SBB: SÄLJA FASTIGHETER BÄTTRE ALT ÄN SÄLJA SVEAFASTIGHETER/PPI -VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vid behov att kapital har SBB inte fingret på säljknappen för sina bägge aktieinnehav i Sveafastigheter och PPI utan då är försäljning av fastigheter ett bättre alternativ.
Det säger SBB:s vd Leiv Synnes till Nyhetsbyrån Direkt.
SBB:s bostadsbestånd Sveafastigheter separatnoterades i mitten av oktober. Som helhet, från start till mål, tycker Leiv Synnes att IPO:n gått bra, inte minst med tanke på att när processen startade så var läget på den svenska fastighetsmarknaden inte särskilt optimistiskt.
"Sedan har det gradvis förbättrats och jag tror att det fortfarande finns en liten potential att marknaden blir starkare. Vi hittade kanske inte den optimala tidpunkten för att emittera men den var bättre än när vi startade processen. Om vi hade haft tid att vänta lite till så tror jag att vi fått ett bättre pris", säger Leiv Synnes.
SBB äger drygt 61 procent av aktierna i Sveafastigheter och ägarandelen i Public Property Invest (PPI), som noterades på Oslobörsen i april, uppgår till 36 procent.
Vad betyder de innehaven för er på lite sikt om du jämför med ert behov av att täcka skuldförfall framöver?
"Det är fördelaktigt att vi kan styra mer och mer fastigheter till enheter som har lite bättre förutsättningar att driva verksamhet än vad vi har just nu. SBB har dels en lite svagare finansiell ställning men även ett mediabrus och en rättegång framför oss. Och innan allt det är avklarat är det bättre att vi överlåter finansieringen till starka enheter som vi skapar", säger Leiv Synnes.
Har ni råd att behålla era nuvarande positioner i Sveafastigheter och/eller PPI?
"Ja det tycker jag. Vi börjar hitta en balans mellan köpare och säljare på svensk fastighetsmarknad, de värden som finns i bolagets böcker är också det man ser i transaktionsmarknaden. Det kommer att bli ännu tydligare kommande kvartal när fastighetsmarknaden kommer i gång på allvar. Då är det mer rationellt för oss att om vi behöver likviditet att sälja en fastighet till marknadsvärde än att sälja aktier i bolag som för tillfället har en lite lägre värdering. Om man tittar på både Sveafastigheter och PPI så handlas de med en rabatt trots att det är väldigt starka bolag", säger Leiv Synnes.
Hur är er dialog med bankerna just nu gällande befintlig bankskuld?
"Den blir starkare och starkare och bättre och bättre för varje dag. I goda tider får alla låna och i dåliga tider får kanske de lite svagare inte låna. Nu börjar det bli lite annorlunda för bankerna i takt med att våra branschkollegor lånar på annat sätt än i bank /…/ bankerna är inte superoroliga för svensk fastighetsmarknad generellt så de prompt vill ha tillbaka pengarna. Tendensen i banksektorn har generellt blivit starkare för alla kunder med kanske störst förändring för oss som kanske varit en av de som varit lite mest illa ute. Så när marknaden i sig stabiliseras så får vi en lite större släng av sleven än andra", säger vd:n.
SBB:s uthyrningsgrad sjönk under det tredje kvartalet till 92 procent, vilket enligt bolaget främst berodde på färdigställda bostadsprojekt där uthyrning pågår och på kommande projekt där SBB tomställer fastigheten. Exklusive projekt så har uthyrningsgraden påverkats något negativt av ökade vakanser inom offentliga kontor.
När andra kvartalet presenterades i slutet av augusti uppgav SBB att uthyrningsgraden var stabilt hög och låg på 93 procent. Vid det tillfället sade vd:n att han trodde att uthyrningsgraden kommer att öka framöver.
Är ni tillbaka på rätt spår med en ökad uthyrningsgrad redan i år eller talar vi om nästa år?
"Det finns fördelar med att konjunkturen avmattas, man får lägre räntekostnader, men nackdelen är att det blir lite svårare att hyra ut fastigheter", säger Leiv Synnes.
Men lägre räntor var väl väntat när du i augusti trodde på en ökad uthyrningsgrad?
"Vi har ganska stabil verksamhet så man ska kanske inte sätta så stor dramatik i just vår uthyrningsgrad. Men jag är nog lite mer försiktig vad gäller uthyrningsgraden just nu än vad jag var för tre månader sedan", säger vd:n.