Analys
13 Jun, 2021
Veckobrev v24
Tradevenue
Uppgångarna fortsatte på Stockholmsbörsen med + 0,3% för OMXS30 och +0,5% på OMXSPI. En amerikansk inflationssiffra som enligt min mening borde fått de flesta placerare att rusa till skyttegravarna, ledde till ytterligare uppgångar framför allt på Nasdaq Composite och till sjunkande räntor. Budet på Elos MedTech berövar med stor sannolikhet Stockholmsbörsen från ett mycket intressant bolag men med tanke på storleken på utköpsbudet lär det vara svårt för någon att bjuda emot. Creades SPAC-bolag lanseras nu och intresset lär bli stort. Även om en och annan investerare som investerade i Bures dito kanske börjar bli lite otåliga efter drygt två månaders väntan på att någon investering ska ske i denna stekheta marknad.
Att investera när andra drar sig tillbaka. Förra veckan skrev jag om oljepriset och jag skrev då att jag trodde att en av förklaringarna till dess uppgång är minskade investeringar som i sin tur väntas leda till lägre produktion. I Kanada lade i veckan den kanadensiska energijätten TC Energy ned det omtvistade oljeprojektet Keystone XL efter att den amerikanske presidenten dragit tillbaka ett av nyckeltillstånden. De stora oljebolagen pressas hårt av olika miljögrupper för att minska produktionen och prospekteringen av fossila bränslen till förmån för energislag som sol- och vindkraft. I veckan lade den rödgröna regeringen fram ett förslag som ska behandlas av riksdagen som innebär att all brytning av gas eller olja ska bli förbjuden i Sverige. Det senare kanske kan hänföras till populistisk symbolpolitik eftersom Sveriges bidrag till den globala världsproduktionen är och har varit osynlig men säger kanske lite om stämningsläget. För de företrädesmässigt mindre företag som har möjlighet öppnar sig i detta klimat goda möjligheter enligt min mening göra vad som kan komma bli mycket lönsamma investeringar. Jag kommer att tänka på det när Maha Energy (bevakat av TradeVenue och som jag skrev om i förra veckan) häromdagen meddelade att de ökar sina investeringar i nya produktionsbrunnar i år med 40%. För den som inte tror att utfasningen av fossila bränslen kommer att ske i den takt som politikerna tror öppnar sig enligt min mening intressanta möjligheter att laborera bland dessa mindre bolag. Såvida man nu inte låter sina investeringar bestämmas av andra variabler…
SBB skaffar kontrollpost i JM. Att förutse Samhällsbyggnadsbolagets (bevakat av TradeVenue) nästa investering är inte lätt. När man i veckan meddelade att man köpt 20% och en kontrollpost i JM för 4,6 MdSEK blev nog alla minst sagt lätt förvånade. Att både SBB och JM har stora byggrättsportföljer framstår enligt min mening som en inte helt självklar grund för köpet. Problematiken med att det finns 80% andra aktieägare i JM att ta hänsyn till vid eventuella gemensamma affärer ska heller inte underskattas. Men SBB har tidigare gjort affärer, där det kanske inte alltid varit helt lätt att se logiken bakom men som har visat sig vara affärsmässigt mycket bra. När till exempel SBB köpte DNBs huvudkontor i Oslo 2017 och ville räkna in denna fastighet som en samhällsfastighet eftersom bankens huvudägare var statlig var det nog många som skakade på huvudet. När man sedan två år senare sålde fastigheten med en realisationsvinst på ca 500 MSEK blev det ganska tyst. Det är mycket möjligt att det som SBB ser är att värdet på JMs byggrättsportfölj är kraftigt undervärderad och nu ser olika möjligheter att lyfta fram detta till fördel för aktiekursen. Men det ska bli intressant att se hur SBBs snabbagerande ledning går ihop med den mer tungfotade tjänstemannaledningen i JM.
Riktade nyemissioner överallt man ser. I veckan fortsatte det att i stort sett på daglig basis annonseras om en eller fler riktade nyemissioner vilket säger en del om börstemperaraturen. Dessutom i många fall med små rabatter om 3-4%. Störst var Nyfosa som tog in 750 MSEK och minst var NFO Drives som i och för sig ”bara” offentliggjorde ett förslag till bemyndigande från bolagsstämman för att sedan kunna genomföra en riktad nyemission om 15 MSEK (bägge bevakade av TradeVenue). Det är intressant att notera hur snabbt denna typ av emissionsform håller på att ta över i förhållande till traditionella företrädesemissioner och bli ”the new normal”. Att i stort sett bara trycka på en knapp och någon dag ha pengar på kontot är naturligtvis en väldig fördel för en styrelse och företagsledning, i stället för ett utdraget emissonsförfarande med bland annat möjlighet för blankare att trycka ned kursen inför emissionen. Och dessutom snabbt kunna utnyttja perioder där aktiekursen upplevs som förmånlig att ”trycka” nya aktier. Samtidigt tycker jag att praxis inom området borde skärpas och bättre definiera vad som lagstiftaren menar att de nya aktieägarna kan tillföra för att man ska frångå principen om den helt fundamentala principen om alla aktieägares lika värde. I förarbetena till Aktiebolagslagen diskuterar man att avsteg från företrädesrätten kan göras där en ny ägare har strategisk betydelse. Det är lätt att inse att så kan vara fallet vid en börsintroduktion när man kanske behöver visa upp en ankarinvesterare eller uppnå spridningskravet. Men när en aktie redan finns på börsen och förhoppningsvis är genomlyst? Bara att ett företag får in fler institutioner eller ett större ägande av dessa är inte alltid ett argument som håller enligt min mening. Många små aktieägare kan vara väl så långsiktiga som att de så eftertraktade institutionerna i ägarlistan. Sammantaget får man dock inse att läget är oklart och att det går att tänja ordentligt på det tillåtna… För att sedan inte börja diskutera emissionsrabatternas storlek…..
RevolutionRace till börsen. Teckning i RevolutionRace pågår fram till tisdag och dagen därpå är det dags för notering i detta erbjudande som består av utförsäljning av aktier för 2,8 MdSEK. Kombinationen av snabb tillväxt i e-handelsvärlden inom högkvalitativa friluftskläder kombinerat med ett kvinnligt ledarskap, en fantastisk tillväxt och hög rörelsemarginal (25%) har också lett till en rekordvärdering. Med ett värde på 8,5 MdSEK dvs 10x gånger försäljningen om uppskattningsvis 850 MSEK innevarande räkenskapsår, torde det tillhöra något av ett rekord för ett företag verksamt inom den oberäkneliga modevärlden. Det stora frågetecknet är naturligtvis hur länge den extraordinära tillväxten med dessa marginaler kan bibehållas i en sådan snabbrörlig miljö. Jag föredrar nog Björn Borgs mer modestabila produkter, som värderar bolaget till 1x försäljningen och med en onlineverksamhet som nu står för mer än hälften av omsättningen och där tillväxten var 60% under första kvartalet. Och undertecknad är kanske alltför märkt - efter att ha följt det en gång så snabbväxande streetfashionbolaget WESCs (numera omdöpt till Vestum) utveckling från hyllat bolag till nära nog ett konkursbo - för att ha någon större förståelse för RevolutionRace värdering.
FOMO – Fear of Missing Out. Jag är nog inte ensam om att förundras över den skenande värdeutvecklingen för Klarna, ett företag som uppvisat allt större förluster, men där värderingen vid varje finansieringsrunda blivit exponentiellt mycket högre. Jag tror att Andreas Cervenkas fullkomliga sågning av Klarna i Dagens Industri i måndags satte fingret på vad många fundamentalister funderar över och håller med om. En aktör som dock inte låter sig skrämmas är japanska Softbank, som i veckan köpte in sig på ny rekordvärdering, 380 MdSEK!!! Nu har möjligen stjärnglansen runt Softbank med 130 miljarder USD som investerare falnat något. Deras strategi att ge entreprenörer ohämmat mycket kapital och investera ihjäl eventuell konkurrens har inte alltid visat sig fungera. Den minnesgode kanske kommer ihåg WeWork, Greensill Capital och att Softbank även var investerade i tyska katastrofföretaget Wirecard. Uppbackade av investeringsstrategin "growth-at-all-costs" kan man nog inte förvänta sig att Klarna vänder till vinst i närtid...Man är naturligtvis nyfiken på hur Softbank resonerade runt Klarnas värdering. Jag hittade en ledtråd i en intervju nyligen med bolagets färgstarke VD Masayoshi Son: "There were many investment failures, such as WeWork, Greensill and Katerra. But what I regret more is the missed opportunities to invest." Då förstår man kanske Klarnas värdering mer: FOMO – Fear of Missing Out!!!!
Fedmötet i veckan lär bli huvudtemat och där alla eventuella uttalanden som kan antyda att man inte längre tror att inflationen är övergående kan förorsaka ökad volatilitet på marknaden. Om jag räknar rätt begåvas vi med elva nya bolag på de olika listorna under veckan. OK, två försvinner av olika anledningar men det måste väl ändå vara något av ett rekord.!!! Men så är det bara två veckor till midsommar och alla corpavdelningar går på högvarv. Men varför kommer det inte fler bud? Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh