Hexpol Q2 2024
Hexpols rapport gav inga direkta överraskningar. Även om jag hade förväntat mig något mindre försäljning än vad som ändå rapporterades för Q2 2024. Men man prickar aldrig helt rätt. Estimera kvartal är ett roligt mellan tummen och pekfingret sysselsättning.
Q3 2023 var första tecknet på att försäljningen började vika. Sedan har man försvarat marginalerna ypperligt.
Bokslutet 2023 sammanfattade jag med orden
” För 2024 så spår jag framåtsyftande ca 7 kr/aktie i vinst. Vid nästa årsskifte så har nog det utkristalliserats mer vad nya VD:n hittar på. Eventuella förvärv får ändå inget större genomslag under 2024 utan det blir i så fall 2025 tillväxtsresan kan eventuellt fortsätta. Men mycket kan som alltid hända.”
Så vad kan skönjas hittills?
Försäljningen för H1 2024 är ned 8 % men rörelsevinsten enbart ned 4 %. Marginalerna har både försvarats samt stärkts. Rörelsemarginalen för H1 2024 landar på 16,9 % (16,1). Jämför med tex 2023 års 16,2 eller 2022 års 14,8 % så är det väl utfört förvärv. Inte minst då de åren är tillväxtsår och nu ser vi en utplaning.
Nya VD:n Klas Dahlberg uttrycker sig med orden.
” Efterfrågan från våra kunder är fortsatt på samma nivå som vi såg under andra halvåret 2023 samt första kvartalet 2024 och likaså är försäljningspriserna stabila.”
Man är snabbfotad och anpassar sig efter rådande förhållande. Det märks t.ex. nu på marginalerna. Ibland sägs det bara i VD:orden men när VD:ord och fundamental utveckling går hand i hand så bådar det gott.
” Ytterligare en del i affärsmodellen är att kontinuerligt bedöma och förhålla oss till vår produktionseffektivitet och kostnadsnivå. I linje med det valde vi i slutet av 2023 att konsolidera vår verksamhet i Kalifornien och stänga en av två fabriker och flytta över dessa volymer till den kvarvarande produktionsenheten.”
Ibland träffar man på karismatiska VD:ord. Där det sägs en sak, men det syns inte i siffrorna. Då ska man ta det lite försiktigare med sin exponering där. Behöver inte vara dåligt, men man ska inte vikta innehav i portföljen efter det. Det ska man göra utefter siffrorna.
Hexpol har en urstark balansräkning. Soliditet på 61 % (60). Nettoskuld/Ebitda 0,72 (0,7). Det lämnar utrymme för förvärv om man så vill. Historiskt så har Hexpol gjort både mindre fina tilläggsförvärv liksom nån gång nått större. VD lyfter även fram förvärvsmöjligheterna.
”Förvärvsstrategin ligger fast och vi arbetar fokuserat med den och de företag vi identifierat som intressanta möjliga förvärv.”
Därtill så har man en historik av att om man inte lyckas med det göra extra utdelning istället. I mina ögon så är det så aktieägarvänligt man vara. Investera i förvärv om möjligheten uppstår. Dela annars ut överskottskapital. Många bolag nyttjar återköp istället. Det är också en fungerande väg, men med extra utdelning (under premisserna man kan motta dem till låg beskattning) kan ägarna själva välja var man vill återinvestera dem. Det är inte säkert automatiska återköp görs i de bästa av tider.
Resultatmässigt ligger man på 7,22 kr/aktie rullande 12 månader. Det är i linje med mitt tidigare antagande om hur 2024 kommer spela ut.
Värderingsmässigt pratar vi då om PE 16, PS 1,9, EV/EBIT 12,5. Utdelningen 2023 var på 6 kr/aktie. Det motsvarar på dagens kurs ca 5,1 % i direktavkastning.
Hexpol är inte dyrt. Kurser rör sig mer än den fundamentala utvecklingen i bolag och Hexpol är en sådan där kandidat som kan bli lämplig att fylla på i då det stökar till lite. Som det gör från tid till annan.
Jämför med t.ex. mitt intåg i Note. Liknande nyckeltal m.m. men något billigare samt så ser jag en lite snabbare vändning (organiskt) i närtid där. Sedan vet man aldrig hur framtiden blir. Man får skönja det man kan och ställa det gentemot det pris man vet man får betala. Priset man betalar vet man exakt. Det är det framtida värdet som är svårare att beräkna.
Som jag tidigare noterat ned så ser jag inte att det kommer hända jättemycket saker med Hexpols affärer under 2024. Även om man skulle landa in ett stort förvärv så får det som sagt inte genomslag detta året ändå. Affärsmässigt. Hexpol tuffar på. Storägare Melker Schörling är nog nöjda med det så även jag.