RÄNTOR/VALUTOR: TECKEN PÅ DÄMPADE SPÄNNINGAR USA/KINA
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna handlas på fredagsmorgonen högre än de gjorde vid tidig svensk stängning i onsdags samtidigt som dollarindex har sjunkit ner mot 100, efter att ha stärkts på torsdagen.
Sentimentet uppges ha stärkts under natten mot fredagen efter tecken på att spänningarna mellan Kina och USA kan vara på väg att dämpas. Detta sedan Kina i ett uttalande signalerat att de kan vara villiga att inleda handelsförhandlingar med USA.
I uttalandet från Kinas handelsdepartement framhöll de att tullar och handelskrig initierades unilateralt fån USA:s sida och USA bör visa att de är seriösa med att vilja ha samtal, genom att korrigera sina ensidiga tullåtgärder. Kina utvärderar dock möjligheten till handelssamtal med USA.
De tillade att den kinesiska sidan har noterat att USA vid upprepade tillfällen uttryckt sin vilja att förhandla med Kina om tullfrågor.
Kinas position har alltid varit densamma: samtal, dörren är öppen.
"Om vi kämpar så gör vi det till slutet; om vi samtalar är dörren öppen", skrev Kina i uttalandet.
Det har också kommit uttalanden från Japan om deras handelsförhandlingar med USA.
Under natten mot fredagen uppgav Japans chefsförhandlare, ekonomiminister Ryosei Akazawa, att Japans förhandlingar med USA om tullar varade 130 minuter och diskussionerna var grundliga.
Vid samtalen deltog från USA:s sida bland annat finansminister Scott Bessent och handelsrepresentanten Jamieson Greer.
Akazawa sade att Japan återigen begärde en översyn av tullarna på Japan, särskilt för bildelar, och att tullarna är beklagliga, men gav inga specifika kommentarer om förhandlingarna.
Japans finansminister Katsunobu Kato sade att Japans enorma innehav av amerikanska statsobligationer finns bland de verktyg som kan användas i handelsförhandlingar med USA, men huruvida Japan använder detta kort är en annan fråga.
USA:s förra finansminister, och tidigare Fed-chef, Janet Yellen sade i en intervju med Financial Times på torsdagen att Trumps tullar kommer att ha en "oerhört ogynnsam" påverkan på den amerikanska ekonomin och har resulterat i att oddsen för en recession har ökat.
Den nuvarande finansminister Scott Bessent sade på torsdagen, enligt Bloomberg News, att den amerikanska obligationsmarknaden signalerar att Fed borde sänka sina styrräntor, och hänvisade till att6 tvåårsräntan ligger under Fed fundsräntan.
USA:s president Donald Trump har under natten mot fredagen vidare hotat med andrahandssanktioner mot alla som köper olja eller oljeprodukter från Iran, vilket fått oljepriset att stiga. Enligt Reuters fick oljan också stöd av uppgifterna att Kina är öppet för handelssamtal med USA.
Tidigt på fredagsmorgonen står den amerikanska tvåårsräntan i 3,71 procent, 6 punkter högre än vid onsdagens svenska stängning, medan tioårsräntan ligger på 4,22 procent, 5 punkter upp.
På torsdagen steg USA-börserna, lyfta av tech-aktier efter positiva rapporter, medan de flesta europeiska börser hade stängt på grund av 1 maj. Samtidigt sjönk McDonald's USA-försäljning kraftigt, den har inte sjunkit så mycket sedan pandemin. Ekonomisk "press" och osäkerhet bland konsumenterna låg bakom den minskade försäljningen.
USA-statistik visade att antalet nya arbetslösa förra veckan var fler än väntat, medan ISM industri-PMI för april kom in på 48,7, vilket var högre än prognosen på 48,0.
I eftermiddag riktas blickarna mot april månads arbetsmarknadsrapport. Den väntas visa att sysselsättningen ökade med 130.000 personer, att arbetslösheten låg stilla på 4,2 procent och att timlönerna ökade med 0,3 procent från föregående månad.
Asiatiska börser stiger överlag, japanska räntor har sjunkit något medan yenen har tappat till 145:4 mot dollarn, från 143 vid svensk stängning i onsdags. På torsdagen försvagades yenen efter att Bank of Japan sagt att det kommer att ta längre än de tidigare trott att nå inflationsmålet.
BOJ lämnade som väntat sina styrräntor oförändrade och sänkte sina prognoser för såväl tillväxt som inflation.
BOJ-chefen Ueda sade att osäkerheten från handelspolitiken har förhöjts kraftigt, men att de räknar med att fortsätta höja sina styrräntor om ekonomin och priserna utvecklas enligt centralbankens prognoser.
Han sade samtidigt att timingen för att uppnå 2-procentsmålet för den underliggande inflationen har fördröjts, men detta betyder inte att räntehöjningar måste senareläggas.
Rapporten som sammanställts för maj sammanställdes under antagande att det inte kommer att bli några störningar i de globala leveranskedjorna.
BOJ-styrelsen, inklusive, Ueda, antar att de ömsesidiga tullarna inte kommer att bli extrema åt något håll.
Han noterade vidare att tullarna kan komma att påverka företagens vinster, vinterbonusar och löneförhandlingarna 2026, men de behöver inte nödvändigtvis invänta att allt detta ska blir tydligt för att fatta policybeslut.
Japans statistik på fredagen visade att arbetslöshetsnivån oväntat steg till 2,5 procent i mars, jämfört med 2,4 procent föregående månad. Väntat var 2,4 procent.
På valutamarknaden har vidare euron tappat till 1:13 mot dollarn, från 1:137.
Kronan är 7 öre svagare mot dollarn än i onsdags och 2 öre svagare mot euron.
På fredagens europeiska makroagenda hittar bli bland annat definitiv industri-PMI och preliminär KPI för april och arbetslöshet för mars från euroländerna.
Hemmavid publicerar Silf/Swedbank sitt industri-PMI för april.
fredag kl 6.40 (onsdag kl 12.00)
==================================
USD/SEK 9:7222 (9:6484) EUR/USD 1:1305 (1:1368)
EUR/SEK 10:9913 (10:9658) USD/JPY 145:35 (143:04)
Jp obl 2 0,63 (0,68) Jp obl 10 1,28 (1,32)
Ty obl 2 1,69 (1,71) Ty obl 10 2,45 (2,46)
US obl 2 3,71 (3,66) US obl 10 4,22 (4,16)