3 Dec, 2019

"Problem" med för hög pension

Jag tror inte jag köpt en kvällstidning på 15 år. Men igår när jag var och handlade såg jag en rubrik på framsidan av Expressen som gjorde mig lite nyfiken och ledde till att jag googlade upp artikeln som till min glädje och förvåning inte var låst. Den handlade om komikern Babben Larsson som vid drygt 60 års ålder insett att hon har så mycket avsatt till sin pension att hon aldrig kommer hinna göra av med pengarna om hon inte börjar använda dessa redan nu. Så nu jobbar hon vidare och fakturerar några miljoner om året men lever på pensionen och låter alla fakturerade pengar ligga kvar i bolaget istället för att ta ut lön. Höga avsättningar till pension via hennes jobb i eget bolag och bra utveckling för fonderna är förklaringen till Babbens situation enligt henne själv.

Igår såg jag även en bild på Twitter från signaturen Robin Capital (@HerschelRothman) som visade hur mycket kapital de anställda i Handelsbanken hade i deras pensionsfond Oktogonen beroende på hur många år man jobbat. Så här ser den ut.

Har man jobbat heltid på Handelsbanken sen början av 70-talet då Oktogonen skapades fram till idag har man alltså runt 20 miljoner kronor i fonden som man kan välja att ta ut som klumpsumma från det att man fyller 60 år, eller utspritt på upp till 20 år om man hellre vill det. Detta gäller alltså oavsett vilken befattning och lön man haft, det är bara antalet år och att man jobbar heltid som spelar roll. Nu ska vi komma ihåg att det är en väldigt lång period att jobba heltid utan avbrott på samma jobb i 45 år, men även de som började på Handelsbanken för 25-30 år sen verkar ju få ett ok tillskott till vanliga pensionen.

Hur kan banken ha råd att betala ut sådana enorma summor? Förklaringen är helt enkelt att avsättningarna investerats i aktier som gått väldigt bra under många år. Det vill säga den som jobbat och fått avsättningar i 45 år har fått väldigt mycket effekt av ränta på ränta i bankens aktier som utvecklats bra, vilket också syns på grafen som blir brantare och brantare ju tidigare man började jobba. Precis som grafen för sparande med ränta på ränta brukar se ut. Sätter du av 3 000 kr i månaden i 45 år och får 9,5% årlig avkastning landar du på runt 20 miljoner kronor. Så att få ihop 10-20 miljoner kronor under ett helt arbetsliv har varit möjligt även för andra personer än de som jobbat på Handelsbanken, utan att som mig behöva spara 50-80% av lönen varje månad.

Om jag och min fru hade jobbat heltid fram till 67 och levt på dagens nivå och sparat det som hade blivit över från rätt vanliga tjänstemannalöner på en aktiemarknad som fortsatt gå som den gjort historiskt hade vi troligtvis fått ihop över 200 miljoner kronor lagom till pensionsåldern. Så det här "problemet" som Babben upplever med att spara ihop så mycket pengar att man inte hinner använda dom är fullt realistiskt för den som vill jobba till normal pensionålder och samtidigt kan spara 20-30% eller mer av lönen. 

Kanske upplever man inte det som ett problem med för mycket pengar efter 60 och sparar man skattade pengar i ISK/KF är det ju lätt att använda pengarna när och hur man vill eller att ge bort dom. Men har man ambitionen att avända pengarna själv under sin egen livstid och är övertygad om att man ska jobba till 70 så bör man nog fundera på syftet med en sparkvot på över 20-30%.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.