Ny vinkel på gammal fråga
Jag får regelbundet frågor på mail från er läsare vilket är kul! Den frågan jag troligtvis fått flest gånger de senaste 16 åren är frågan om att investera en klumpsumma på en gång eller sprida ut det under ett antal månader. Ja ni känner säkert igen frågeställningen. Annars kan ni googla er fram så har jag och runt 10 000 andra skrivit om det. Vissa har dessutom gjort rätt avancerade studier där man jämför utfallen historiskt. Att frågan är så vanlig beror nog på att situationen kan uppstå av flera olika skäl. Till exempel om du sparat pengar på sparkonto under många år och sen får upp ögonen för börssparande eller redan har sparat på börsen men sedan får en klumpsumma exempelvis via ett arv.
I helgen fick jag samma fråga fast med en ny vinkel som jag tyckte var riktigt intressant. Att man kan hitta en ny vinkel på något jag tänkt på, svarat på frågor kring och bloggat om i 16 år är så klart lite upplyftande.
Frågan var upplagd i flera steg och med vissa förutsättningarna. Jag har tagit mig friheten att skriva om det lite och lägga till egna kommentarer.
Förutsättningar: Du får ärva 1 miljon av din farfar och bestämmer dig för att investera pengarna långsiktigt på börsen. Du har bestämt dig för att sprida pengarna i 50% globalt index, 20% Investor, 20% Industrivärden och 10% tillväxtmarknadsindex.
Innan arvet kommer har du 50 000 kr i buffert på sparkonto och totalt 200 000 kr investerat på börsen och ett månadssparande på 2 000 kr. Du tycker såldes att 1 miljon kronor är mycket pengar att investera på en gång i förhållande till befintlig portfölj och nuvarande månadssparande. Du bestämmer dig för att sprida ut köpen med 50 000 kr i månaden i 20 månader. Börsen har dessutom gått rätt starkt 2023 så det kan vara onödigt att slänga in 1 miljon pang bom just nu.
Kommentar: Så långt inte mycket att säga om, man kan argumentera för att investera allt på en gång eller sprida ut det. Hur mycket risk vill man ta? Är det verkligen rimligt att försöka tajma börsen dvs väga in hur börsen gått under 2023? Men argumentet ovan känns ändå rimliga och det går i alla fall inte att rakt ut säga att personen tänker fel.
Fråga 1: Spelar det någon roll hur din farfar fått ihop pengarna? Låt säga att han antingen varit fattig och jobbat hårt hela sitt liv och sen sparat av sin låga pension för att till slut på 90-årsdagen få ihop 1 miljon som du som enda arvinge nu får ärva. Eller att lägenheten han köpte i centrala Stockholm 1960 vid hans död var värd 15 miljoner vilket nu skulle fördelas ut bland er arvingar där din del blev 1 miljon.
Kommentar fråga 1: Det här tycker jag inte spelar någon roll. Farfar är död, arvet har kommit, jag har tagit ett beslut som passar mig bäst att spara pengarna långsiktigt på börsen. Det enda som spelar någon roll nu är hur dessa pengar gör bäst nytta för mig och mitt liv framåt och då bedömde jag det som att pengarna skulle investeras långsiktigt på börsen och köpen skulle ske under 20 månader.
Fråga 2: Ok, hur farfar fick ihop pengarna spelade alltså ingen roll. Men spelar det någon roll hur pengarna var investerade vid dödstillfället? Det visar sig nu nämligen att farfar vid dödstillfället hade alla sina pengar fördelat på 50% globalt index, 20% Investor, 20% Industrivärden och 10% tillväxtmarknadsindex. Dvs exakt den fördelning som du tänkt dig för din del av arvet.
Skulle du nu sälja aktier och fonder för 950 000 kr, lägga pengarna på sparkonto och sen flytta tillbaka 50 000 kr i månaden i 20 månader?
Kommentar fråga 2: Det är här jag tycker det kom en riktigt intressant vinkel som jag inte tänkt på förut. Vi hade i fråga 1 landat i att det inte spelade någon roll om farfar sparat på sparkonto hela livet eller vid dödstillfället ägde en dyr obelånad lägenhet som bara råkat stiga i värde medan han bott där. Det enda som var intressant var hur jag på bästa sätt investerar 1 miljon kronor för egen del härifrån och framåt. Historien går inte att påverka och vi har de facto fått exakt 1 miljon kronor här och nu oavsett hur pengarna uppkommit.
Men samtidigt känns det så klart som spontan tanke helt orimligt att sälja farfars fina indexfonder och Investoraktier för att köpa tillbaka några av dem först hösten nästa år. Risken och strategin framåt borde dock inte påverkas av om farfar haft pengarna på sparkonto, i lägenhet eller köpte fonder och aktier 1980 som sedan dess gått upp flera 1000%.
Bildtext: Farfar var inte bara en aktiesparare med bra diversifierade innehav och låga avgifter. Han var även snygg.
Ja exakt vilken slutsats man ska dra av detta experiment har jag inte landat i än. Men jag tyckte som sagt det var en rolig tanke och vinkel på en klassisk fråga. Om något talar väl denna övning för att det oftast är bäst och mest rationellt att investera allt på en gång bara man tål ångesten om börsen skulle råka gå ner 30% första kvartalet. För det är väl skillnaden i exemplen ovan att det skulle kännas lite bättre efter 30% nedgång där 1 miljon snabbt blivit 700 000 kr om man visste att farfar och de investerade pengarna hade fått vara med på några 1000% uppgång innan dess.