RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR UPP, JOBBRAPPORT DÄMPAR FED-FÖRVÄNTAN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna i såväl Europa som USA steg på fredagen, med extra skjuts från jobbrapporten i USA. Dollarn stärktes med dollarindex över 104-nivån, medan Europabörserna stod på plus. I Sverige startade fjärde kvartalets BNP överraskande starkt.
Antalet sysselsatta i USA steg med 199.000 personer, över väntade +180.000, samtidigt som föregående två månader reviderades ned med 35.000. Ett slut på strejken bidrog med cirka 40.000 i november. Arbetslösheten sjönk till 3,7 procent från 3,9 procent, här väntades 3,9 procent.
Enligt hushållsundersökningen ökade antalet sysselsatta med 747.000 personer. Lönerna ökade med 0,4 procent under månaden, upp från 0,2 procent i oktober och över väntade 0,3 procent. I årstakt var uppgången väntade 4,0 procent.
Commerzbank noterade att rapporten totalt sett bekräftar en inbromsande arbetsmarknad, men ger inga indikationer om en nedgång som skulle vara typisk för en annalkande recession.
Jobbdatan har på sistone generellt pekat i rätt riktning för Federal Reserve. Klart lägre jobbökning och färre lediga platser visar på en avsvalnad arbetsmarknad, men den förblir rätt stram och riskerna för en ny acceleration i lönerna har inte försvunnit.
"Fed-chefen Jerome Powell kommer därför troligen att slå tillbaka mot växande förväntningar på marknaden om att räntan kommer sänkas snart. Trots allt har Fed ännu inte nått sitt mål om att uthålligt få ned inflationen till 2 procent", skrev Commerzbank som fortsatt tror att marknadens antagande om en sänkning i vår är för aggressiv.
Förväntningarna om en sänkning i mars drogs ned, men en sänkning i maj är fortsatt fullt inprisad enligt CME Fedwatch tool.
Michiganindex steg klart mer än väntat i december medan inflationsförväntningarna sjönk.
USA-räntorna, som redan stigit ett par punkter, fortsatte upp efter jobbrapporten och sammantaget var den tvååriga statsobligationen 10 punkter högre på 4,69 procent och tioåringen 6 punkter upp på 4,21 procent, från svensk stängning på torsdagen. Dollarn stärktes från 1:0780 till 1:0760 mot euron.
Definitiva tyska november-KPI bekräftade det preliminära utfallet med en nedgång till 3,2 procent från 3,8 procent i oktober. Nästa vecka har ECB rådsmöte, och marknaden har nu helt tagit bort förväntningarna om fler höjningar och tagit sikte på när sänkningarna kommer. Totalt 150 punkter är inprisat nästa år, men ekonomernas bedömningar är lite mer försiktiga och spretar rejält. Medianen i Bloomberg News enkät visar en första sänkning i juni och två till under andra halvåret.
"ECB kommer troligen att, åtminstone till viss del, vilja trycka tillbaka den senaste duvaktiga vändningen i marknaden, då det också riskerar att ta bort en del av policyåtstramningen. Men det är osannolikt att de vill ta till en strikt framåtblickande guidning för timingen för den första räntesänkningen", sade Fabio Balboni på HSBC till Bloomberg News.
Svenska räntor steg 3-4 punkter medan kronan tappade 2 öre till 10:46 mot dollarn men stärktes 1 öre till 11:25 mot euron.
Sveriges BNP ökade 1,0 procent i oktober jämfört med föregående månad, och jämfört med samma månad föregående år ökade BNP 0,2 procent. Största bidraget kom från en tydlig förstärkning av varunettot.
Nordea noterade att BNP-utfallet innebär att prognosen för fjärde kvartalet kan komma att revideras upp.
"Men om BNP hade en stark start på fjärde kvartalet så var det sannolikt isolerat till en tillfällig uppgång i varuexporten, medan andra delar av ekonomin gick sämre. Därmed är tillväxten fortsatt utmanande, trots det synbart starka BNP-utfallet för oktober", skrev Nordea i en kommentar.
Vice riksbankschef Per Jansson sade på fredagen att inflationsbilden ljusnat betydligt. Dels utifrån oktoberutfallet, men också från en dämpad ekonomi och kronans förstärkning, som ger visst "andrum".
"Jag menar att det nu finns tillräckligt med information för att inte höja räntan vidare. Att styrräntebanan fortsätter att stiga något i början av nästa år indikerar dock att vi har full beredskap att göra mer om det skulle visa sig nödvändigt. Förhoppningsvis slipper vi det, men osvuret är förstås bäst", sade han.
Marknaden tror att Riksbanken är klara med höjningarna, och att de sammantaget sänker med 125 punkter under nästa år, med en betydande sannolikhet att de startar i mars.
Yenen har konsoliderat den kraftiga rörelsen från torsdagen, då den stärktes från cirka 147:30 till 143:20 som lägst mot dollarn. Under fredagen handlades dollar/yen runt 144-nivån.
Bakom rörelsen låg uttalanden från Bank of Japan som tolkats som att en exit från den expansiva hållningen närmar sig, men rörelsen fick också skjuts av omfattande stängning av tidigare korta positioner.
Den svaga konsumtionen har dock dykt upp som ett orosmoment för BOJ i sin väg mot en exit, rapporterar Reuters med hänvisning till källor. Dessa uppger också att BOJ-chefens uttalande om ökade "utmaningar" för penningpolitiken kommande år tagits ur sin kontext och inte varit avsedd att flagga för ett närstående policyskifte. Marknaden har därmed sprungit iväg snabbt på icke avsedda signaler.
Bank of Japan har sitt nästa möte den 19 december.