och inflationstrycket ökar. Initialt valde många företag att absorbera tullkostnaderna i hopp om att de var temporärt. Men om tullarna visar sig vara mer permanenta och föränderliga kommer företagen inte ha något annat val än att föra vidare kostnaderna", skrev hon.
Enligt Goldman Sachs kan upp till 70 procent av dessa kostnader till slut hamna hos konsumenterna i form av högre priser. Frågan är därmed vem som på sikt får bära den ekonomiska bördan – företagen eller konsumenterna.
Daniela Sabin Hathorn på Capital.com påpekade att tullar nu tycks ha blivit ett standardverktyg när avtal uteblir. Det skapar ett nytt lager av risk för marknaderna och kan leda till press nedåt på dollarn, då USA:s tillväxtutsikter försämras.
Trots den ökade osäkerheten har den amerikanska ekonomin visat sig motståndskraftig. Sysselsättningen är fortsatt stark och S&P 500 har nyligen nått nya rekordnivåer. Ändå väljer vissa investerare en mer försiktig linje, med hänvisning till politisk osäkerhet, växande statsskuld och ett osäkert geopolitiskt läge.
"Investerare som förlitar sig på TACO-handeln kan komma att bli besvikna", sade Raphael Thui på Tikehau Capital. "Det finns en verklig möjlighet att tullar blir ett permanent verktyg för att finansiera växande budgetunderskott, även efter Trumps mandatperiod."
På räntemarknaden steg amerikanska statsobligationer något. Tvåårsräntan var upp 3 punkter till 3,92 procent, medan tioårsräntan steg 6 punkter till 4,43 procent.
I Europa visade färska siffror en större än väntad nedgång i den tyska exporten i maj. Exporten minskade med 1,4 procent jämfört med april, samtidigt som importen föll med 3,8 procent. Exporten till USA föll till den lägsta nivån på över tre år, efter Trumps tullhot.
Trots exportnedgången visade handelsbalansen ett oväntat överskott på 18,4 miljarder euro, vilket var högre än både föregående månads 14,6 miljarder och förväntningarna på 15,5 miljarder.
Samtidigt intensifierade EU sina ansträngningar att nå ett preliminärt handelsavtal med USA. Ambitionen är att enas om en tullsats på 10 procent före den 1 augusti, som grund för ett mer omfattande och långsiktigt avtal.
Tyskland, med sin starka exportindustri, särskilt inom bilsektorn, bedöms vara särskilt sårbart. Bundesbanks chef Joachim Nagel varnade för att tullarna riskerar att pressa ned Europas största ekonomi i recession.
Commerzbank noterade att maj var den andra månaden i rad med fallande export, och pekade ut de amerikanska tullarna som den främsta orsaken. Samtidigt påpekade banken att nivåerna fortfarande låg inom det normala spannet för månatliga fluktuationer. De tillade dock att en fortsatt nedgång i exporten under kommande månader är att vänta.
På valutamarknaden tappade euron till strax under 1:17 mot dollarn och handlades vid svensk stängning tisdag kring 1:169. Yenen handlades strax under 147-nivån mot dollarn.
Kronan stärktes samtidigt mot dollarn till 9:55, och tappade mot euron till 11:16.