STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det är en orolig tid och inte läge att försämra Sveriges konkurrenskraft.
Det säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin i en kommentar till LO:s utredning om arbetstidsförkortning.
"Det svenska försvaret behöver rustas, infrastruktursystemet förstärkas och vi behöver stärka välfärden, inte underminera den. Många företag skulle tvingas lämna Sverige om de tvingas till arbetstidsförkortning. Vi tror inte att allmänheten håller med om att Sverige har råd med det", säger han.
I LO:s beräkningar, som bygger på en rad antagande, väntas en generell arbetstidsförkortning med 5 timmar till 35 timmar per vecka kosta mellan 1,7 och 3,1 procent av BNP.
De vill att vinsterna som uppstår vid en generell arbetstidsförkortning ska delas solidariskt, och kommer i höst
ta fram gemensam förhandlingsform.
Tomas Undin konstaterar att de tillsammans med sina motparter inom industrin under våren enats om att arbetstidsförkortning ska hanteras av arbetsmarknadens parter och att lagstiftaren bör hålla sig borta.
Teknikföretagen står fast vid denna överenskommelse. Alla avtalsparter är fria att förhandla i sina förbundsförhandlingar om fördelning av den eventuella vinst som uppstår från produktivitetsökningar.
Han noterar att LO ofta lyfter arbetstidsförkortningen i Danmark som ett gott exempel, men danska Folketinget har precis klubbat igenom en höjning av pensionsåldern till Europas högsta.
"Det visar tydligt att det inte går att ensidigt sänka arbetstiden, utan att det påverkar ekonomin och arbetsmarknaden i stort", säger han.