Laddar TradingView Widget
Laddar annons
15 Jan, 2023

Summering av 2022 - Aktier, bolaget, sparande mm.

Uppdaterad:
20 Jan, 2023

Precis som 2020 och 2021 blev 2022 ett speciellt år, på många plan. Portföljen hade en drawdown från juli 2021 till sep 2022 på -61%. Det är den överlägset största drawdown jag haft sedan jag började med aktier (tidigare -42%). Samtidigt har mitt bolag haft sitt bästa år någonsin, vilket gett bra cashflow, men å andra sidan har jag haft enorma kostnader under året. Tre steg fram, två steg tillbaka helt enkelt.

Portföljen och höga värderingar
Jag gick in i 2022 efter att ha fått känna på en rejäl techfrossa andra halvåret 2021. Så jag var redan halvt nere för räkning. Mina största innehav, Plejd och Evo, var dock fortfarande högt värderade, så jag var redo för ytterligare nedgång.

Plejd var som högst värderat runt P/S 18, idag runt 5,5. Aktien gått från 480 på peak till ca 200 idag. Var det en liten bubbla? På kort till medellång sikt, definitivt. Visste jag det då eller backtrejdar jag? Jo, men det är klart jag visste det. Jag tyckte det började bli ansträngt på kort till medellång sikt redan vid P/S runt 8 kanske. Så varför sålde jag inte då?

Jag är extremt långsiktig. Jag är för det första dålig, eller snarare helt okunnig, när det kommer till kortsiktiga rörelser. Dessutom har jag inte den tid som behövs för att kunna vara mer aktiv. Jag hinner analysera något enstaka bolag per år, utöver minsta lilla bevakning av de investeringar jag redan har. Det jobb jag gör med mina investeringar går inte att jämföra med det jobb många aktiva investerare gör. Olle89, som jag tycker är en av Twitters topp 5 bästa investerare, trackar all tid han jobbar med aktier. Har för mig han låg någonstans strax under motsvarande ett heltidsarbete. Och då räknar han inte ens tid när han läser på Twitter, i Discord etc. Personligen skulle jag gissa att jag låg någonstans runt 20 timmar totalt under 2022, om ens det faktiskt. Ännu sämre än vanligt, eftersom jag haft så kopiöst mycket att göra på jobbet. Därför blir det omöjligt för mig att få edge på kort/medellång sikt.

Men P/S 18, hur svårt kan det vara att bara sälja och sen kliva in igen på lägre värdering? Mycket svårare än vad man tror, framför allt om man är så pass trögrörlig som jag är. För det första hade jag ju inte väntat, väntat, väntat och exakt på P/S 18 sålt allt. Utan jag hade ju förmodligen sålt hälften på P/S 8 och sen resten kanske 12. Missat nästan 100% med andra ord. Sen ska jag in igen. Är det nu runt P/S 5,5? Eller kommer Plejd få jättetufft nu pga färre renoveringar etc? Den kanske ska ned ytterligare 30%? Framför allt kanske den aldrig hade kommit ned hit i ett annat marknadsklimat, och då hade jag kanske missat det långsiktiga racet.

En aktie kan vara extremt högt/övervärderad väldigt länge. Och eftersom jag inte har 100 olika aktier jag kan hoppa mellan så är risken att jag bara missar tåget. Jag försökte mig på en sån typ av “trade” i corona i både Plejd, Upsales och Awardit. Nu var det delvis en försäkring (ifall corona hade varit mycket värre för mänskligheten än vad det visade sig vara) snarare än att jag sålde pga hög värdering, men jag hann aldrig tillbaka in i varken Upsales eller Awardit igen, och var extremt nära på att missa Plejd. Hade jag inte köpt tillbaka den där runt 50, så hade jag definitivt inte köpt den på 100 några månader senare. Och helt plötsligt stod den i 480. Och jag var med på hela resan med varenda aktie, just för att jag är så långsiktig och kopplar bort tillfälliga värderingsfluktuationer. Jag får helt enkelt rida både uppgångarna och nedgångarna. 

Pexip - vad hände?!
Min investering i Pexip i början på 2021 gav mig mycket stryk både under det året och under 2022. Det är min både sämsta (-80% för tillfället) och överlägset dyraste affär någonsin (back över 2 mkr, vilket är 10x mot näst dyraste). Vad gick fel egentligen? Och varför äger jag fortfarande aktien? Gjorde jag alla rätt i processen eller hade jag kunnat göra något annorlunda?

Om vi börjar med den första frågan. Jag tror delvis att jag hade otur, att Pexip började underprestera mot förväntningarna just i samma veva som techbaissen slog till. Samtidigt höjdes röster om ökad konkurrens och ett erbjudande som delvis var utdöende (Connected Spaces, ca halva ARR). Detta gjorde att aktien tog extremt mycket stryk, avsevärt mycket mer än vad som var befogat om man ser till faktan som presenterades, enligt mig.

Bolaget har 10+ år av lönsam tillväxt i ryggen. I slutet av 2019 ser de en möjlighet att accelerera tillväxten och påbörjar en notering med syfte att ta in ca 1 mdr nok för att anställa framför allt säljare. Antal anställda ska gå från 180 till 580 på två år. I och med detta planeras ca 2 år av förluster. Samtidigt som man genomför noteringen kommer corona, vilket ger bolaget en ännu större möjlighet, och tillväxten accelererar rejält innan bolaget ens hunnit skala upp teamet halvvägs. 

Jag köper bolaget runt EV/ARR 9-10. En väldigt hög värdering, absolut, men faktum är att det då var ett av börsens billigaste saas-bolag (både sett i Norden och USA). De flesta låg från det dubbla och uppåt. Sen kan man tycka vad man vill om peer-värderingar, men jag tycker i alla fall det var relevant i detta sammanhang.

Ett år senare har bolaget ökat ARR med 30% (bolagets viktigaste nyckeltal). Förväntningarna låg väl runt 45% kanske. Så det var en besvikelse, men långt ifrån någon katastrof. Hur hade det gått i övrigt då? Bolaget exekverade som planerat, vilket gjorde att resultatet gick från vinst till förlust. Vilket var kommunicerat och således inprisat sedan länge(?) - men precis då började börsen hata techbolag som gjorde förlust. På den negativa sidan fanns, förutom något sämre försäljning än väntat, en ökad churn. Men den gick från ca 8% till ca 11%, samtidigt som bolaget redovisade väl för varför det var så (legacy-produkter) och varför den skulle gå ned på sikt och förmodligen bli ännu lägre än vad den varit historiskt (pga större del stora kunder, samt lägre churn i de växande produkterna).

Som ni ser har bolaget fortsatt bygga ARR:en rejält under 2021 (30% som sagt). DeltaARR, vilket är tillväxten i ARR kvartal mot kvartal, är så klart inte lika stark som under corona, men långt starkare än innan, och dessutom med högst tillväxt i de sista två kvartalen för året. Under 2021 alltså. Fram hittills har bolaget aldrig haft ett kvartal utan tillväxt i princip, sedan starten runt 2010. 

Vad hade hänt med värderingen under detta år då? Den gick från ca EV/ARR 10 till EV/ARR 2. Aktien toppade på 118 och stod dagen INNAN man fick Q1-siffrorna i 28, dvs. -76%.

Det fanns det spekulationer. Connected Spaces (då strax över halva ARR) var på dekis, enligt skeptiker. Med facit i hand är väl detta delvis sant, även om ARR fortfarande är på ATH för området, men tillväxt har avstannat. Då fanns inget facit dock, och det fanns inga tecken på detta, utöver något långsammare tillväxt än förväntat. I förhållande till värdering var tillväxten fortfarande fantastisk. 

Jag pratade med många skeptiker under 2021, men ingen kunde presentera annat än ganska lösa spekulationer, som i min värld byggde på ett allmänt negativt sentiment. Nedgång i aktier föder skeptiker, precis som hausse göder optimisterna. Det överdrivs åt båda håll. 

Det absolut sämsta argumentet var “tecken på inbromsad tillväxt”. Det är lite som att baissa Evo nu med hänvisning till inbromsad tillväxt, “tillväxten var ju 100% 2021, och 2022 är den 40%”. No shit. Man kan hävda att man förutsåg sämre utveckling osv, men ingen såg Q1-siffrorna komma.

Hur agerade ledning och insiders? De borde ju sett det komma? Några köpte en del runt 70-80 (samma som jag typ). Sen var det rätt lugnt fram till hösten. Då, när aktien stod runt 35-45 under Q3-Q4, köpte mer eller mindre alla. Det var en kavalkad av insiderköp. Var det någon som sålde något? I princip inte en aktie, vad jag vet/minns.

Jag träffade även ledningen i november 2021. CFO (tf CEO), global säljchef, nordisk säljchef, IR-chef m.fl. Fick en one on one i 3 timmar på bolagets Stockholmskontor. De hade bra svar på alla frågor jag hade och kändes väldigt positiva inför framtiden. VD köpte även aktier väldigt nära i tiden.

När Q1-siffrorna kommer går aktien från 28 till 25. Samtidigt har den gått från 118 till 28 på negativa nyheter som inte varit i närheten av dessa. Mycket märkligt. Sen fortsätter aktien ända ned till 8 kommande månader. Mest antar jag pga Q1 inte är något tillfälligt för bara det kvartalet. 

Hade jag kunnat göra något annorlunda? Absolut, ett par saker. Jag gick in för tungt och tog för mycket risk, framför allt när jag tankade på i nedgången. Jag började liksom öka runt 100. Hybris. Jag borde inte ha ökat alls förrän runt 40 kanske. När saker inte gick helt enligt plan hade jag också kunnat minska risken, framför allt genom att inte öka som sagt, men kanske till och med minska innehavet lite. När VD avgick kändes det lite olustigt, även där hade jag också kunnat minska risken. Det är ofta ingen rök utan eld.

När Q1-siffrorna kom gick aktien från 28 till 25. Jag gissade på förhand att den skulle gå ned 30-40%. Där hade jag kunnat sälja allt, och ev. köpa tillbaka senare.

Jag underskattade också lite vad konkurrens från jättar som Cisco kan göra med en. Det som framför allt gjort konkurrensen tuffare är att de har börjat bundla ihop good enough-lösningar för Connected Spaces, i sina paket. Vilket blir svårt för Pexip att konkurrera med.

Så det finns saker jag hade kunnat göra annorlunda, men hade jag ställts inför samma resa igen så hade jag förmodligen åkt på en stor förlust på nytt.

Har fortfarande inte sålt några aktier. Värderingen är idag EV/ARR runt 0,7(!). Caset är mer av en turn around. Något jag normalt sett undviker. Caset lär så klart aldrig bli en bra investering från mitt inköp, men härifrån kan det bli väldigt bra om de hittar tillbaka till någon form av tillväxt och samtidigt blir lönsamma igen (vilket de har kommunicerat redan för 2023, på cashflow-nivå). Connected Spaces ska förhoppningsvis bibehålla ARR, samtidigt som Video Innovation och Secure Meetings fortfarande växer snabbt. Legacy finns snart inte kvar. Med det sagt är risken hög och jag har inte vågat köpa några fler aktier. Innehavet är mitt minsta och står för ca 9% av portföljen (från att ett tag varit över 20%).

Portföljens utveckling
Faktum är att jag inte gjorde en enda transaktion i portföljen under hela 2022. Även om jag är långsiktig så är det nytt rekord även för mig. Minst dåligt under 2022 gick Mag Interactive, som "bara" gick ca -15%. Evo -20%, Plejd -50% och Pexip -70%.

Totalt gick portföljen -42% (-3 mkr), vilket tar ned CAGR sedan 2015 (8 år) till 32,3%. Fortfarande ett väldigt bra resultat, och jag har ingen ambition att ligga som de allra bästa >50%, det går inte med min strategi. Målet till 2030 blir väl att hålla CAGR över 25%.

Bifogar bilder över utvecklingen samt hur portföljer ser ut idag.

Bolagets utveckling
Samtidigt som portföljen kraschat, så har bolaget som jag grundat och är VD för haft sitt bästa år någonsin. Vi haft haft ett otroligt momentum sedan vi klev ur corona hösten 2021 och under 2022 växer vår MRR/ARR med nästan 60% under okej lönsamhet (runt 10% rörelsemarg.). Lönsamheten kan öka rejält och kommer med största sannolikhet så att göra under 2023.

Nedan är utvecklingen i MRR resp ARR senaste ca 9-10 åren. Blått är MRR från ads, orange från SaaS och de två nya är nya produkter som vi precis börjat sälja.

Nya delägare
I början av 2022 visade Ludwig Pettersson, VD och grundare för det noterade bolaget SaveLend, intresse för att investera i mitt bolag. Det slutade med att han köpte några procent av bolaget. I samma veva frågade jag en bekant, Eskil Kvarnström, VD och grundare för Sveriges lönsammaste och snabbast växande bolag(?), Leadstar Media, om han också var intresserad att gå in. Även han köpte några procent. 

Det känns väldigt kul att utöka ägarlistan med bra människor. Även om de inte kommer att vara operativa på något sätt, så kommer säkert tillfällen i framtiden då de kan bidra på något sätt.

Det var främst vår näst största ägare som minskade sitt innehav något, personligen sålde jag bara 0,6% och äger fortfarande runt 42%. Värderingen var 71 mkr.

Sparande
2022 var ett horribelt år kostnadsmässigt. Framför allt är det vårt bröllop som drar iväg. Men även bilar, vi har fått barn, väldigt höga matkostnader, höjda räntor mm…. Det drar iväg. Det har varit ett nice år dock! :D

Som tur är har cash flowet aldrig varit så bra. Först och främst gav försäljningen som jag berättade om ovan ca 450 000. Utöver det gjorde vi en utdelning i bolaget som gav mig 835 000.

Så jag lyckas ändå med att spara ca en halv miljon. Jag har inte investerat något av det på börsen, av anledningen att mina kostnader överstiger min lön med marginal, dessutom lär det bli ännu värre i år med de ökade räntekostnaderna. Vi har lån på nästan 10m, så utgifterna blir brutala i år (som tur är bara 1% amortering). Om börsen skulle dippa ännu mer vill jag inte tvingas sälja. Vi planerar dessutom att flytta till villa senare i år, och då är det nog inte helt fel att ha torrt krut.

Tillgångar
Ser man bolaget som lite högre risk, eller åtminstone mindre likvida tillgångar, och exkluderar det så har jag för första gången en minskning i tillgångar under 2022.

Utvecklingen av bolaget har dock överstigit detta tapp. Jag sätter en konservativ värdering, betydligt lägre än den jag sålde på i våras, samt att värdena är beräknade efter skatt (25% i bolagsfallet).

Allt som allt fortsätter det att utvecklas åt rätt håll. Förhoppningen är att vi fortsätter bygga ett grymt bolag, vilket i slutändan kommer ge en bra skjuts i ekonomin. Lyckas vi inte med det så har jag en bra krockkudde i portfölj som förhoppningsvis tuggar på och blir en riktigt fin pengamaskin om några år.

2023
Jag har stora förhoppningar på 2023. Sämre tider skymtas i horisonten, men så länge det inte blir blodbad så ska borde både bolag och portfölj utvecklas väl. Bolaget har hittills i princip inte märkt av det försämrade sentimentet, och i portföljen är en hel del negativt redan inprisat. 

Har väldigt höga förhoppningar på Evo, som för tillfället är mitt största innehav. Tätt följt av Plejd, som känns lite mer osäkert just för 2023. Marknaden för renoveringar och nybyggen lär ju definitivt bromsa in, om den inte redan har gjort det. Detta räknar ju alla till viss del redan med dock. Frågan är hur mycket?

Mag Interactive fortsätter gå från klarhet till klarhet och lär rapportera en kanonrapport här om några dagar. Likaså där är nog en del redan inprisat dock. Förhoppningsvis kan de fortsätta förvärva spelare och visa ytterligare tillväxt under året.

Pexip är svårare. De har ett tufft omställningsarbete att göra. Jag tror dock de kommer lyckas med sitt mål, att nå lönsamhet på cashflow-nivå redan under detta år. Sen är frågan om de lyckas bibehålla, eller till och med växa, ARR. Jag tror väl snarare lite mer på att ARR krymper lite närmaste kvartalen, för att sen förhoppningsvis kunna återgå till någon form av tillväxt, men det (krympa lite) borde väl vara inprisat på denna kurs?

Boendemarknaden bryr jag mig inte så mycket om. Den får gärna fortsätta ned en liten bit till, eftersom vi troligtvis lär byta upp oss. Fortsätter det för långt, kan det bli problem med kontantinsats etc. (vill inte ta från portfölj), men det finns en del marginal kvar.

Tack om ni läste så här långt. Jag fortsätter min resa mot lyx och flärd. ;) Önskar er alla lycka till under 2023! Let’s make some dough!! 

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.