RÄNTOR/VALUTOR: SEIM VILL AVVAKTA, MEN SHB SER SÄNKNING I JUNI
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger svagt i förmiddagens handel på onsdagen, euron handlas högre mot en överlag svagare dollar jämfört med på tisdagseftermiddagen.
I Storbritannien steg KPI-inflationen till 3,5 procent i april, från 2,6 procent i mars, över väntade 3,3 procent. Kärninflationen steg från 3,4 till 3,8 procent (väntat 3,6).
Deutsche Bank konstaterar att april-KPI blir en "obekväm läsning för Bank of Englands räntekommitté (MPC)".
"För fjärde året i rad överraskade april-KPI på uppsidan… tjänste-KPI kom in enorma 0,6 procentenheter högre än konsensus och 0,4 procentenheter högre än BOE:s prognos", skriver banken.
De tillägger att prognoserna tydligt underskattade effekterna av den sena påsken, och även skatteändringar i transportdelen, som låg bakom större delen av överraskningen på uppsidan. Andra poster i april-KPI var mer uppmuntrande för MPC, och givet att mycket överraskningarna på uppsidan i april troligen snabbt kommer att reverseras ser Deutsche Bank fortsatt utrymme för räntesänkningar, om än inte redan i juni.
Brittiska räntor stiger något mer än övriga Europaräntor på förmiddagen, pundet backar däremot något mot euron.
I Sverige argumenterade vice riksbankschef Anna Seim om att den ökade osäkerheten talar för att Riksbanken bör avvakta med nya räntejusteringar.
"Jag bedömer att penningpolitiken för närvarande är välavvägd och att det i rådande läge är klokt att invänta mer information för att få en tydligare bild av inflations- och konjunkturutsikterna", sade hon.
Seim påpekade dock behovet att invänta tillförlitliga signaler inte ska tolkas som en ovilja att agera.
"Det neutrala ränteläge vi utgår från ger oss goda förutsättningar att hantera den osäkra vägen framåt. Om inflations- och konjunkturutsikterna visar att det är motiverat, kommer vi att justera styrräntan", sade hon.
Handelsbanken upprepade dock, i en ny konjunkturprognos på onsdagen, att de räknar med att Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter i juni och september. Enligt prognosen väntas Sveriges BNP öka 1,3 procent i år och 2,3 procent nästa år, KPIF-inflationen väntas bli 2,6 procent i år och 2,0 procent 2026.
Nordea, som också publicerade en ny konjunkturprognos på morgonen, håller samtidigt fast vid den tidigare bedömningen om att Riksbanken är klara med räntesänkningarna för den här gången.
"Inflationen ligger långt över målet under stora delar av innevarande år. Därmed är det inte en miljö för räntesänkningar. Vi räknar med att Riksbanken avvaktar och när inflationen faller tillbaka i höst är konjunkturutsikterna bättre och behovet av att sänka styrräntan borta", sade chefekonomen Annika Winsth.
Nordea spår att Sveriges BNP ökar 1,5 procent i år och 2,7 procent nästa år. KPIF-inflationen väntas bli 2,5 respektive 1,5 procent.
Svenska räntor stiger 1-3 punkter på onsdagsförmiddagen, kronan handlas cirka 1,5 öre starkare mot euron jämfört med vid svensk stängning på tisdagen.
USA-räntorna fortsätter något uppåt i längre löptider på onsdagsförmiddagen, efter att ha vänt upp från lägre nivåer på tisdagseftermiddagen. Marknadsaktörer håller ögonen på USA-politikernas arbete med president Trumps "big beautiful bill", som väntas öka budgetunderskotten och höja statsskulden. Arbetet går framåt, men vissa republikanska kongressledamöter verkar fortsatt tveksamma om att stödja förslaget.
Under natten till onsdagen argumenterade två Fed-ledamöter för behovet av tålamod för att utvärdera inkommande data när ekonomin går igenom en period av ökad osäkerhet.
San Francisco-chefen Mary Daly framhöll att Fed ska behålla en "central position och sedan vara beredd att agera alert, men inte abrupt eller snabbt".
Cleveland-chefen Beth Hammack sade att det fortfarande finns mycket information kvar att ta in de kommande månaderna.
"Just nu tror jag att det bästa vi kan göra är att sitta på händerna och verkligen noggrant gå igenom datan", sade hon.
Eftermiddagens USA-datakalender är tunn, från Feds sida ska Richmondchefen Thomas Barkin tala, klockan 18.00.
onsdag 9.55 (tisdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:6016 (9:6776) EUR/USD 1:1324 (1:1250)
EUR/SEK 10:8731 (10:8890) USD/JPY 143:90 (144:82)
Ty obl 2 1,86 (1,85) Ty obl 10 2,64 (2,62)
US obl 2 4,00 (4,00) US obl 10 4,53 (4,51)
Sv obl 2 1,94 (1,93) Sv obl 10 2,41 (2,38)