28 Jan, 2020

Preferensaktier riskpremie 4,29%

Det här är ett återkommande inlägg från min sida med beräkning av riskpremien mellan ett sparkonto och preferensaktier, främst för min egen del.

Till att börja med vill jag på ett kortfattat sätt förklara vad en preferensaktie är. När du äger en preferensaktie får du en fastställd utdelning varje kvartal och du har förträde gentemot en stamaktie.  Vid konkurs har du som preferensaktie ägare företrädesrätt till bolagets tillgångar och vid utebliven utdelning så fylls det på som en skuld där bolaget måste betala till dig som ägare i framtiden när situationen är mer hållbar och företaget kan betala ut utdelningen. Det som jag tycker är konstigt är att Preferensaktier inte påverkar bolagets skuldsättning, utan det ses som aktiekapital. Jag tycker själv att preferensaktien ska ses som en skuld för de är bundna att betala ut en utdelning vare sig de kan eller inte. Så är det inte med en stamaktie. Bra inlägg som beskriver preferensaktier.
 

Nu till andra punkten Riskpremie. Vad är det för nåt? 
Riskpremie är skillnaden i avkastning mellan ett riskfyllt placeringsalternativ och den riskfria räntan. Om du har en avkastning på 10% och den riskfria räntan är 2% innebär det att din riskpremie är 8%. Du har "premierats", tjänat 8% för den risk du tagit ungefär. Mitt syfte med inlägget är att visa hur räntan kommer påverka en investering i preferensaktier och föra en statistik över riskpremien. Hur mycket den rör sig beroende på hur räntan höjs eller sänks. Inga andra parametrar har tagits med förutom de nedan. Ju högre riskpremie du har desto bättre är det.

Jag ha räknat ut riskpremien ovan för några Fastighets Preferens aktier och som ni ser ligger de runt 4,30%. Uträkningen har jag gjort genom att tänka på hur en privatinvesterare som jag kan få bästa möjliga riskfria avkastning. Ett sparkonto med insättningsgaranti är då ett bra mått att använda, det är i princip riskfritt och 0,85% i ett sparkonto kan man få idag. Har även tagit hänsyn på ISK och vanliga skatten för sparkonto. 

Riskpremie = Direktavkastning - ISK Skatt - Sparränta netto

Är det helt fel att räkna på det här sättet?


Benjamin Graham beskriver preferensaktier  i boken Security Analysis från 1934 med meningen:"Att den typiska preferensaktien är en oattraktiv investering kan knappast ifrågasättas" - värt att tänka på när man investerar i preferensaktier.
 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.