26 Feb, 2023

Pensionssparande i IPS

Uppdaterad:
13 Nov, 2023

Jag har flera gånger tidigare skrivit om hur jag valt att spara i IPS (Individuellt pensionssparande) trots att jag inte tjänar så mycket i min enskilda firma att jag får betala statlig skatt. 

Detta går emot de allmänna råden som är att man bör plocka ut lön upp till någonstans runt gränsen för statlig skatt för att maximera avsättning till allmän pension och SGI (sjukpenninggrundande inkomst). 

Min tanke har dock varit att det kan vara en fördel att sätta av lite pengar som jag själv kan placera på börsen direkt jämfört med att få 2,5% av inkomsten som kan placeras fonder i PPM-systemet om över ett år och 16% av inkomsten i något luddigt räntesparande som inkomstpensionen är. Dvs jag kan leva med lite lägre avsättning till allmän pension.

Från och med i år hävdar jag att denna fördel är ännu större då skillnaden i schablonskatt för IPS jämfört med ISK/KF har blivit klart mycket större än tidigare. I år betalar man nämligen 0,22% i skatt på IPS och 0,88% i skatt på ISK/KF. Skulle denna skillnad hålla i sig många år pratar vi om stor effekt med ränta på ränta.

Detta gör att jag från och med i år kommer sätta av 20-30% av mitt överskott i firman till min IPS jämfört med tidigare år då jag satt av 10% av min vinst.

Om jag räknar med 30% skatt både på lönen nu och uttaget av pension sedan i framtiden och 10% årlig avkastning före den årliga schablonskatten för ISK/IPS/PPM och 3% årlig avkastning på inkomstpension får jag fram följande siffror räknat på en 20 årsperiod.

10 000 kr sätts av till IPS:
På en IPS  växer 10 000 kr på 20 år till 64 635 med 10% årlig avkastning minus 0,22% schalonskatt per år (dvs 9,78% årlig avkastning). På detta belopp betalas 30% skatt vid uttag = 45 244 kr.

10 000 kr tas ut som lön: 
På det betalas 30% skatt. 7 000 kr investeras på ISK med 10% årlig avkastning minus 0,88% schablonskatt per år (dvs 9,12% årlig avkastning) till 40 104 kr.

Vid alternativet med lön får vi dessutom 1 881 kr i inkomstpension och 1 095 kr i PPM efter 20 år (räknat på 3 och 10% årlig avkastning utan schablonskatt). Totalt ger alternativet med uttag av lön 43 080 kr. Vilket är ungefär 5% mindre jämfört med alternativet med IPS. 

Nu vet vi så klart inte att skillnaden med fyra gånger högre årlig schablonskatt håller i sig i 20 år. Vi vet heller inte vilken skatt vi får betala på uttag av pension om 20 år. Så det är en uträkning med stor osäkerhet och ingen mening att jämföra ner på minsta decimal. 

En sak som jag insåg när jag läste på lite om detta att den som har lön som anställd utan tjänstepension kan få en dubbel effekt. Då går det nämligen att pensionsspara avdragsgillt i en IPS utan att avsättning till den allmänna pensionen påverkas. 

Det betyder att jag tycker att du som är anställd i eget AB eller har en anställning utan tjänstepension bör överväga möjligheten att spara i IPS då det inte påverkas avsättningen till allmän pension. Det går därmed att jämföra effekten av avbränningen av den 4 gånger högre schablonskatten rakt av vilket ger runt 13% högre slutresultat efter 20 år enligt mina antaganden i uträkningar ovan (45 244 jämfört med 40 104). 

För den som är ung och har mer än 20 år kvar till uttag av pension blir skillnaden ännu större. På 40 år blir skillnaden hela 27% högre slutbelopp med sparande i IPS jämfört med ta ut lön, skatta och spara på ISK. Men som sagt då räknar jag med årets schablonskatt under alla år framåt, vilket så klart är väldigt osäkert.

OBS Ovanstående gäller enbart dig som får göra avdrag för sparande i IPS. Dvs antingen har eget företag eller en anställning utan tjänstepension. Har du en anställning med tjänstepension får du inte göra avdrag för eget sparande i IPS och det blir dubbel skatt om du sparar via IPS. Du får nämligen betala skatt på lönen nu utan avdrag och sen skatt på pensionen vid uttag.

Du kan följa min IPS-portfölj och se mina kommande köp och sälj hos Nordnet via deras plattform Shareville.  Hos Shareville kan du följa olika investerare och få en notifiering i realtid när de gör förändringar i sin portfölj.

Du kan läsa mer om IPS och få svar på de vanligaste frågorna hos Nordnet. 

......

Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet och Shareville kopplat till min IPS-portfölj. Innehållet i inläggen är däremot helt mitt eget.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.