
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Idag fick jag utdelning från mina 7 000 Teliaaktier. De har som bekant sänkt utdelningen till 2 x 90 öre per aktie, men i dessa tider får man vara glad för det lilla. Jag sparade större delen av utdelningen på 6 300 kr för att täcka upp för skatt på kapitalförsäkringen som dras i slutet av nästa vecka. I kapitalförsäkring betalar man schablonskatten en gång i kvartalet direkt på kontot istället för i deklarationen som med ISK (men skattesatsen är den samma). Nu har jag kredit i portföljen så inte lika stor katastrof som tidigare om man klantar sig och har för dåligt med likvider tillgängligt när skatten dras, men ändå bra att hålla lite koll och planera för skatten tycker jag.
Den ordinarie utdelningen i Volvo skulle komma samma dag som KF-skatten dras, men den vågar jag inte räkna med längre. Volvo har en jättekassa och hade planerat för en stor extrautdelning, först drogs den in och nu kom även uppgifter om att ordinarie utdelningen ligger i farozonen. Det är inte pengarna som är problemet utan att man är rädda att inte kunna använda permitteringsreglerna med stöd från staten om man samtidigt delar ut pengar. På vilket sätt det hjälper Sverige ur coronakrisen att Volvo håller inne några miljarder till som annars hade kommit ut till 100 000 aktieägare där pengarna troligtvis kunde gjort mer nytta än på Volvos konto är oklart.
På sätt och vis är det så klart lätt att argumentera för att man inte kan få statlig bidrag vid permitteringar med ena handen samtidigt som man delar ut miljarder till ägarna med den andra. Men samtidigt tycker jag man måste ha rättvisa regler mellan olika företag oavsett om de var duktiga och gjorde stor vinst eller dåliga och gjorde liten vinst 2019. Så att bestraffa de som varit duktiga och gjort vinst som kan delas ut till ägarna blir konstigt tycker jag. Jaja, jag lägger ingen större energi på det politiska utan tänker att det blir nog bra på sikt hur som helst.
Att jag inte kan återinvestera så mycket av Telias utdelning känns inte så farligt med tanke på hur börsen studsat upp senaste veckorna. Jag köpte aktier som en besatt från 25 februari till sista mars och nu kan det vara läge att ta ett steg tillbaka och se var det hela tar vägen.
Jag noterade att duktiga bloggaren Petrusko viktat över allt mer till preffar och D-aktier tack den fasta utdelningen som inte kan sänkas i samma utsträckning som på stamaktier. Det här så klart en stor fördel när man lever på utdelningar och när kurserna nu gått ner så man får 7-8% direktavkastning på många stabila preffar och D-aktier håller jag med om att det känns attraktivt. Jag har själv prioriterat främst Volati pref för mina köp den senaste tiden, men inte gått så långt att jag sålt några stamaktier för att få loss mer pengar till preffar.
Om börsen nu skulle stabilisera sig dvs hålla sig på denna nivå eller högre så är jag snarare inne på att bygga upp en lite större buffert utanför börsen. Den gamla planen med ett års förbrukning av pengar utanför börsen kommer med största säkerhet räcka, men har jag lärt mig något av coronanedgången så är det att sova gott om natten nog slår den sista tusenlappen i avkastning. Nu var det inga problem för oss denna gång då det fortfarande kommer in pengar utanför börsen, men det gäller att tänka på hur man kommer reagera i nästa nedgång.
Det gör att jag planerar att återinvestera utdelningar, i den mån de nu kommer, även framåt under 2020 men samtidigt sätta av pengar på sparkonto från det vi tjänar den närmaste tiden. Våra kostnader är låga nu och sommarens resor utställda så vi går rejält plus varje månad. Får vi en ny sättning på börsen är jag redo att stoppa in pengarna från sparkontot, går börsen sidledes eller uppåt från denna nivå får det räcka med återinvesterad utdelning och det nya sparandet på sparkonto. Med målet att kanske ha 1,5-2 årsbehov av pengar på sparkonto om vi en vacker dag helt skulle sluta jobba båda två.