Det är svårt med siffror
När jag jobbade slog det mig ofta att personer som var smarta och duktiga hade rätt svårt med siffror. Vilket till en början förvånade mig. Ett sådant exempel kunde vara att de var duktiga på Excel, göra avancerade analyser som baserades på siffror och försäljningsutveckling etc men hade svårt för grundläggande rimlighetsbedömningar om det hade råkat bli en nolla för mycket eller för lite.
Jag har själv många brister och har haft lätt för vissa saker i skolan och svårt för andra. Så det här är inget försök att sitta på en hög häst och peka på att andra är idioter. Bara ett konstaterande att detta verkar ganska vanligt och fundera på vilka effekter det kan få.
Det här med andras oförmåga att förstå siffror är något som ofta återkommer till mig. Kanske kan det här vara en begränsning för människor i allmänhet när det kommer till sparande och investeringar? Även om det inte behövs någon avancerad matte för att spara pengar och investera i en indexfond tänker jag att man gynnas av att ha lite grundkänsla kring vad 50 kr om dagen blir på ett år. Eller hur mycket 100 x 10 000 kr blir eller något annat som jag ibland upplever att folk har svårt för.
För att bli lite mer konkret tänkte jag ta några exempel från det senaste dygnet. Alltså det här är på riktigt saker som jag stött på bara igår och idag utan att aktivt vara ute och leta.
I podcasten Rika Tillsammans ska en av programledarna, som doktorerat inom ett naturvetenskapligt ämne, gissa hur mycket en aktie som gått ner med 90% måste gå upp för att komma tillbaka till startvärdet. Hon gissar på 270%.
Jag kan hålla med om att det är rörigt om det är 900% eller 1000% från 10 till 100, men hur man kan gissa på 270% förstår jag ärligt talat inte.
I podcasten When We Were Kings påstår den mycket allmänbildade Erik Niva att knarkkungen Pablo Escobar köpte gummisnoddar för motsvarande 1 miljard svenska kronor per år. Bara för att sätta runt sina sedelbuntar. Han säger själv i podden att det låter mycket. Men håller det inte för helt osannolikt att det stämmer.
Det är så klart svårt både med stora tal och vad en knarkkung kan tjäna per år. Men här tycker jag man ganska snabbt när man hör siffran automatiskt gör en uppskattning av ration mellan värdet på en sedelbunt av typen som en knarkkung jobbar med och priset på en gummisnodd. Säg att sedelbunten i alla fall innehåller 5 000 dollar (lågt räknat) och att en gummisnodd på 80-talet kostade 10 cent (väldigt högt räknat) så skulle det alltså handla om absolut minst motsvarande 50 000 miljarder kronor om året i kontanter som skulle förvaras i buntar med gummisnodd runt.
I frågesporten Alla Mot Alla igår så gissade ett lag, med två personer som troligtvis är smartare än snittet av befolkningen, på att Eiffeltornet vägde mindre än 100 ton. De tyckte nämligen siffran 77 ton lät bekant.
Idag i Aftonbladet stod att läsa att en baseballspelare skrivit på ett 10-årskontrakt värt 7,3 miljoner kronor vilket var det största kontraktet någonsin. Det skulle så klart vara miljarder och kan ha varit ett rent skrivfel, men som kanske grundar sig i att det inte instinktivt kändes fel för journalisten att 7 miljoner kronor på 10 år är otroligt lite pengar i en så stor sport som baseball.
För att vara tydlig. Jag säger inte att någon av dessa personer är korkade eller att jag aldrig räknar fel, tänker fel eller slänger ur mig ogenomtänkta saker. Jag försöker bara lyfta ett fenomen som kanske kan göra vardagen kopplad till siffror, matematik och i förlängningen ekonomi lite mer svårgreppad för många.