12 Apr, 2023

Digital flyttjänst av tjänstepension

Uppdaterad:
12 Apr, 2023

Betalt samarbete 
 
Som du säkert vet så har det skett framsteg på möjligheten att flytta sin tjänstepension de senaste åren. Exempelvis finns det nu ett avgiftstak på 650 kr för flytt av fond- och depåförsäkringar, tidigare kunde en flytt kosta orimliga tiotusentals kronor eller ännu mer. Sedan förra året går det även att flytta en del äldre tjänstepensioner från innan 2007. Men trots detta är det fortfarande rätt bökigt både att få en överblick över vad som går att flytta och att genomföra själva flytten.  

Även jag som är mer intresserad än genomsnittet och bara haft ett fåtal arbetsgivare har svårt att överblicka vad jag har för tjänstepension och om det är något som blivit möjligt att flytta tack vare de nya reglerna som tillkommit på senare år. Så kan bara föreställa mig hur rörigt det är för många där ute. 

Nordnet har nu som första bolag tagit ytterligare ett steg i att förenkla flytt av tjänstepension genom ett helt digital tjänst. Där anger du helt enkelt vilka bolag du tror att du eventuellt har kapital hos, sen samlar Nordnet in all information om du har kapital där och om det går att flytta. 

För dig som tycker det låter intressant men ändå kanske är lite frågande till nyttan med att flytta tjänstepension tänkte jag ta upp några fördelar med att titta på en flytt av tjänstepension.  

Lägre avgifter 

En avgift på 0,65% om året är vanlig hos många pensionsbolag och det låter kanske inte så mycket. Men det gör en enorm skillnad med ränta på ränta över lång period. För en person som är 40 år och som genom att flytta sin tjänstepension slipper en avgift på 0,65% om året och 240 kr i fast årsavgift kan det handla om runt 1 miljon kronor* i mer pension.  

Lägre avgifter är såklart den viktigaste faktorn för att flytta pensionen. Ofta är det tveksamt att betala en hög avgift för en aktivt förvaltad fond, men här finns det ändå ett fåtal fonder som historiskt lyckas vara värda sina pengar. Att däremot betala en skalavgift på hela kapitalet varje år utöver fondavgifter är rena pengar i sjön och kan aldrig vara ett bra alternativ. 

Större utbud 
 
Ett stort utbud är inte bara en fördel för den som är väldigt intresserad och aktiv och vill engagera sig i sitt pensionskapital genom att aktivt förvalta pengarna. Ett brett och bra utbud omfattar även passiva fonder med riktigt låga avgifter som passar den som vill ha ett helt bekymmersfritt sparande med minimal avbränning i avgifter.  

Jag tycker också det är en stor fördel att kunna välj de fonder och aktier som jag är van vid att följa i mitt vanliga sparande jämfört med att behöva sätta mig in i vilken av pensionsbolagets fonder, vars namn inte säger mig något, som mest motsvarar mina preferenser.  

Motivation 

Att kunna se sin tjänstepension eller sitt pensionssparande när man loggar in på sin nätmäklare gör för mig väldigt stor skillnad på motivation och intresse. Jag har exempelvis väldigt bra koll på min pension som jag har placerad hos Nordnet i en blandning av aktier och fonder. Där loggar jag in flera gånger i veckan. Samtidigt har jag extremt dålig koll och lågt intresse för min kollektivavtalade tjänstepension som jag har hos ett pensionsbolag där jag loggar in högst en gång om året. Man behöver absolut inte vara aktiv men att ha koll och medveten om pengarna och följa utvecklingen gör det betydligt roligare. 

Stordriftsfördelar 

Att bli Private Banking-kund hos nätmäklarna ger en del fördelar som lägre courtage och chans till billigare bolån. Hos Nordnet krävs exempelvis ett kapital på 2,5 miljon för att bli Private Banking-kund. Även om det är en lägre gräns än många andra aktörer kan det upplevas som ett avlägset och tufft mål att spara ihop 2,5 miljon. Men här får du räkna in även pensionspengar och företagskonton. Så för dig som jobbat några år och har låt säga 1 miljon i kapital i din tjänstepension blir det en rejäl genväg att få räkna in dina pensionspengar. 

Vill du läsa mer om Nordnets digitala tjänst för flytt av tjänstepension kan du göra det här 

Vill du följa min pensionsportfölj och se om jag slår index kan du göra det här på Shareville

Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet kopplat till pensionssparande. Som en del av detta samarbete skriver jag ibland blogginlägg om nyheter från Nordnet. Åsikterna och innehållet i inläggen är alltid helt mina egna och jag skriver bara om produkter jag ärligt kan stå för och rekommendera. 

*Så här har Nordnet räknat i exemplet: Med en tjänstepension på 525 000 kr vid 40 års ålder och 6% i antagen avkastning varje år får du en pensionssumma om ca 4,6 mkr om du sparar hos oss, jämfört med ca 3,6 mkr om du sparar hos ett pensionsbolag som tar 0,65% i kapitalavgift och 240 kr i fast årsavgift. Pensionsåldern är 65 år och uttagsperioden 20 år. I exemplet har Nordnet räknat med en genomsnittlig årlig avkastning på 6% (kapitaliserat månadsvis med 0,5% vilket ger en effektiv årsavkastning om 6,17%). Om vi istället räknar med det gemensamt framtagna avkastningsantagandet för prognosstandard på 1,90 procent blir skillnaden cirka 220 000 kronor. 

Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.