8 Apr, 2023

Lagom sparande

Uppdaterad:
8 Apr, 2023

Jag fick en fråga från en läsare om jag hade några tips på hur man hittar ett lagom högt sparande utifrån sina egna förutsättningar. Och det är så klart ingen lätt fråga att ge ett generellt svar, men jag gav ett tips som togs emot bra när jag svarade på mailet, så jag tänkte att det kanske är fler som tycker det kan vara användbart.

Nästan alla som har ett heltidsjobb borde kunna spara minst 1000 kr i månaden. Ofta rekommenderas ett sparande på 10% av nettolönen vilket för de flesta blir 2-3 000 kr i månaden. Vissa går längre och sparar 10-20 000 kr i månaden och ett lite fåtal ännu mer än så. Så att förutsättningarna men också målsättningarna skiljer sig åt är självklart och därmed går det inte att utifrån säga att man ska spara just exakt 10% eller 7 500 kr varje månad.

Det är också så att det är ganska lätt att höja sparandet från låt säga 1 000 kr i månaden till 1 500 kr i månaden jämfört med att höja sparandet från 10 000 kr i månaden till 10 500 kr i månaden. Allt annat lika. Man har liksom redan plockat den långt hängande frukten. Dvs när man gått ifrån att äta lunch ute, till att äta matlåda blir det ganska liten effekt i jämförelse av att börja laga billigare matlåda. Eller man kanske kan sluta basta varje dag och vrida ner golvvärmen i badrummet för att spara el, men när man redan gjort det blir det en rätt stor uppoffring men liten skillnad av att spara ytterligare några kWh genom att kolla mindre på TV eller cykla till biblioteket föra att ladda mobilen. Och besparingen i att gå från 4 till 3 streamingtjänster är troligtvis i kronor är lika stor som att gå från 1 till 0, men skillnaden i upplevelse blir större att ta bort den sista streamingtjänsten som man använder mest. Och att aldrig ha någon tjänst jämfört med att alltid rulla runt på 2-3 stycken som man byter då och då istället för att ha 4 hela tiden.

Hoppas alla är med i tankegången så långt. Det gäller alltså att hitta den punkt där uppoffringen på den sista sparade kronan fortfarande blir liten i förhållande till det sparade beloppet. Och sen blir det sparade beloppet förhoppningsvis över tid väldigt mycket större genom långsiktig avkastning, vilket då blir en bonus som gör att värdet blir mycket större än uppoffringen.

En övning jag då tycker man kan göra är att leka med tanken att man från och med nu verkligen måste spara 1 000 kr till varje månad. Man låtsas alltså inte att man ska gå från låt säga 5 000 kr i månaden till 6 000 kr i månaden, utan helt enkelt att det saknas 1 000 kr varje månad som måste fram till vilket pris som helst. 

Nästa steg blir det omvända. Man låtsas att man varje månad måste spendera 1 000 kr till. Gör man inte det så kommer pengarna konfiskeras och försvinna ändå.

Självklart får man tänka lite större än varje månad. Det vill säga man kan välja en 12 000 kr billigare eller dyrare semester på sommaren som ger motsvarande 1 000 kr i månaden.

Genom att göra denna övning så tror jag man får en bra bild av var på skalan man ligger. Hur svårt skulle det vara att dra ner kostnaderna med 1 000 kr och finns det en hel radda med jättebra grejer som du gärna skulle vilja göra om du bara unnade dig att spendera 1 000 kr till? Sen sätter man det i relation till storleken på det nuvarande sparandet och tar ett aktivt beslut om något borde ändras. 

Beroende på storleken på ens ekonomi och ens nuvarande sparande kan man så klart leka lite med summan och testa med +-500 kr istället för en tusenlapp. Eller någon helt annan summa. Bara man funderar lite och tar ett aktivt beslut tror jag man landar rätt!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.