Laddar TradingView Widget
TradeVenue
Laddar annons
Marknadskommentar
8 May, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: STABILA EUROPARÄNTOR, KRONAN STÄRKTES EFTER RB

Uppdaterad:
8 May, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor steg på torsdag svagt i linje med övriga Europaräntor samtidigt som kronan stärktes med 3 öre mot euron efter att Riksbanken lämnat styrräntan oförändrad men flaggat för nedåtrisker. Euron försvagades samtidigt ned mot 1:13 mot dollarn.

Riksbanken lät som väntat styrräntan ligga stilla på 2,25 procent, och konstaterar att den ökade osäkerheten i omvärlden gör att konjunkturutsikterna ser något svagare ut än i prognosen i mars, medan effekterna på inflationen är mer svårbedömda.

Enligt direktionen är penningpolitiken för närvarande väl avvägd och det är klokt att invänta mer information för att få en tydligare bild av utsikterna.

"Direktionen bedömer att det är något mer troligt att inflationen blir lägre än att den blir högre än i marsprognosen. Det skulle i så fall kunna tala för en något lättare penningpolitik framöver", skrev Riksbanken.

Flera analytiker bedömde att Riksbanken öppnar för en sänkning i juni.

SEB ansåg att Riksbanken var mer uttalad om ytterligare lättnader framöver än vad de hade räknat med och pekade på att Riksbanken i sitt pressmeddelande drog slutsatsen att inflationen fortfarande är hög men att ny information ger stöd åt att uppgången är tillfällig.

SEB:s tolkning är att "direktionen skickar en stark signal om att den är redo att sänka räntan om det inte kommer en stor överraskning av inflationen eller tillväxten inför den penningpolitiska rapporten i juni".

"Vi tror därför att det finns en hög sannolikhet att Riksbanken kommer att genomföra en räntesänkning i juni, i linje med vår prognos som presenterades tidigare i veckan", fortsätter de.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson tog i stället fasta på att Riksbanken skrev att penningpolitiken är "väl avvägd" och att det är klokt att vänta på ytterligare information minskar sannolikheten för en räntesänkning i närtid.

"Vi tror att den svenska ekonomin är relativt motståndskraftig. Dessutom är vår inflationsprognos i linje med Riksbankens syn för i år. Vi står fast vid vår uppfattning att Riksbanken kommer att hålla styrräntan oförändrad på 2,25 procent framöver", skrev Isaksson.

Norges Bank lämnade också, som väntat, sin styrränta oförändrad på 4,50 procent och upprepade det tidigare budskapet att räntan troligen kan sänkas under loppet av året.

Bank of England sänkte som väntat sin styrränta med 25 punkter till 4,25 procent, men beslutet var inte enigt. Två ledamöter ville lämna oförändrat och två sänka med 50 punkter.

BOE upprepade att de kommer att behöva fortsätta vara restriktiva tillräckligt länge till dess att riskerna mot inflationen varaktigt återgår till målet på medellång sikt har minskat ytterligare.

BOE sänkte samtidigt sin inflationsprognos för hela perioden 2025-2027, medan BNP-prognosen höjdes något för i år men sänktes något för 2026.

Donald Trump skrev på sociala medier att han på torsdagen ska offentliggöra ett "stort handelsavtal med ett stort land", vilket flera tidningar uppger är Storbritannien. Det gav lite stöd åt pundet, men också börsterminerna i USA.

Den tyska industriproduktionen ökade mer än väntat i mars, 3,0 procent från månaden före, medan förväntningarna låg på +0,8 procent.

Under den senaste tremånadersperioden var industriproduktionen upp med 1,4 procent, vilket innebar att den tyska industrin expanderade på kvartalsbasis för första gången på två år.

Commerzbank skrev att utfallet skulle kunna tyda på att den tyska ekonomin som helhet kommer att växa de kommande kvartalen.

Den amerikanska tvåårsräntan var 2 punkter högre på 3,83 procent och tioårsräntan 1 punkt upp till 4,31 procent, jämfört med vid svensk stängning dagen före.

Statistik på eftermiddagen visade att antalet nyanmälda arbetslösa i USA uppgick till 228.000 personer förra veckan, i linje med förväntningarna.

Produktiviteten sjönk preliminärt med 0,8 procent första kvartalet, väntat -0,7 procent, medan enhetsarbetskostnaderna ökade mer än väntat, med 5,7 procent i stället för väntade 5,1 procent.



TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.