RÄNTOR/VALUTOR: STABILA EUROPARÄNTOR NÄR USA HÖLL HELGSTÄNGT
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna var stabila på fredagen, svenska räntor rörde sig inte alls, medan euron handlades aningen starkare mot dollarn en bit under 1:18. Nationaldagsfirande i USA dämpade volymerna i den europeiska handeln.
På torsdagskvällen röstade den amerikanska kongressens representanthus igenom Donald Trumps omfattande skatte- och utgiftspaket med knapp marginal, endast timmar efter att Trump lyckats kväsa ett internt uppror bland republikanska ledamöter. På fredagskvällen ska Trump signera vid en ceremoni vid Vita huset.
Paketet – ett 869 sidor långt dokument – väntas enligt kongressens budgetkontor öka den federala statsskulden med 3.400 miljarder dollar från dagens nivå på 36.200 miljarder.
Humöret på de europeiska börserna uppges ha tyngts av Trumps besked på torsdagen att han redan på fredagen väntas börja skicka ut brev till olika handelspartners med besked om vilka tullsatser som USA tänker införa, inför deadline för förhandlingarna den 9 juli.
Trump sade att han räknar med "ett par" ytterligare avtal före den 9 juli, efter onsdagens uppgörelse med Vietnam. Sedan tidigare finns ramavtal med Kina och Storbritannien, medan förhandlingarna med Japan och Sydkorea tycks ha strandat.
Om ett land inte har tecknat ett handelsavtal med USA senast den 9 juli, kommer de höjda tullarna på "Befrielsedagen" att återgå till var de var tidigare, exempelvis stiga från de "rabatterade" nivåerna på 10 procent tillbaka till 20–30 procent.
Räntan på den amerikanska tvåårsräntan steg på torsdagen med 11 punkter till 3,89 procent, medan tioårsräntan var upp 6 punkter till 4,35 procent.
Dollarn stärktes initialt rejält efter jobbrapporten, som i princip raderade de tidigare förväntningar som fanns på marknaden om en räntesänkning från Federal Reserve redan vid mötet i slutet av juli. Senare på torsdagen föll dollarn tillbaka.
ING Economics noterade i ett kundbrev på fredagen att dollarn trots den bättre än väntade jobbrapporten och en tydlig uppgång i kortare amerikanska obligationsräntor knappt har rört sig från de svaga nivåer som syntes på torsdagsförmiddagen och att den förstärkning som kom strax efter jobbsiffrorna visade sig vara övergående.
"Det verkar som att hotet om mer tullinducerad valutavolatilitet nästa vecka gör utsikterna bräckliga", skrev banken. De tillade att som en påminnelse var de bästa valutakurserna för G10 under den värsta volatiliteten i april den schweiziska francen, euron och yenen – i den ordningen.
I Europa visade tyska data på morgonen att industriorderingången sjönk 1,4 procent i maj, efter +0,6 procent i april (väntat -0,1). Från Frankrike rapporterades vidare att industriproduktionen sjönk 0,5 procent i maj, efter -1,4 procent i april (väntat +0,3 procent).
För Tysklands del berodde nedgången främst på minskade order i sektorn för datorer, elektronik och optiska produkter, där flera stora order lades i april.
Oxford Economics bedömde att den svaga orderingången pekar mot en nedgång i nästa veckas industriproduktion och ökar sannolikheten för en liten, industridriven nedgång i tysk BNP under andra kvartalet.
Commerzbank skrev å sin sida att utfallet inte nödvändigtvis motsäger förväntningarna om att den tyska ekonomin kommer att återhämta sig under året.
"Tillsammans med svaga industriförsäljningssiffror pekar det dock på ytterligare ett dämpat andra kvartal och stöder vår uppfattning att den kommande återhämtningen endast kommer att bli måttlig", enligt banken.
Producentpriserna i eurozonen sjönk i maj med 0,6 procent jämfört med månaden före, vilket var i linje med förväntningarna.
Tidigare på fredagen visade data från Japan att hushållskonsumtionen steg med oväntat starka 4,6 procent i maj jämfört med i april. Det var den starkaste ökningen på tre år och väl över väntade +0,4 procent.
En tjänsteman vid inrikesdepartementet sade till Reuters att de bättre än väntade resultaten berodde på ökade utgifter för engångsfaktorer som bilrelaterade produkter och andra saker som att äta ute.