
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Jag får varje vecka 2-5 frågor på mail från er läsare. Kul tycker jag och jag försöker svara på allt så bra jag kan. Det vanligaste frågan är helt klart hur man ska komma igång med ett sparande i aktier eller fonder om man har mycket pengar på ett sparkonto utanför börsen. Det verkar vara otroligt vanligt att man sparat ihop stora summor (ofta upp mot 1 miljon enligt frågorna jag får) under flera år på ett sparkonto innan man helt plötsligt får upp ögonen för börsen. Om det var så att dessa frågor hade ökat kraftigt i antal just nu när börsen gått stark hade det varit lite typiskt. Men jag tycker denna typ av fråga kommit i jämn ström de senaste 5-10 åren. Så jag väljer att tolka det som positivt att fler och fler får upp ögonen för aktiemarknadens fördelar när det kommer till långsiktigt sparande.
Övriga frågor brukar vara jämnt utspridda mellan en massa olika ämnen. Men nu senaste veckan har jag fått tre frågor inom ett snarlikt område och då reagerar jag lite extra och tänker att detta kanske är något som fler undrar över och som jag borde blogga om istället för att bara svara frågeställarna. De tre frågorna löd ungefär såhär:
"Vad betyder det att det är rabatt på ett Investmentbolag, kan jag köpa med rabatt i ISK på min bank?"
"Hur kan det komma sig att investmentbolag som handlas till rabatt har lägre direktavksatning än portföljbolagen, med tanke på att rabatten borde väl utdelningen i procent av aktiens pris istället bli högre?"
"Att det är 20% rabatt i ett investmentbolag låter ju bra, men om rabatten finns kvar för evigt dvs även när jag säljer bolaget så hjälper det väl inte mig?"
Jag är väl medveten om att de flesta av er läsare kanske redan kan svaret på frågorna. Men jag tänkte sluta med ett vad jag hoppas lite motiverande räkneexempel så även om du inte lär dig något nytt kanske du blir lite extra peppad till ditt långsiktiga sparande i investmentbolag med rabatt.
Fråga 1 - Vad är rabatt?
För att göra det så enkelt som möjligt så tar vi ett väldigt förenklat exempel. Ett investmentbolag som bara består av tre portföljbolag. Investment X äger 1 miljon aktier styck i bolag A, B och C. För enkelhetens skull finns det just 1 miljon aktier i Investment X. Det betyder att genom att köpa 1 aktie i Investment X så äger du en miljondel av hela det bolaget. Det betyder i sin tur att du genom att äga 1 aktie i Investment X indirekt äger 1 aktie styck av bolag A, B och C (eftersom hela Investment X äger 1 miljon aktier och du äger en miljondel av detta).
I detta fall kan vi lätt jämföra vad det skulle kosta att köpa en aktie styck av bolag A, B och C jämfört med att köpa 1 aktie i Investment X. I exemplet nedan ser vi att det skulle kosta 600 kr att köpa de tre aktierna men bara 500 kr att köpa Invemstment X. Den handlas således till rabatt. Detta är något som marknaden sköter dvs de som säljer aktien vill ha minst 500 kr och de som köper är inte villiga att betala mer än 500 kr. Så 500 kr blir det pris där köpare och säljare möts. Rabatten är alltså inget som din bank eller nätmäklare drar av i kassan som en vanlig rabatt.
Nu var det här så klart en väldigt förenklat exempel med bara 3 innehav, jämna fina summor och ingen kassa eller belåning för Investment X. På utmärkta hemsidan Ibindex kan du se hur det ser ut i verkligheten. Börja med ett bolag med bara noterade aktier som tex Industrivärden så blir det ganska enkelt att förstå hur substansvärdet räknas ut.
Fråga 2 - Hur hänger rabatt och lägre direktavkastning ihop?
Det här är ju en mycket logisk fråga. Direktavkastning betyder alltså till att börja med utdelning i kronor i förhållande till aktiens pris. En aktie som kostar 100 kr och delar ut 4 kr om året har 4% direktavkastning.
Om vi nu kan köpa 1 aktie av varje i bolag A, B och C för 500 kr genom att köpa en aktie i Investment X istället för att betala 600 kr genom att köpa de tre bolagen separat så borde vi ju få en högre direktavkastning kan man tänka. Förklaringen är helt enkelt att de flesta investmentbolag vill behålla lite av utdelningen för att möjliggöra nya investeringar och inte skicka vidare rubbet till oss ägare.
Så här skulle det kunna se ut under det första året i vårt exempel. Bolag A, B och C har för enkelhetens skull alla 4% direktavkastning. Men Investment X behåller 6 miljoner av de 24 miljoner man erhåller i utdelning och skickar bara vidare 18 miljoner till oss ägare. Direktavkastningen blir bara 3,6%. Nu har vi återigen förenklat det hela och struntat i att Investment X kommer bränna pengar på löner, lokalhyra etc, men de stora investmentbolagen har så stora portföljer att dessa kostnader blir väldigt små i sammanhanget.
Fråga 3 - Är det någon mening att köpa med rabatt om rabatten hela tiden finns kvar?
Det här beror så klart på hur långsiktig man är. Om rabatten idag är 20% och vi ska sälja om 2 år och rabatten då är 25% hade det nog varit bättre att köpa portföljbolagen. Men ska vi behålla på väldigt lång sikt kan vi utgå ifrån att rabatten kommer vara av godo även om den ligger kvar.
I exemplet ovan fick ju Investment X 6 miljoner kronor kvar i kassan efter att de delat ut 18 miljoner till ägarna. För dessa pengar köper de 10.000 nya aktier i de tre bolagen. Vilket kostar 1 miljon + 2 miljoner + 3 miljoner = 6 miljoner. Vi säger att alla tre portföljbolagen höjer sin utdelning med 5% till år 2. Aktiemarknaden vill värdera aktierna till exakt samma direktavkastning så även aktiernas pris stiger 5%. Då skulle det se ut så här:
Hade vi ägt bolag A, B och C separat så hade vi alltså fått 5% högre utdelning år 2 jämfört med år 1. Men trots att Investment X detta år behåller 6,45 miljoner för att kunna köpa fler aktier så höjer man utdelningen från 18 till 19 kr vilket motsvarar 5,55%. Direktavkastningen är fortfarande lägre än portföljbolagens 4% men över tid så får vi automastiskt fler och fler aktier i portföljbolagen för varje år. I detta fall hänger inte riktigt aktiemarknaden med och priset på Investment X stiger med 5% precis som portföljbolagen. Tack vare att man nu äger fler aktier i portföljbolagen här däremot substansvärdet ökat lite mer än 5% vilket betyder att rabatten ökat.
Så på 1 års sikt så har det i detta exempel inte varit någon fördel att äga Investment X jämfört med portföljbolagen. Lägre direktavkastning och samma prisuppgång på 5%. Men över tid så kommer det faktum att man får fler och fler aktier och därmed ett substansvärde i Investment X som växer snabbare än snitten av bolag A, B och Cs aktier. Vi kommer också kunna få en utdelningstillväxt som stiger snabbare än portföljbolagen.
Ett exempel från verkligheten är investmentbolaget Lundbergs som redovisar följande utdelning från sina portföljbolag över tid. Att de får högre och högre utdelning från sina portföljbolag varje år beror dels på att bolagen höjer utdelningen i kronor per aktie men också att man köpt fler aktier under årens lopp. I verkligheten blir det ju lite mer slagit än i mitt exempel där alla portföjbolag höjde med exakt 5%. Men på totalen blir trenden väldigt tydligt stigande.
Ett kul räkneexempel kan vara att man ser sig själv som ytterligare ett lager i samma strategi. Dvs om du som ägare i Investment X tar ut 50% av utdelningen som du får från aktien och köper nya aktier i Investment X för den andra halvan.
Då blir det riktigt bra "ränta på ränta effekt" även inom varje enskilt år. I vårt exempel höjer portföljbolagen A, B och C utdelningen med 5%, men Investment X erhållna utdelningar stiger snabbare än så, eftersom de inte bara får fler kronor per aktie utan även äger fler aktier. Och du i din tur äger för varje år lite fler aktier i Investment X vilket gör att din andel av de erhållna utdelningarna från portföljbolagen stiger ännu snabbare.
Tack för ett intressant inlägg. När man läser det här låter det som att det är riktigt bra att köpa investmentbolag. Kanske kunde vara kul med en uppföljande post senare som förklarar nackdelar med investmentbolag och varför man ska köpa investmentbolag istället för vanliga bolag eller vise versa.
Nackdelen är som jag ser det om man är kortsiktig och råkar tajma det här med rabatt/premie fel dvs köper innan rabatten ökar.
Risken finns också att investmentbolagens styrelse/ledning fokuserar mer på att öka sin makt i vissa utvalda portföljbolag istället för att investera pengarna där chansen till bra avkastning är störst.
Man får så klart även titta på kostnaden för att driva bolaget. Är substansvärdet för lågt och lönerna för höga kan det bli en kostnad i nivå med en aktiefond. Men på de största bolagen med många miljarder i börsvärde blir kostnaderna för löner/bonusar överkomliga.
Hej Mi30,
Det känns som att jag förändrats. Jag gör aldrig eller sällan impulsköp längre. Och gör jag det så ändrar jag mig ofta. Känner du igen dig?
Låter du köpideer ligga till sig en dag, en vecka eller månad för att inte falla dit på spontanitet?
Jag har aldrig något sug för spontanköp. Förutom möjligtvis för godis och aktier. Godis får jag sätta upp regler omkring (mer för vikt/hälsa än plånbok) och vad gäller aktier tror jag det är rätt bra att investera sparande och utdelning så snart de blir tillgängliga. Så ser det inte som några problem.
Allt övrigt väntar jag gärna så länge som möjligt med att köpa. Mest för att jag tycker det är trist att handla. Hade tänkt byta bil ungefär nu men den får nog rulla minst ett år till och mina löparskor funkar nog fram till sommaren, även om det är ett litet hål i tyget på ena skon...
Du är så klok. Tusen tack!
Skattereglerna för investmentbolag gör att de är tvungna att dela ut en viss del varje år?
Ja så har jag fattat det. Men de behöver inte skicka vidare all utdelning.
Även investmentbolag måste kunna gå åt helsicke. Precis som att ett företag med ett antal dotterbolag inte är skyddat från att gå åt helsicke. Jag köper också i investmenrbolag men blir lite fundersam när alla nu pratar om hur fantastiska de är.:) Generellt går de väldigt bra när det går bra och väldigt dåligt när det går dåligt. Rörelserna har utväxling i båda riktningar. Kan vara bra att veta efter tio år med hausse.
Absolut. Framförallt bolag med hög aktivitet i form av omstuvning i portföljen kan ta dåliga beslut, få en dålig ledning etc.
Ett bolag med låg aktivitet, många stora portföljbolag i olika branscher med god historik och med en hög rabatt har mindre risk att gå riktigt dåligt.
Funderar på att sluta nyspara i investmentbolag tills vidare. Istället ta några mindre utdelningsbolag. Senaste åren har varit helt galna för industrivärden mfl.
Hur menar du att senaste åren varit galna för Industrivärden. Rabatten där är nu högst normala 12% dvs uppgången är baserad på att portföljbolagens uppgång och därmed substansvärdet gått upp.
Jag ser ingen anledning att sluta nyspara i de investmentbolag som handlas i normal rabatt. Däremot kan man så klart vara försiktig med de som handlas till lägre rabatt än vanligt eller premie (framförallt ovanligt stor premie så klart).
Jag vill väl tajma marknaden helt enkelt. Senaste åren har jag valt mest investmentbolag. Jag tror investmentbolagen kommer drabbas hårdare vid nedgång och det är sannolikt med en nedgång inom kort.
Väldigt bra informerat!
Har inte hittat en artikel som är tydligare än detta!
Har du några tips på bolag där nybörjare kan starta?
Helst med exempel också varför. (Blir nog lättare att visa istället för att förklara). Fast med dina egna ord, tack!
https://finanso.se/investmentbolag/
Hej!
Tack för ett bra och lättbegripligt inlägg! De flesta av dina läsare kan säkert redan det här, som du skriver, men inte alla. Själv har jag sparat i fonder i många år, men är nybörjare på aktier. Hade hört talas om substansrabatt, men inte haft koll på vad det är, efter att ha läst det här förstår jag bättre – tack :)
Men, jag har ändå en fråga! Vet inte om du svarar på frågor i ett inlägg som är ett år gammalt, jag håller tummarna.
Jag har varit inne och kollat på Ibindex hemsida, och där ser jag om jag går in på exempelvis Investor, "Substansrabatt: +14,50%." Men är det en rabatt som gäller dagens datum..? Det är här jag blir lite förvirrad.
Vid listan med innehav är datumet 2020-09-30.
Under listan står det "Rapporterat substansvärdes datum: 2020-10-19".
Och sedan under det står det "Substansrabatt +14,50%".
Var 14,5% alltså substansrabatten som gällde 2020-10-19? Kurserna har ju ändrats sedan dess, hur vet jag vad rabatten är idag..?
Med vänlig hälsning
Anna
Ib-index uppdateras löpande för den noterade delen av portföljen, dvs den delen som består av aktier som handlas på börsen och därmed hela tiden har ett aktuellt värde. Det betyder att bolag som Svolder och Industrivärden som bara består av noterade bolag hela tiden kommer vara uppdaterat. Men i exemplet med investor så består en del av värdet av onoterade bolag som tex Mölnlycke. Här vet vi inte exakt vad värdet är just idag då det inte finns köpare och säljare som kommer överens om värdet varje dag som börsen är öppen. Där får man gå på rapporterade värdet som kommer en gång i kvartalet för den delen av portföljen.
Aha ok, jag förstår. Tusen tack för svar!
Hej!
Det här med att rabatten är samma över tid, säg tio år. Hade det inte blivit samma resultat om man hade ägt bolagen var för sig och återinvesterat utdelningen själv, som om man äger investmentbolaget och återinvesterar utdelningen i samma investmentbolag? Visst, med 10% rabatt får du ju 10% mer aktier, men aktiepriset på investmentbolaget kommer ju "alltid" också vara 10% mindre än substansvärdet vilket borde ta ut varandra?
Dvs att köpa ett investmentbolag som enbart äger Volvo med 10% rabatt skulle ge samma effekt som att köpa Volvo själv och återinvestera utdelningen?
Du får ju dels mer utdelning (eftersom du har 10% fler aktier) och kan återinvestera utdelningen i fler nya aktier (eftersom varje aktie kostade 10% mindre) med 10% rabatt. Se exempel 3 ovan.