Studiebesök på Karlatornet
För en tid sedan fick Aktiepappa möjligheten att göra ett studiebesök i Nordens högsta byggnad. Och EU:s högsta bostadsbyggnad; Karlatornet på Hisingen i Göteborg.
Höjd: 246 meter
Antal våningar: 74 st
Träff med Ola Serneke
Som en start höll Mr Serneke själv ett föredrag om hur han jobbat för att skapa projektet. Alltifrån hur han köpte upp marken runtomkring till hur han vill att allt ska se ut i Karlastaden när det är färdigbyggt. Det finns många lustiga detaljer i såväl tornet som i stadsdelen som håller på att växa upp omkring tornet. Ola gör ett extremt bra intryck och berättar med brinnande entusiasm om sitt projekt men han har koll på faktan som behövs och han levererar också ett och annat skratt.
Från början var det tänkt att "swirlen" som finns vid våning 41 skulle vara en midja istället men då blev det problem byggnadstekniskt och de ville ändå ha någon form av “händelse” i byggnaden och då omformades den till den swirl som finns idag. Den påverkar inte bärigheten så som midjan skulle göra. Hissarna är fem till antalet och det är ett faktum som även fått styra hur högt tornet skulle bli. Vid fler våningar än 74 hade det krävts 6 ytterligare en hiss och då hade inte kalkylen gått ihop. Så krasst är det men många detaljer i bygget. Hissen är också något värt att nämna för den är snabb. På riktigt. Den är dessutom dynamisk så man få inget ryck när den startar eller stannar utan den flyter fint.
För en fastighetsnörd är det lite kul att se hur de löst detaljerna med värmerör till exempel. Dessa ligger som en 3D-fastighet och går igenom hela området och ska leda värme till bostäderna och lokalerna. Tanken är att detta system ska bli både ekonomiskt gynnsamt för fastighetsägarna och miljömässigt gynnsamt.
Samma sak gäller fasaden och fönster på själva Karlatornet, det är en gemensamhetsanläggning som ägs av de olika föreningarna i huset. Och de är några stycken.
4 olika bostadsrättsföreningar
Karlatornet innehåller int minre än fyra olika bostadsrättsföreningar och på toppen finns det ett litet antal jättelika ägarlägenheter. I tornets nedre del finns också ett hotell och där nere vid hotellet finns också ytterligare några våningar med ägarlägenheter. Det kommer också att finnas en utsiktsplats högt upp i tornet med restaurang och i källaren kommer det finnas en gift-shop för souvenirer. Ägarna räknar med att tornet kommer bli en turistattraktion.
Coolt med hotell i huset
Jag kan tycka att det är riktigt roligt med ett hotell i huset. Det känns lite 2024 på något sätt. Förhoppnignsvis kommer man kunna beställa roomservice mm även som boende i en bostadsrätt i huset. Det blir också lite som en vaktmästare när det alltid är bemannat i entrén i huset. Det är vi inte vana vid i varken Göteborg eller Sverige.
Totalt kommer karlastaden inrymma flera höga hus än själva tornet. Band annat kommer det snart dyka upp et 47 våningar högt hus strax intill. Och detta kommer innebära att utsikten försvinner för extremt många lägenheter i Karlatornet. De beräknar att från våning 32 och neråt kommer utsikten försvinna från västra sidan. Den sidan som idag har utsikt över hamninloppet och Älvsborgsbron.
Lägenheterna
Efter genomgång blev det till att klä på reflexväst och gul byggarbetshjälm för besök i själva tornet. De lägenheter jag kunde besöka låg på lite olika våningar och den högsta låg på våning 41. Den våningen är i början av swirlen och därifrån hade man en riktigt fin utsikt in mot Göteborg. Upp till våning 27 är det inflyttat men ingen har flyttat in högre än så. Av totalt dryga 600 lägenheter är ca 500 sålda.
Själva lägenheterna var snygga som all nyproduktion är men inget överdådigt. Takhöjden är optimerad på lägsta godkända för att få in så många som möjligt. Mycket i byggnaden har en praktiskt och ekonomisk funktion och det är egentligen bara de översta lägenheterna som är extremt påkostade och där man låtit arkitekterna få lite fritt spelrum.
Idag ägs Serneke av Doxa och där är också Ola Serneke storägare. Doxa är för övrigt skåningen Percy Nilssons gamla bolag.