12 Jan, 2024

Mål 2024

Uppdaterad:
12 Jan, 2024

Den här tiden på året är det vanligt med att man som ekonomibloggare redovisar sina mål för det kommande året. Vilket även jag gjort vid ett antal tillfällen. Jag tror många gånger det är bra att tvingas tänka efter, skriva ner något, jobba mot det och sen följa upp och dra lärdom. Men i år blir det nog inget sånt, då jag för närvarande leker med tanken att inte sätta upp några mål för 2024.

Om vi tittar lite på hur jag tidigare gjort så har jag testat flera typer av upplägg. För att ta ett exempel inom träning satte jag något år upp att träna minst 300 pass under året medan jag andra gånger haft en tid jag ska göra någon gång under året i min ensamhet tex 2000 meter rodd eller 10 km löpning. Eller ett lopp jag ska vara med i där jag haft målsättning på tid eller placering eller tävling mot en specifik person.

Alla har väl sina för- och nackdelar. Att träna 300 pass per år är något som är upp till en själv om det ska lyckas i väldigt hög utsträckning så länge man inte bli långtidssjuk eller något väldigt oväntat händer (men då känns det missade träningsmålet som det minsta problemet). Tanken var också att om jag bara hänger i och tränar regelbundet så kommer resultaten automatiskt. Däremot kan jag känna att det inte var speciellt spännande och motiverande mål för mig.

Att sikta på ett lopp har många gånger blivit lite stressande för mig inte minst för att det går ut över andra saker i livet. Ska man köra ett cykellopp i augusti så bra som möjligt så påverkar det hela sommarens planering (åka på resa utan cykeln i juli är tex klart negativt). Och då får man börja hitta på olika regler för sina mål, tex köra Vätternrundan på x timmar men utan att köpa en ny dyrare cykel eller köra cykelvasan med en viss placering trots två veckors semester utan cykling i juli. 

Går vi över till bloggens huvudämne ekonomi så har jag testat mycket. Allt från att ha ett mål om att spara minst ett visst antal kronor, till att få minst ett visst antal kronor i utdelning, till att vissa år ha ett mål både om att spara och spendera minst ett visst belopp (för att tvinga mig själv att fokusera på intäkter istället för att vrida upp sparandet ett snäpp till). Det senaste åren var målet att inte behöva ta ut något ur portföljen, dvs att inkomsterna ska matcha utgifterna. Detta överträffades helt utan plan med runt 10 000 kr i månaden och då uppstår ju frågan hur man ska göra med mål framåt. På ett vinstmaximerande företag hade det rimliga vara att sätta ett mål på 12 000 kr över i månaden för 2024 med 2023 i ryggen. Men jag har inget emot att överskottet i löpande ekonomin skulle bli 3 000 kr. Ok, då skulle jag ju kunna sätta ett mål kring det dvs att verkligen tvingas hitta saker i vardagen som jag lägger lite mer pengar på och att vi vågar unna oss saker om det fortsätter komma in nya pengar. Men tänkt om jag får ett roligt uppdrag i firman nästa höst. Måste jag då spendera 100% av dessa pengar innan årsskiftet för att klara mitt mål och inte spara “för mycket”? Det går emot min syn på pengar att man måste bränna pengar innan att visst datum av ren princip.

Vi får se helt enkelt. Märker jag att träningen blir tråkig eller tappar kvalité och ekonomin känns mindre mätbar och meningsfull helt utan mål under 2024 får jag tänka om. Det går ju trots allt att sätta upp mål den 1 maj också.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.