VD-intervju med Leif Borg på JonDeTech Sensors
JonDeTech Sensors är ett svenskt teknikbolag som utvecklar sensorer. Just nu genomför bolaget en nyemission om maximalt 26,7 MSEK där kapitaltillskottet ska användas till att möjliggöra bolagets tillväxtplaner.
För att kunna få en ökad förståelse kring JonDeTech har vi på TradeVenue fått möjligheten att genomföra en intervju med bolagets VD, Leif Borg. Du finner intervjun nedan.
Skulle du kunna berätta lite om dig själv och din bakgrund?
Jag är en ingenjör och erfaren ledare med bas i back end, d.v.s. i producerande bolag.
Sedan studier har jag tillbringar många år inom AstraZeneca där jag arbetat som NPI-ingenjör (framtagande av nya produkter), projektledare, teknisk chef, fabrikschef och de sista 4 åren som Lean-manager för hela södertäljeenheten med 7 fabriker. Lämnade AZ 2012.
- 2012-2104 ingick jag i ledningsgruppen på Eberspächer i Nyköping där vi skulle skala upp produktionskapacitet för Euro6 avgassystem till Daimler Benz (Mercedes) i Tyskland.
- 2014-2016 ansvarade jag för sedeltillvekningen i Tumba som Fabrikschef.
- 2016-2018 drev jag eget managementbolag med fokus på att organisatoriskt utveckla bolag och arbetssätt kring tekniska utmaningar.
Har sedan november 2018 arbetat på JonDeTech som både COO och numera som CEO.
Privat är jag gift sedan många år med 2 utflugna barn.
Just nu genomför ni en emission om maximalt ca 26,7 MSEK före emissionskostnader. Vad kommer pengarna användas till?
En mindre del kommer att användas för produktutveckling, men majoriteten för applikationsutveckling, etablering av globala säljkanaler och försäljning.
I augusti offentliggjorde ni att ni valts ut för prototyputveckling av ett av världens största företag. Finns det något nytt att rapportera om detta?
Vi har tagit fram hårdvara för två prototyper för värmeflöde där vi nu arbetar med mjukvaran för att färdigställa leverans under 2024. Idag kan vi presentera vår andra generations BCT-enhet (body core temp), men vi behöver lite mer tid innan vi är klara för leverans.
Er produktportfölj består idag av flera sensorer. Vad är bruttomarginalen för dessa produkter och är det någon av dem som har en högre marginal jämfört med övriga?
Då vi arbetar med de initiala kundprojekten och ännu ej nått försäljningsvolymer så är detta svårt att svara på. Redan nu vet vi att vårt egenutvecklade och unika sensorelement JIRS30 kommer att ha bra marginaler då vi skiljer oss rejält i prestanda och pris. De produkter vi utvecklat i samarbete med externa partners ligger lägre i marginal då de för kunder är ett val av flera på marknaden med likvärdig prestanda.
Vad har ni för mål på kort sikt?
Etablera flera distributionskanaler och få igång försäljning ifrån samtliga produkter. På lite längre sikt: Bli en etablerad leverantör av sensorteknologi
Ni har tidigare haft som målsättning att samtliga sensorer ska generera försäljning i år och att ni ska presentera ytterligare två nya partners. Är dessa mål fortfarande intakta?
Att samtliga produkter skall generera försäljning 2024 är inte längre rimligt. Den målsättningen får vi flytta fram till 2025. 2 nya partners ligger fortfarande i plan för 2024.
När estimerar ni att ni är lönsamma och vad krävs för att ni ska kunna uppnå lönsamhet?
Vi bedömer att vi ifrån varje distributör kan skapa bra förutsättningar för att årligen generera inkomster på 2-3 MUSD. För oss innebär det att etablera flera distributörer än idag så vi kan nå en total volym som med de marginaler vi kan nå ger oss en lönsamhet. Att idag sätta upp en tidsplan för när vi når detta är väldigt svår.
Har ni några omsättningsprognoser för kommande år? Finns det möjlighet för dig att dela dem?
Inget vi kan eller vill dela.
Nyligen blev Lars Lindell försäljningschef hos er. Kan du introducera honom lite kort samt beskriva hur han kan påverka JonDeTechs försäljning framgent?
Det känns mycket bra att få möjlighet att arbeta med Lars och få in honom i ledningsgruppen. Lars har mångårig erfarenhet av industrin och marknaden, framför allt ifrån sin tid på Acconeer. Med Lars ombord kan vi ännu tydligare och snabbare ”industrialisera” vårt säljarbete. Vi har idag utvecklingsingenjörer både för sensorelement och applikationer, så vi har kompetens inom både hårdvara och mjukvara. Det Lars tillför teamet är en stor förståelse för helheten där kundens dimension i samarbetet mellan teknik och nytta är viktig.