(tillägg: från stycke fyra)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 2,25 procent.
Enligt Infronts enkät väntade sig 13 av 14 analytiker att styrräntan skulle lämnas oförändrad, en bedömare väntade att räntan skulle sänkas med 25 punkter, till 2,00 procent.
Riksbanken ändrade senast styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 28 januari 2025, då den sänktes med 25 punkter till 2,25 procent.
Räntebeslutet var enigt.
Riksbanken konstaterar att den ökade osäkerheten i omvärlden gör att konjunkturutsikterna ser något svagare ut än i prognosen i mars. Effekterna på inflationen är mer svårbedömda.
Direktionen anser att penningpolitiken för närvarande är väl avvägd och att det är klokt att invänta mer information för att få en tydligare bild av utsikterna.
"Direktionen bedömer att det är något mer troligt att inflationen blir lägre än att den blir högre än i marsprognosen. Det skulle i så fall kunna tala för en något lättare penningpolitik framöver", skriver Riksbanken.
Osäkerheten i den globala ekonomin har ökat kraftigt sedan det amerikanska presidentskiftet, inte minst till följd av den nya handelspolitiken. Den ökade osäkerheten har orsakat stora rörelser på de finansiella marknaderna.
Tillväxtutsikterna har försämrats i både USA och Europa. I den amerikanska ekonomin väntas höjda tullar leda till högre inflation, men i Europa kan den lägre efterfrågan dämpa inflationen. Utvecklingen är dock mycket svårbedömd.
Konjunkturutsikterna i Sverige ser något svagare ut än i prognosen i mars. Enligt enkäter har hushållens förtroende fallit tydligt, medan förtroendet hos företagen än så länge är relativt oförändrat. Anekdotisk information vittnar dock om en ökad pessimism även bland företagen.
"Sammantaget är det ännu för tidigt att avgöra hur stora och långvariga effekterna på konjunkturen blir", skriver Riksbanken.
Inflationen är i utgångsläget något förhöjd, men ny information stöder prognosen i mars att den högre inflationen i år är övergående. De svagare konjunkturutsikterna talar för en lägre inflation på lite sikt.
Men osäkerheten är stor, och på samma sätt som för andra europeiska länder skulle exempelvis störningar i leveranskedjor eller en generellt sett mer protektionistisk handelspolitik istället kunna leda till att inflationen blir högre än väntat, skriver Riksbanken.