Laddar TradingView Widget
Laddar annons
8 Apr, 2021

Jämförelse - Skistars konkurrenter

 

Vilken är Sälens bästa skidbacke? och vem äger de olika backarna?

 

Skistar äger som ni alla vet mer eller mindre alla de större svenska skidanläggningarna men hur ser konkurrensen ut? Vi har gjort en djupdykning i Sälens alla icke Skistarägda skidanläggningar. Eftersom påsken erbjöd 4 dagar valde vi även att ta med Idrefjäll för att utöka undersökningen en aning. Idre är ändå en av de större backarna i Sverige.

 

  1. Vilka skidbackar äger Skistar?
  2. Vem äger Idre?
  3. Vem äger Stöten?
  4. Vem äger Kläppen?
  5. Vilka skidbackar äger inte Skistar?

 

 

Skistar

 

Skistars svenska anläggningar är Åre, Vemdalen, Hammarbybacken, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället. Eftersom Skistar redan äger så många anläggningar borde det vara omöjligt för dem att köpa fler av konkurrensskäl och det är också vad vi hört när frågan diskuterats på Skistars stämma. Men vilka är då konkurrenterna till Skistars anläggningar i främst Sälen? Vi har gjort jobbet så att ni ska slippa.

Finanser: Skistar omsätter totalt 2,4 miljarder kr varav uppskattningsvis ca 700 miljoner kommer från anläggningarna i Sälen. Skistar särredovisar inte detta så tydligt men vår beräkning ger som sagt ca700 miljoner. Totalt gjorde Skistar en vinst på 350 miljoner kr förra året.

Vem äger Skistar? Storägare till börsnoterade Skistar är bröderna Paulsson med rötter i skånska PEAB. Mycket trevliga och familjära miljardärer som vi bara har gott att säga om.

Aktieägarförmåner: För den som nyttjar Skistars anläggningar någorlunda frekvent rekommenderar vi verkligen att man tittar på deras utomordenliga aktieägarförmåner. Äger man minst 200 st aktier i Skistar har man rätt till 15 % rabatt på liftkort/skipass och flera andra tjänster. Denna rabatt är dessutom frikopplad från vilken tid på säsongen det är vilket vi uppskattar.

 

Idre Fjäll

 

Väder: -1 till + 1,5° Växlande molnighet.

Liftar: Många liftar, ett förhållandevis stort antal sittliftar i gott skick. Sittliften vid deras branta del är dock en riktig gammal häck. Totalt 24 liftar.

Backar: Med backar i flera väderstreck är det lätt att hitta solig skidåkning när solen skiner. Det går även fint att hitta backar som legat i skuggan så här på vårkanten. Generellt sett känns backarna lite ”övermarkerade”. Ett par av de svarta borde kanske varit röda och någon av de röda borde kanske varit blå. Idrefjäll stoltserar med ”Dalarnas brantaste backe” i det dom kallar chocken och vi ser även en lång grön backe som brandas som ”Dalarnas längsta”. Inget vi blir imponerade av men ändå värt att nämna. Totalt 41 pister.

Skidåking: Åkningen är generellt sett anpassat för skidor snarare än snowboard och som snoboardåkare kändes det riktigt ensamt faktiskt. Många av skidåkarna är seriösa och det var längesedan vi såg så här många timglasskidor och carvingåkare. Det är svårt att inte få lite Vemdalen-vibbar när man besöker Idre. Både åkarna och backarna är snarlika. Här finns även en del off-pist för den som vill åka utanför backarna.

Parkområde som ligger avskilt från övriga backar. Smart upplägg med en blå/grön sida och en svart sida. Egen lift till bara parken vilket medförde en del förseningar pga att folk lekte i liften med stopp som följd. Upplägget är bra för den som vill nöta park utan att spendera onödig tid i pisten. Många trevliga småhopp på den blå-gröna sidan som passar bra för de minsta. Den svarta delen innehöll bara ett hopp och en skog av rör mm för den som vill grinda. Inte de bäst avvägda hoppen vi hoppat på men ändå förvånande bra.

Snö: Bra snö! Riktigt bra trots att det var mycket kanonsnö. Högsta betyg åt snömakaren. En lite rolig detalj är att Idrefjäll sparar snö i stora högar som sen täcks med bark och en särskild duk för att sparas till nästa säsong. På det sättet kan man försäkra sig om en tidig start på säsongen och därmed förlänga den samma. Smart!

Mat och fika: Riktigt bra fika i toppstugan. Snygga lokaler och god fika! Väl tilltagna utrymmen.

Corona: Idre har mycket seriösa coronaregler med både skyltar och extra personal som visade och hjälpte till. Lyhörda.

Pris: Dagkort för vuxen kostar 440 kr. Plastkort för att ladda kostar 60 kr extra. Veckokort redovisas inte på hemsidan om man inte anger vika dagar man ska boka mm mm. Uselt dålig information tycker vi! Eftersom anläggningen delvis ägs av Friluftsfrämjandet så ger man rabatt till medlemmar i organisationen. Detta gäller bara off-season men kan vara värt att titta på. Kanske kan man bli medlem i Friluftsfrämjandet för att komma åt rabatten och spara lite pengar på kuppen?

Finanser: På grund av ägarbilden är det lite svårt att få fram siffror över verksamheten. Det enda vi får fram är att omsättingen är ca 400 miljoner. Anläggningens många moderna liftar visar också på att det verkar gå hyfsat bra för Idre samt att man låter stora delar av vinsten gå tillbaka in i verksamheten.

Vem äger Idrefjäll? Idre ägs av en stiftelse och redovisar därför inte sin omsättning och vinst som vanliga aktiebolag.

Allmänt: Idre är duktiga på att "branda". Står Idrefjäll på ALLT. Dubbelt på flera anställda. Många skåningar vilket är en aning förvånande då detta är den nordligaste av anläggningarna och skåningarna skulle ha mer än ett par timmars kortare resväg till Kläppen. Förutom resvägen får Idre ändå klassas som testets vinnare med sin mångsidighet och storlek. Idrefjäll har en tydlig friluftskoppling och på bästa plats i anläggningen har man en camping. Lite udda i en skidvärld som går mer och mer mot lyxiga villor och lodger. Udda men roligt att Idrefjäll går sin egen väg.

 

Stöten

 

Väder: växlande molnighet. Mest moln. 0 - +6°

Liftar: Många ankarliftar och endast 2 sittliftar. Bra fart i liftarna och inga större köer. Vanligtvis är Soltorget förknippat med de största köerna. Totalt 21 liftar.

Backar: Sälens längsta fallhöjd med 370 meter vilket är långt för att vara Sälen men kanske inte så mycket att skryta med på ett internationellt plan. De bästa backarna återfinns på västsidan där liftarna är som sämst. För att nå upp på toppen behöver man åka två olika ankarliftar. 47 pister.

Skidåkning: Här finns verkligen något för alla. Huvudbacken är svart och normalt sett isig så det krävs att man har en viss erfarenhet för att åka här. Den del som kallas Soltorget innehåller lite enklare backar och här har man en helt ny lift som ska vara snabbast i Sälen enligt Stöten själva. Trevligt område för barnfamiljer och bra för alla att detta ligger avskilt så slipper det bli ”kulturkrockar” i backen. Framåt lunch blev det rätt så uppkört men det berodde delvis på vädret.

Parken är inte så stor men faktiskt riktigt trevlig. Väldisponerade hopp i hyfsad storlek. Lite tunt med rör och andra leksaker och dåligt med musik och känsla i parken.

Snö: Bra snö! Märks att det här är högsta berget men man har såklart kompletterat med konstsnö. Som vanligt är dock World cup-backen isig på toppen men det är snarare regel än undantag.

Mat/Fika: Fikan i den trevliga Bistron är inget vidare men det överskuggas av systemet som används för att beställa fika. Man MÅSTE ladda ner en app för att beställa. Sen måste man skapa ett konto och spara ett kort. När man gjort alla dessa grejer så krånglar det ändå. Det sammantaget gör att trots den trevliga miljön får fikan riktigt lågt betyg!

Pris: Dagkort för vuxen kostar ca 470 kr då vi redan hade plastkorten. Utan kort så tillkommer 60 kr per person. Eftersom Stöten inte redovisar några priser på liftkort på sin hemsida så kan vi inte redovisa vad veckorkortet kostar. Systemet för att kolla priset är lika idiotiskt som deras system för att beställa fika. Uppenbarligen någon komplett idiot som försöker digitalisera till varje pris som helst.

Finanser: Stöten omsätter ca 114 miljoner och gör en vinst på 2,9 miljoner 2019. Blygsamt får man säga men vi tror att 2020 kan bli bättre med en coronadopad sommarsäsong.

Vem äger Stöten? Stöten ägs av Norlandia Hotel & Resorts som i sin tur ägs av de norska bröderna Adolfsen. Förutom Stöten äger Norlandia 43 olika hotell. De mest kända i Sverige är förutom Stöten Ronneby Brun och Strand Hotell Borgholm.

Allmänt: Bra skyltat i backarna. Långa fina svarta backar för den som vill åka seriöst utan att resa allt för långt. Inte så mycket lek utan mer seriös skidåkning. Anläggningen är lite mindre än Idre och lite större än Kläppen. Det enda stora minuset med den här anläggningen är den idiotiska hysterin att få kunderna att registrera sig flera gånger om på olika ställen och ladda ner appar mm. Idiotiskt!

 

Kläppen

 

Väder: -1 - +5°

Liftar: Moderna bra liftar med kabinen som den klarast lysande stjärnan. Enda kabinen i de backar vi jämfört och det ger faktiskt en helt annan klass. Lite svettigt så här på våren dock. Sittliftarna är bra och känns förhållandevis moderna. Inte så många ankare men desto fler knappliftar vilket inte är något imponerande för snowboardåkarna. För långa köer för vår smak. 21 lifter.

Backar: Skidåkning i flera väderstreck är ett plus men de många blå backarna uppe på toppen har mest funktionen att transportera skidåkare till de riktiga backarna och även om det finns några trevliga svarta passager så är de ganska korta och inte särskilt roliga. Ett fåtal opistade nerfarter är ett plus men de gick inte att åka i så här sent på säsongen. En riktigt tidig morgon efter ett rejält snöfall kan dock bli succé där. Ett bra sätt att väga upp avsaknaden av off-piståkning. 37 pister.

Skidåkning: För den traditionella skidåkaren är Kläppen kanske inte något extra utan snarare lite slätstruket faktiskt. Konstsnön gör att det blir lite isigt i backarna. Speciellt så här sent på säsongen.

Kläppen besöker man framförallt för deras parker. Deras parkområden är verkligen någon extra. Bäst I Sverige. Kanske i Europa. Stora parkens tuffaste hopp är nästan i X-gamesnivå. Juniorparken innehåller en grön och en blå del och är riktigt välkomnande för de som tränar på hopp och trix utan att bli barnslig på något sätt. Samtliga hopp är exemplariskt utformade och väl avvägda. Parken är också Kläppens signum och för några år sedan hörde vi rykten om att ca 1/4 –del av all snöbeläggningskostnad går till parken. Det är mycket det och det är uppenbart att parken är ett sätt att branda sig. Det märks att de bästa åkarna söker sig till just Kläppen och det är snarare regel än undantag att man ser riktigt imponerande hopp när sittliften åker förbi stora parken. Det finns även egen lift i parken för de som bara vill nöta hopp och park.

Snö: Snön är en utmaning här nere i dalen och trots att Kläppen fått träna på att klara läget nedanför fjället märks det att det är mycket konstsnö. Det är dock en bedrift att lyckas med den snöproduktion som Kläppen uppvisar. Riktigt bra jobbat.

Mat/fika: Maten i toppstugan är riktigt bra för att vara skidbackemat och miljön är förstklassig! Toppstugan är dock delad mellan fik och restaurang så man får stå på sig lite och kämpa sig igenom fiket för att nå restaurangen. Fiken är dock mellanbra, sämst i testet. Vi lyckades dessutom hitta ett fik som endast serverade kaffe i pappmugg och det känns verkligen inte som klass.

Corona: Coronastrategin är bra men upplevs aningen skarpare än på de andra ställena. Första stället vi överhuvudtaget ser att det pratas om vilket ansvar de enskilda besökarna har. Det ger plus i kanten.

Pris: Ett dagskort för en vuxen kost 425 kr. Veckokort (6-8 dagar) kostar 1.955 kr per person.

Finanser: Kläppen är ett välskött bolag som på ett ganska litet berg lyckas omsätta 200 miljoner kronor och samtidigt göra en vinst på 76 miljoner. Det är siffror som Skistar antagligen skulle mörda för. Det skall dom nämnas att dessa siffror är en aning coronadopade till skillnad från de andra anläggningarna som ännu inte redovisat sina siffror för 2020.

Vem äger Kläppen? Kläppen är en familjeägd anläggning och med sina blott 36 år är detta den yngsta av anläggningarna. Yngst och mest modern. Familjen Eriksson Olsson startade anläggningen och äger den fortfarande.

Allmänt: Åk till Kläppen om ni är intresserade av att hoppa och trixa i parken. Här hittar ni norra Europas kanske bästa parkområden. Nära till Göteborg är det också. Ett par timmar kortare resväg jämfört med Idre och en timme jämfört med Stöten och Näsfjället. Kläppen är den som till synes verkar ha bäst sommaraktiviteter med hoppbacken som kronan på verket.

 

 

Näsfjället

 

Väder: Växlande molnighet. - 2 till + 2,5°

Liftar: En ankarlift som tjänar hela anläggningen. Småskalighet är ledordet i hela anläggningen. 1 lift.

Backar: Ett antal nedfarter som alltid är opistade är anläggningens största behållning och i kombination med väldigt få åkare finns det nästan alltid orörd snö i Näsfjället. Backarna är ganska korta men det vägs till viss del upp av att liftköerna normalt sett är mycket korta. Det blir fler åk än på de allra flesta andra ställen. 11 pister.

Skidåkning: Skidåkningen är väl anpassad för familjer och eftersom alla backar kommer ner till samma ställe är detta ett perfekt ställe för de yngsta skidåkarna som just ska lära sig att åka självständigt. Som förälder kan man sitta längst ner i backen och veta att barnen kommer alltid dit. Vill man ha frihet att åka utanför pisten och skoja i skogen mm så är Näsfjället lysande.

Snö: 100 % natursnö gör detta till den mest snökänsliga anläggningen i testet men den är också den näst nordligaste och berget är förhållandevis högt med sin 904 meter över havet.

Mat & fika: Här finns bara en restaurang som också fungerar som fik och den helt nya krögaren levererar testets bästa mat och service. Småskaligt och personligt.

Corona: Coronaanpassningarna stannar vid en skylt på dörren till fik och skishop likt de man ser på Ica eller andra butiker.

Pris: Endagarskort för vuxen kostar 395 kr men om man köper ett veckokort kostar det 795 kr vilket gör att 8 dagars skidåkning kan bli riktigt prisvärt.

Finanser: Finansiellt är Näsfjället ett riktigt sorgebarn med en konkurs i närtid efter att ett antal sportprofiler drivit anläggningen i ca 10 år har nya ägare just tagit över anläggningen. Hoppas dom kan slipa denna oslipade sten till en diamant. 2019 omsatte bolaget 2,9 miljoner med en förlust på 600.000 kr.

Vem äger Näsfjället? De nya ägarna är ännu inte offentligt presenterade då de tog över för bara några veckor sedan men det verkar vara någon/några investerare från Stockholmstrakten.

Allmänt: Familjär och trevlig anläggning med naturen in på knuten och här hittar vi riktigt trevliga spår för den som vill åka längdskidor. Även skoterintresserade finner bästa anläggningen i Näsfjället.

 

Konkurrensen i Sälen

 

Sammantaget kan vi se att om någon fått möjlighet att köpa upp alla dessa anläggningar skulle man verkligen bli en maktspelare i kampen mot jätten Skistar. Eftersom Stöten även är delägare i den nya flygplatsen Scandinavian Mountains skulle det verkligen ge en bra möjlighet att skapa en skidjätte för framtiden. Mest osannolikt för en sådan här sammanslagning är dock att främst Idrefjäll är en stiftelse som inte varken borde eller kan ingå den typen av avtal men lite kul är ändå tanken.

 

 

Våra tankar

 

Våra tankar slutar i att vi blir sugna på att boka en vecka i Kläppen för att träna hårt i parken. Kanske med en coach från backen första dagen för att hjälpa oss att ta nästa steg. Om vi däremot ska boka en vecka med hela familjen kommer vi sannolikt att göra det i Idre, speciellt om det är framåt vårkanten då vägarna är bättre för vägen efter Sälen är inte rolig i januari, februari. Och då kommer vi såklart titta på vilka veckor det går att få bra pris med hjälp av medlemskap i Friluftsfrämjandet. Med lite bra planering kan man säkert använda detta medlemskap mer under året.

Näsfjället kommer definitivt få besök av oss igen. Vi talade till och med om att titta på väderleksrapporterna och se när det ska snöa och åka upp en helg bara för att kunna utnyttja de många off-pistmöjligheterna här. Speciellt med ny ägare så blir det intressant.

Stötens förfärliga digitala lösningar får det att knottra sig på vår kropp och om inte annat så kommer det göra att vi sannolikt inte åker dit igen på länge.

Skistars anläggningar i Sälen står sig tyvärr ganska slätt i denna jämförelse och om det blir besök hos Skistar så blir det istället i Trysil som ligger en halvtimma från Stöten. Dör finns både backar och snö på en helt annan nivå än i Sälen och med norska kronan på behagliga nivåer lockar Trysil.

 

 

Läs mer om Skistar och aktieägarförmåner

 

 

Aktieägarförmåner

170 % upp i Skistar 

Skistar chockhöjer priserna 

Såpan kring Skistar fortsätter 

Information om corona (Skistar) 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.