Portugal slut som skatteparadis för pensionärer
För några år sedan var det mycket snack om att Portugal var ett skatteparadis för svenska pensionärer då uttag av tjänstepension under en period var helt skattefritt där. Det här har dock ändrats i flera steg.
En kort bakgrund är att Sverige vid årsskiftet 2021/2022 sa upp skatteavtalet med Grekland och Portugal. Vilket betyder att den med svensk tjänstepension som bodde i Portugal fick betala skatt i Sverige. Skatten på tjänstepension blev då 25%. Dessa 25% gäller för övrigt inte bara tjänstepension utan alla svenska pensionsdelar (som allmän pension och uttag av privat pensionssparande) beskattas för närvarande rakt av med 25% för den som bor i Portugal.
Då skatt på lön och pension normalt sett är progressiv där man betalar högre skatt i procent på högre inkomster har jag sett rådet att plocka ut maximal pension på kortast möjliga tid för de som bor i Portugal. Detta eftersom skatten blir 25% rakt av oavsett hur hög pension du har varje månad. Det här lönar sig så klart mest för de med höga pensioner som i Sverige skulle betala en högre skatt än 25%.
Att betala 25% skatt även på tjänstepension istället för 0% som det var för några år sedan är så klart en stor skillnad. Men nu verkar det som det ska bli ytterligare en försämring från och med årsskiftet. Det har nämligen funnits något som kallas för NHR (Non Habitual Resident) som man blivit klassad som när man som utlänning flyttat till Portugal, det är denna klassning som möjliggjort den låga skatten på 25% rakt av. Nu ser det ut som Portugal plockar bort denna NHR-status från årsskiftet vilket gör att skatten från och med 2024 blir progressiv precis som här i Sverige.
När jag testade kalkylatorn på Sparsam Skatt så såg det ut så här för en person som har 35 000 kr i månaden i pension. Dessa siffror gäller alltså 2023 och omfattar inte den kommande förändringen i Portugal.
Så när Portugal är medelmåttor redan nu, och det ska bli högre skatt inom kort, känns det som att vi kan stryka Portugal från listan på skatteparadis för svenska pensionärer.
Listan ovan tar så klart inte hänsyn till andra aspekter som förmögenhetsskatt, skatt på kapital, arvsskatt etc. Frankrike ligger som synes bra till i listan, men då de har en progressiv skatt på pension skulle det troligtvis se sämre ut med en riktigt hög pension. För den som kombinerar pension med avkastning på kapital så står sig Sverige bättre i jämförelsen, framförallt om pensionen är lite lägre och avkastningen på kapitalet blir i nivå med historiska snittet.
Själv har jag inga planer på att flytta utomlands på ett sådant sätt att jag påverkas av andra länders skatt. Utan i så fall blir det Sverige som bas och några månader om året i ett annat land av andra skäl än skatten. Men det jag tycker man kan lära sig av fallet Portugal som i flera steg på bara några år har ändrat förutsättningarna från 0% till 25% och nu upp emot 50% skatt på höga tjänstepensioner är att det är väldigt svårt att skatteplanera för lång tid fram i tiden. Då regler och skattesatser kan ändras snabbt.
Den som idag är 50 år och för 10 år sedan löneväxlade stor del av sin höga lön för att kunna flytta till Portugal år 2028 och som 55-åring ta ut tjänstepensionen skattefritt får helt enkelt tänka om.