Sveriges första SPAC
ACQ notering
Så har då SPAC-fenomenet kommit till Sverige och lite oväntat är det Bure som lanserar den första. Vi hade nog räknat med att det skulle vara något lite mer cowboy-aktigt bolag som skulle vara först kring det här. En SPAC bygger mycket på förtroendet hos ”ägaren” eller förvaltaren och i det avseendet är Bure bra. Speciellt efter den senaste tidens succé på börsen. Grundandet i och kring de idiotiska löntagarfonderna lämnar vi där hän. Att investera i en SPAC är ganska mycket att blint förlita sig på personerna bakom noteringen och vi kan som sagt tänka oss att lägga lite av våra pengar i händerna på Bures kompetenta ledning eller de personer dom utser.
Bures SPAC heter ACQ och har etablerats av Bure Equity. Investeringsstrategin utgår från att dom ska identifiera och genomföra förvärv av ett bolag som ska ”skapa värde för aktieägarna över tid”. Låter inte som något nytt direkt men ändå en bra lägstanivå. Bolagen man avser att förvärva ska vara onoterade, hållbara, kvalitetsbolag Norden. Bolagen ska verka på marknader med potential eller på nischmarknader där målbolaget har en ledande position. Börsvärde på 3-7 miljarder SEK.
Fakta om noteringen
Sista dag att teckna: 23 mars 2021
Första dag för handel: 25 mars 2021
Teckningskurs: 100 kr
Storlek på erbjudandet: 3,5 MDRSEK
Minsta teckningspost: 100 st aktier (10.000 kr)
Ankare tecknar: 60 %
Börs (lista): Nasdaq Stockholm
Listingpartners: Avanza och SEB
Ankarinvesterare
Bland ankarinvesterarna finner vi några riktigt tunga institutionella investerare:
Bure
AMF Pension
Fjärde AP-Fonden
AMF Fonder
SEB Fonder
Tecknar
Erbjudandet är ganska stort men vi räknar faktiskt med att det kommer övertecknas ganska rejält ändå. Det är kul att vara med på denna historiska notering och vi tror att fler kommer tänka likadant. Sen har vi sett en och annan SPAC som inte blivit så lyckad i slutändan.
Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning?
Det går fint att teckna via SEB och Avanza och vad vi antar direkt via ACQ och störst chans till tilldelning torde vara vid teckning hos de sistnämnda.
Läs mer om SPAC och noteringar
Hur man lyckas med IPO-investeringar
Att lyckas med IPO-investeringar (film)
IPO:er och SPACs är som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i Idenna typ av investeringar. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.