28 Oct, 2018

Analys Irisity: "MRR stiger kraftigt"

Irisity överträffar våra förväntningar och omsätter totalt SEKm 13,9 varav aktiverat arbete utgör SEKm 4,5. Bruttomarginalen stiger till 83,5%, ett kvitto på att bolaget fortsätter röra sig mot ett renodlat mjukvarubolag. Den siffra vi anser vara mest imponerande i rapporten är MRR (monthly recurring revenue) nu uppgår till SEKm 1,2. Vi tror denna siffra kommer att fortsätta växa kraftigt under Q4 då projekten med G4S i Estland samt Trivalor i Portugal fortfarande är i slutfasen av sin kommersialisering. Efter kvartalets utgång har två nya LOIs skrivits, med Juwentus Security i Polen och AVARN Security i Sverige slutits, ett tecken på att bolagets försäljningsarbete går enligt plan, pipelinen är så välfylld att två projekt, Securitas UAE och Imperator i Ryssland har satts på hold för tillfället. Då SaaS intäkterna växer i en imponerande takt väljer vi att justera upp våra estimat för 2019 års försäljning med 14% och EPS med 37%. Anledningen att EPS ökar så kraftigt är den höga bruttomarginalen. Vi ser fortsatt hög potential i bolaget till en hög risk.

Ett starkt kvartal
Bolaget överträffar våra förväntningar och omsätter totalt SEKm 13,9 varav aktiverat arbete utgör SEKm 4,5. Bruttomarginalen stiger till 83,5%, ett kvitto på att bolaget fortsätter röra sig mot ett renodlat mjukvarubolag. Den siffra vi anser vara mest imponerande i rapporten är MRR (monthly recurring revenue) nu uppgår till SEKm 1,2. Detta går att härleda till avtalen med Siteguard i Sydafrika och Skankontroll i Norge. Avtalen med G4S i Lettland samt Trivalor i Portugal nu befinner sig i kommersiell fas och kommer under Q4 bidra till MRR i högre utsträckning. Detta stärker kassaflödet och har en bruttomarginal nära 100%. Efter kvartalets utgång har 2 nya LOIs tecknats för SaaS lösningen, nu med Juwentus Security i Polen, en marknadsledare och Avarn Security i Sverige. Avarn var G4S svenska verksamhet som nu ägs av Sector Alarm vilket gör bolaget till en marknadsledare på den svenska marknaden.

Den höga affärstakten har lett till vissa flaskhalsar…
Bolaget har under året överträffat de mål om antal LOIs som sattes upp i samband med nyemissionen vilket vi ser något mycket positivt. Vidare har utvecklingen av embeddedl-ösningar gjort att den adresserbara marknaden för bolaget ökat kraftigt. Det höga affärstempot har dock lett till vissa flaskhalsar där utrullningen av SaaS i Ryssland åt Imperator Securities samt åt Securitas i UAE har satts i tillfälligt vänteläge. Bolaget annonserar i samband med rapporten att man planerar att öka personalstyrkan kraftigt inom både SaaS-utveckling samt embedded-lösningar. Vi ser detta som ett tecken på att MRR och utrullningen av SaaS-lösningarna går enligt plan och tillväxten i MRR väntas öka kraftigt under 2019. Vidare förväntar vi oss att se de första intäkterna från bolagets embedded-lösningar i H1 2019.

…men vi väljer att justera upp estimaten något
Då omsättningen kom in något över vår förväntan väljer vi att justera upp prognoserna för kommande år, försäljning 2019e med 14%, EPS ökar vi med 37% då vi ser att intäkterna ifrån MRR har en hög marginal. Vi väljer även att justera upp operationella kostnader då man i rapporten indikerar att personalstyrkan ska öka väsentligt. Vi bedömer dock att den kraftiga ökningen i MRR kan kompensera för den personalökningen. I dagsläget kan en stor del av personalkostnaderna täckas av MRR. Vi bedömer att man i framtiden kommer täcka fasta kostnader med MRR vilket stärker marginalen. Sammanfattningsvis ser vi en hög potential i bolaget till en fortsatt hög risk då man fortfarande måste konvertera LOIs till skarpa avtal.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.