13 Jul, 2023

OEM Q2 2023

Uppdaterad:
15 Aug, 2023

Lite noteringar om OEM. En rapport jag sett fram emot då det var ett bolag som köptes i över tid under 2022.

För ett år sedan var noteringen:

”Det bolaget rapporterade också idag, OEM, och har imponerat desto mer.

Prislapp PE 18, P/S 2,2.”

Efter Q3 2022 noterade jag bl.a.:

” Tittar bakåt i noteringar och går finna hur sjukt högt värderingen var för drygt ett år sedan. Var väl PE ca 35 då, Idag handlas bolaget på ca PE 14. Vad har hänt?

Ja för bolagets egna del så har man fortsatt leverera på de förväntningar som finns på bolaget. Q3-rapporten visar att orderingången ökade med 12 %, nettoomsättningen med 29 %, rörelseresultatet med 15 %. Ingen lågkonjunktur i sikte där inte.”

Vid Q1:

” En stillastående orderingång istället för tillväxt förklaras med att kunder lägger kortare ordrar nu när flaskhalsarna lösts upp i ekonomin. Låter logiskt.

Omsättningsmässigt så är det nya rekord och OEM som har sin verksamhet till största del i Sverige och näst största del i Europa fick där lite valutaskjuts.”

Samt

” OEM är typexemplet på ett bolag som tuggar på och så länge man undviker att köpa i de euforiska marknadsfaserna utan istället petar in lite då det är lite mer ”normala” tider samt kanske något extra under marknadsoro så bör utfallet inte kunna bli annat än bra över tid.”

På senare tid har Mr Market handlat upp OEM till samma kursnivåer som rådde under euforifasen, men bolaget har tuffat på och intjäningen har också gått upp. Vilket lett till att innan rapportsläppet idag värderades bolagets aktie till ca PE 21, PS 2,6. PÅ Q1:ans siffror.

Går vi till Q2-rapporten så kan den inte mäta sig med rekordkvartalet föregående kvartal. Man redovisar dock en omsättningsökning på 9 %. Orderboken är rejält full. Liksom förra kvartalet så sviktar orderingången och är på väg mot mer ”normala” nivåer. Därav orderingång ned 6 %.

Trots omsättningsökningen ökade rörelseresultatet bara med 1 %. Det innebär lite marginaltapp. Det innebär ändock en rörelsemarginal på 15,7 % vilket är lite över vad jag anser är långsiktigt hållbart och när jag räknar på ”mina siffror”.

Det hela ger i alla fall att vinsten ligger kvar. Rullande 12-månaders är vinsten 4,4 kr/aktie.

Balansräkningen fortsatt stabil. Soliditet på 62 %! (51).

Utan att gräva för mycket så syns det på antalet anställda 1022 mot 988 för ett år sedan att nyanställningar och löneökningar kan ha knaprat på marginalen. Men man måste ju leverera på de ordrar man får. VD-ordet förmedlar att tillväxten ser ut att avmattas något men att OEM står redo oavsett konjunkturläge och det tror jag också de kan leverera på.

Jag ger godkänt på rapporten. Det gör Mr Market dock inte. Kursen ned nästan 10 % i skrivande stund. Vilket passar bra för jag köper hellre fler aktier framöver i OEM än fortsätter sitta på sidlinjen. Även om sparränta återuppfunnits så ger pengar mest ränta på ränta effekt investerade i aktier i växande bolag. Det är bara det att man vill inte köpa för vilket pris som helst. 

Priset i skrivande stund, tack vare kursnedgången, för OEM är i alla fall ca PE 19, PS 2,3.

Det som räknar som jag kan räkna ut vad jag tycker om det.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.