24 Jan, 2020

Vägen till frihet - vad hände/händer?

Idag är det dags för ytterligare ett trevligt återbesök. Från att ha varit en relativt flitig bloggare har denne härliga person kommit att bli lika osynlig som Ulla Anderssons logiska argument oavsett fråga… Dock har denna tystnad ej hindrat mig från att kunna klämma ut såväl ett som två ord ur allas vår thailandsrepresentant - Vägen till Frihet.

Det har gått nästan ett år sedan ditt senaste inlägg - dock tycks du ju i alla fall leva, men varför denna tystnad? Tröttnade du på bloggen? Tid? Energi? Jobb?
Haha jo då, jag lever och har hälsan. Egentligen har jag inte alls tröttnat på att skriva, men tyvärr räcker inte tiden till. Familj, jobb, hus, vänner och diverse olika fritidssysselsättningar (främst aktier, padel och innebandy) tar upp merparten av min tid och då finns inte riktigt passionen för att skriva där. Kanske återkommer energin för att skriva en vacker dag, helt otänkbart är det i alla fall inte. Jag är dock en flitig läsare på främst Twitter, men även ett och annat blogginlägg slinker med. 

Din familjs mål/dröm var att kunna äga er tid och att kunna spendera många och långa vistelser i Thailand - hur går det för er? Var någonstans befinner ni er på er resa?
Även om jag inte längre skriver aktivt på bloggen så har familjen VtF:s ambition om att äga vår tid inte minskat i kraft. Faktum är att vi har kommit väldigt långt på resan och skulle, inom en inte alltför avlägsen framtid (sannolikt 2, max 3 år), kunna leva det liv vi vill helt och fullt genom våra passiva inkomster. 

I praktiken skulle vi kunna skjuta ut oss ännu tidigare (typ nu) om vi ville, eftersom vi utöver de passiva inkomsterna och en fin aktieportfölj även äger en lågt belånad villa i Stockholmsområdet + att vi har en rejält stor tjänstepensionsportfölj som vi om ett gäng år kan börja plocka av. Hur som, vår målsättning är och har alltid varit att vi ska ha tillräckliga passiva inkomster innan vi kan säga att vi har vandrat klart på vägen till frihet och där är vi alltså inte ännu.

Vi kommer dessutom, med hög sannolikhet, att vänta lite längre än 2-3 år med att realisera planen eftersom vi vill att vår dotter blir myndig och har hunnit etablera sig först. Just nu trivs dessutom både jag och min fru på våra arbetsplatser (som dessutom betalar riktigt bra :)), så vi har inte speciellt bråttom egentligen. Det är däremot inte helt otänkbart att vi båda kommer gå ner i tid på sikt så vi får mer tid att lägga på en del andra intressen och uppslag vi har. Oklart i nuläget hur det blir, men det är ju en del av tjusningen med att vara ekonomiskt fri - möjligheten att välja. Så skulle t.ex. jobbet en vacker dag kännas outhärdligt är det ju bara att säga upp sig på stående fot. En underbar känsla!

Vad gäller vår “master plan” skissar vi just nu på ett upplägg där vi spenderar 6 månader i Thailand (november - april), 4 månader i Sverige (maj-augusti) och 2 månader vid primärt Medelhavet (september-oktober. Olika platser och länder). Just nu känns detta upplägg mycket tilltalande så det är utgångspunkten i våra kalkyler. 

I stora drag innebär planen att vi köper ett hus i Thailand + att vi också kommer äga en bostad i Sverige. Självklart kommer vi att ändra på upplägget från tid till annan för kanske blir vi sugna på att åka skidor något år eller varför inte spendera mer tid i något trevligt land i Asien, eller för den delen på någon annan kontinent? Möjligheterna är oändliga! Jag skulle t.ex. kunna tänka mig att tillbringa någon tidig vårmånad i Granada då och då, eftersom det går att kombinera sol och värme med helt ok skidåkning. Lägg där till mysig stad, god mat och goda viner så inser du att det är en vinnare ;)  
 

Detta låter fantastiskt och jag vill verkligen framföra mitt beröm till ett väl spelat parti! Om vi lämnar resor, vin, mat och allt kring livets härliga - portföljen; hur ser den ut? Hur har du, på ett mer övergripande plan, investerat de senaste åren? Är det främst fokus på bolag med hög direktavkastning, eller har du även med tillväxt? REIT:s? Preferensaktier?
Tack :) Just nu består portföljen av 25 innehav spritt mellan främst SEK, USD, CAD och EUR. Målsättningen är en portfölj med god riskspridning genom tillräckligt många innehav och i olika valutor. Det upplägget kommer säkerligen inte ge mig den absolut högsta totalavkastningen, men minskar risken för tråkiga överraskningar vill jag tro. 

Innehaven är främst inriktade mot att ge en god direktavkastning, men även en viss andel tillväxtbolag är av intresse. Just nu har jag 3 stycken REIT:s i portföljen, vilket jag tycker är en lagom nivå. Vad gäller preffar hade jag tidigare Akelius, men tyvärr blev det innehavet inlöst som bekant. Jag kan absolut tänka mig att ha någon pref i portföljen framöver, men just nu tycker jag att de är alldeles för dyra och därför investerar jag istället i annat.  
 

Bra spridning - hur ser du på den svenska valutan och att investera i (svenska) bolag vars huvudmarknad är den Svenska? I ett historiskt perspektiv har förstnämnda varit ett sänke att jämställa med bananrepublikers valutor, medan sistnämnda varit en bra marknad.
Jag strävar efter att ha en balanserad portfölj som ger mig exponering mot stora delar av världen. Vad gäller svenska innehav föredrar jag därför bolag som har verksamhet i minst Norden, men gärna bredare än så. Jag har också kompletterat portföljen med några fonder som ger mig exponering mot mer exotiska marknader, t ex Thailand.

Den svenska valutan har definitivt varit ett sänke även om jag tror att den kan komma att stärkas något på sikt. Jag arbetar aktivt med att få till en fördelning i portföljen som är ungefär 1/3 i SEK, 1/3 i  USD/CAD och 1/3 i EUR/annan valuta. Valutarisken ska dock inte underskattas, men givet vår plan som innebär att vi även kommer ha kostnader i andra valutor än SEK, så känns det som en bra “set up”. 

"[...]Att våldgästa Chansar Mest och hans bättre hälft ligger så klart högt på agendan :) [...]"
 

Detta låter klokt. Du nämner tillväxtaktier - vågar jag att, utan att riskera nacken, fråga vilka och varför just dessa?
Nja jag vill inte gå in på specifika innehav i den kategorien, då det främst handlar om investeringar i onoterade bolag (med hög tillväxt). 
 

Respekt. Du, likt jag, har relativt mycket (gammel)bank. Dessa har inte rosat marknaderna de senaste åren och detsamma gäller bolag verksamma inom bettingsektorn, såsom Betsson, Kindred med flera. Är detta året då dessa får en comeback? Vilka är de tre starkaste anledningarna som du ser för att detta kommer att bli verklighet?
Ja du, det är så klart en väldigt intressant fråga som jag önskar att jag hade svaret på. Såväl bank som betting är rejält nedtryckta just nu, så visst finns det en möjlighet för uppsida. Förväntningarna är lågt ställda, så bara en liten positiv överraskning kan få enorm effekt. Å andra sidan brottas såväl gammelbank som bettningbolag med diverse olika problem, vilka utgör en våt filt. 

Några anledningar till att vi skulle kunna få se en comeback är:

  • Det handlar trots allt om väldigt lönsamma bolag med relativt modesta värderingar. Även små positiva överraskningar kan få stor effekt.
  • Just nu är bank/finans och betting “hatade” sektorer och det är ju inte ovanligt att sektorer från tid till annan går från älskad till hatad och tvärtom. För inte allt för länge sedan var ju t.ex. fastigheter på “shit list”, men är nu älskade och väldigt högt värderade. Kanske är det dags för en sektorrotation 2020?
  • Vad gäller bettingsektorn är det min tro att folk inte kommer sluta spela. Staten och berörda tillsynsmyndigheter måste däremot säkerställa ett regelverk som medför att de kommer åt bolagen som fuskar och inte fokuserar på att sätta dit de som vill samarbeta. Jag räknar därför med att stat och myndighet tar sitt ansvar och genomför de förändringar som krävs för att uppnå avsett resultat under 2020. Detta bör i så fall gynna aktörer som Kindred och Betsson. Vi ska inte heller glömma bort att det under 2020 är EM i fotboll samt OS och dessa typer av events brukar vara klart positiva för bettingbolagen. 
  • Vad gäller bank/finans så finns det onekligen stora utmaningar, inte minst då vi har det ränteläge vi har. Å andra sidan börjar flera av dem genomföra nödvändiga kostnadsbesparingar och andra åtgärder för att anpassa sig till verkligheten. Dessa åtgärder tror jag kommer medföra förbättrade vinster vilka kommer att visa sig redan under slutet av 2020 och därmed kan vi få se en uppvärdering. Samtidigt är den allra största utmaningen hur bankerna ska skapa tillväxt. Där finns det nog en hel del att jobba på. 
     

Jag vill lämna din portfölj för ett ögonblick och gå in på temat “hälsa”. Du nämner att du utöver diverse sportaktiviteter, såsom padel och innebandy - har sport och träning alltid funnits i ditt liv? Är du mycket noga med sömn, träning, kost et cetera, eller är du mer “avarage”?
Jo, jag gillar allt som har med bollar och puck att göra :) Sport och träning har alltid funnits i mitt liv, men jag var definitivt mer aktiv när jag var yngre och var faktiskt rätt vass på såväl innebandy som tennis en gång i tiden. Numer försöker jag köra padel 1-2 gånger/vecka + att jag kör innebandy någon gång per vecka. Ibland blir det också gym för att träna styrka och rörlighet. 

Nej jag är inte supernoga med sömn, träning, kost osv., utan skulle nog se mig mer som “avarage”. En ambition för 2020 är dock att träna mer regelbundet samt att äta mer hälsosamt. Kombineras dessa två blir sannolikt även sömnen bättre per automatik.
 

Det låter riktigt härligt att höra; lite mellanmjölk i landet som är känt för dess produktion. Jag vet att din tid är begränsad, men jag skulle vilja be dig att reflektera hur du ser på 2020 - har du någon bild e.d. över hur du tror att börsen kommer att utvecklas och därmed har en utarbetat plan/strategi? Varför/varför inte?
Det korta svaret är att jag inte har någon som helst aning om hur börsen kommer att gå 2020, men ska jag ändå ge mig på en gissning så får den bli att 2020 ger en positiv avkastning på mellan 5-9 %. Något nytt 2019 tror jag absolut inte på.

"[...]Nej, vi applicerar inte någon slavisk sparkvot, utan det får bli lite som det blir[...]"
 

Min plan är att fortsätta investera regelbundet i bolag jag tror på, dvs. exakt samma strategi som jag haft under lång tid. För att enklare kunna ta beslut om vilket/vilka bolag jag ska köpa har jag en egenkomponerad bevakningslista till min hjälp. Listan innehåller bolag jag gillar, analyserat och nördat ner mig i. När ett bolags aktiekurs hamnar i krokarna av eller under mitt framräknade köptak är de (enligt mig) köpvärda. Om inget bolag kvalificerar sig avvaktar jag med köp, men försöker i gengäld vara rejält offensiv på köpknappen när bra lägen dyker upp (och bra lägen dyker alltid upp förr eller senare). Det här innebär alltså att jag inte nödvändigtvis måste köpa varje månad.
 

Detta låter klokt och sunt. En bevakningslista är något som jag hoppas att alla har. Du nämner i inledningen att såväl din bättre hälft som du själv har en mycket tacksam inkomst - kan du uppleva att detta är en sorts risk att du/ni blir fartblinda och tappar insikt om pengars värde? Applicerar ni någon sorts “sparkvot” e.d.?
Nej, jag tycker absolut inte att vi har blivit fartblinda. Jag tycker snarare att vi har dragit nytta av den möjligheten på bästa tänkbara sätt, då vi å ena sidan lever väldigt gott här och nu samtidigt som vi har fantastiska möjligheter att investera stora belopp månad efter månad. Vi har alltid haft som ambition att uppnå en bra balans mellan att leva nu och att leva i framtiden. Det synsättet har verkligen gjort oss uthålliga och har tveklöst bidragit starkt till att vi har kommit så långt som vi har gjort på vår vandring på vägen till frihet.  

Våra månatliga kostnader skulle nog inte anses låga om du frågar gemene man, men i relation till vårt månatliga kassaflöde och vad vi därmed skulle kunna göra av med är kostnaderna absolut inte höga. Nej, vi applicerar inte någon slavisk sparkvot, utan det får bli lite som det blir även om vi så klart aktivt prioriterar vad vi lägger våra pengar på. Vi har ju faktiskt också barn och vissa månader dyker det ju t.ex. upp något idrottsläger eller annan aktivitet som kostar rätt mycket och den typen av initiativ vill vi definitivt inte dra ner på, då de skapar minnen för livet (vi åker dessutom ofta hela familjen på dessa aktiviteter, vilket är väldigt mysigt). Trots att vi inte slaviskt följer någon sparkvot landar den faktiskt, som regel, in på (minst) 60 % och det är ju inte illa om du frågar mig.  
 

Sextio procent sparkvot är verkligen inte illa och i relation till många andra bloggare är detta extremt bra. Kul att ni har detta sunda förhållningssätt och det känns mycket bra att ni är så måna om att vara i/med familjen samt att se ert barns aktiviteter som något ni alla kan ta del och göra gott av! Tiden börjar, tyvärr, rinna ut för oss, men innan jag tackar för din tid vill jag avsluta med två frågor.

Om du enbart fick välja tre bolag (max ett investmentbolag) till en portfölj som inte fick röras inom 30 år. Varje månad kommer en sparande att placeras i dessa tre bolag och alla eventuella utdelningar kommer att återinvesteras - vilka tre bolag väljer du och (kortfattat) varför? 

Då skulle portföljen se ut så här:

Investor
Ett fantastiskt välskött investmentbolag med många högkvalitativa bolag i portföljen, t.ex. Atlas Copco, ABB och SEB. Investor tycker jag borde finnas i alla långsiktiga aktieportföljer.

Castellum
Väl hög värdering nu kanske (som de flesta fastighetsbolag), men Castellum är trots allt ett mycket välskött fastighetsbolag som visat sin förmåga att år efter år höja utdelningen (21 år i rad!). 

2020 lär inte blir något undantag, utan alla vi aktieägare kan återigen se fram emot en utdelningshöjning. Med en tidshorisont på 30 år känns Castellum som ett givet val att stoppa in i portföljen.

Bank of Nova Scotia
Kanadas tredje största bank. Bedriver bankverksamhet i Kanada, men har en tydlig  internationell profil och verksamhet i tillväxtregioner, såsom Latinamerika och Karibien. 

Bolaget grundades år 1833 och är idag verksamma i över 55 länder och har drygt 100 000 medarbetare. BNS uppvisar en imponerande stabil vinst- och utdelningshistorik och har varje år sedan 1833 delat ut pengar till sina aktieägare. Utdelningsandelen understíger dessutom, som regel, 50 %, vilket t ex medförde att bolaget, även under finanskrisen, inte behövde sänka utdelningen. Ett riktigt kvalitetsbolag helt enkelt.
 

Var är du och familjen om cirka 10 år? 
Om 10 år har herr och fru VtF exekverat frihetsplanen sedan några år tillbaka och lever ett aktivt liv med mycket träning, umgänge, god mat och aktiviteter som förgyller tillvaron. Vår dotter har blivit vuxen och har förhoppningsvis skaffat sig en god utbildning och ett arbete hon trivs med. Jag skulle dessutom inte bli direkt förvånad om hon väljer att bosätta sig utanför Sveriges gränser. 

Den mörka, gråa och kalla tiden på året flyr vi Sverige och vistas i stället i vårt hus i Thailand, där vi ägnar vår tid åt aktiviteter vi gillar och att umgås med människor vi tycker om. Sol, +30 grader, god mat och fantastiska stränder passar oss som handen i handsken. Dottern (med ev familj) kommer självklart och hälsar på minst en gång per år, vilket så klart också släkt och vänner gör. Några veckor i paradiset för likbleka svenskar kan aldrig skada och plats kommer vi att ha :)

Några månader per år (vår/sommar primärt) är vi i Sverige, där vi också kommer ha en bostad. Sverige på våren/sommaren är ofta fantastiskt och vi har ju dessutom mycket vänner samt familj här, vilka vi så klart vill umgås med. Vid tillfälle kanske vi även dyker upp någon månad på vintern, men då drar vi sannolikt rejält långt norr ut (Åre kanske?) för att åka skidor.

Som grädde på moset kommer vi också tillbringa 1-2 månader per år kring Medelhavet (kanske inte varje år, men då och då i alla fall). Vi älskar verkligen Medelhavet och perioden september-oktober brukar vara magiska. Att våldgästa Chansar Mest och hans bättre hälft ligger så klart högt på agendan :) Som jag nämnt tidigare är även ställen som Granada av intresse men då tidig vår. Att kunna kombinera sol och värme med skidåkning känns lockande.

Ja, ungefär så är vår ambition att livet ser ut om 10 år. Får vi nu bara hålla oss friska och krya är vi dessutom övertygade om att det blir verklighet. Vår motivation att nå hela vägen fram är fortsatt på topp, inte minst tack vare att det faktiskt börjar kännas riktigt nära nu!

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.