19 Mar, 2019

Trustor – det perfekta brottet?

 

 

Ni har säkert hört namnen Trustor, Tomas Jisander, Peter Mattsson. Lord Moyne och Joachim Posener men vet ni vad som Trustorhärvan egentligen handlade om och vilka som var offren i härvan?

Trustor var ett investmentbolag noterat på Stockholmbörsen. Största ägaren Per-Olov Norberg satt på Trustors röststarka A-aktier samtidigt aktien handlades till stor rabatt. Samtidigt hade Trustor ett innehav som Norberg ville lägga vantarna på privat och Sandvik var intresserat av att köpa Trustors innehav i Kanthal. Dessa faktorer sammantagna samt en plan smidd av dömda ekobrottslingen Joachim Posener skapade ett perfekt tillfälle för en trio svenska killar att göra århundradets brott.

Man skulle helt enkelt köpa Trustor men man hade inga pengar att betala med. Det gällde då att plocka in en person som var kreditvärdig och en i trion hade kontakter med en engelsk lord men koppling till bryggerifamiljen Guinness; Jonathan Guinness AKA Lord Moyne. Moyne var enligt vissa uppgifter mer eller mindre bankrupt vid tillfället och torde vara en enkel målvakt…jag menar måltavla. Man fick Moyne att stå som köpare för att ingen skulle ifrågasätta det hela och man fick Norberg att gå med på en fördröjning på fem dagar från köpet tills han fick betalt. I utbyte fick Norberg ta över Trustors bilkomponentbolag till en bra penning. Dessutom ryktas det om ett hemligt sidoavtal som skulle ge Norberg ytterligare 80 miljoner kr.

Man skrider till verket och för 241 miljoner kronor (17 % av börsvärdet) köper man 51 % av Trustors röster. Direkt efter köpet flyttar man 600 miljoner kr från Trustors konto i Sverige till England och Barclay bank. Dessa pengar skingras sen för världen men 241 miljoner av dem används som köpeskilling. I detta skede märken ingen någonting utan Trustor jobbar på som vanligt med ny styrelse och ny VD (den tvivelaktige Lindsay Smallbone). Hjärnorna bakom affären Peter Mattsson och Tomas Jisander firar affären genom att flyga helikopter, köra Ferrari, köpa hela Armanibutiker och champagne i Frankrike. Ryktena om deras utsvävningar är många och för P3 dokumentär har även Tomas Jisander erkänt hur de köpte in hundratals flaskor champagne som kompensation för att deras helikopter förstört lunchen för hela restaurangen mm. Pengarna rullade helt enkelt. För att dölja att man svindlat bolaget på dess kassa betalade man en bank i Lichtenstein eller Schweiz för att låna upp pengar, sätta dem på ett konto och sen ta ut ett kontoutdrag och skicka det till Trustors revisorer för att visa att pengarna fanns på ett konto.

Efter ett tag kommer verkligheten ikapp och Mattsson och Jisander häktas och åtalas. Det visar sig att det saknas mycket pengar från Trustors konto och bolaget sätts i likvidation. Alla Trustors innehav säljs och aktieägarna får likviderna. Likvider som visar sig vara värda ungefär dubbelt så mycket som Trustors aktiekurs vid hela historiens början. Ett perfekt brott kan tyckas för ingen är drabbad. Utom möjligen Svenska staten då som inte fått skatt för pengarna som tagits ur bolaget. Joachim Posener som anses vara den egenliga hjärnan bakom kuppen har aldrig återfunnits och är heller ej dömd. Den ende som är dömd är Jisander som först dömdes, sen friades men sen långt senare dömdes för skattebrott för ca 100 miljoner som han flyttat ur Sverige utan att skatta för dem. Detta var ”kommission” för att han fixat ihop affären säger han. Jisander är sedan dess en av de svenskar med absolut störst skatteskuld.

Det är enligt svensk lag olagligt att köpa ett bolag med bolagets egna kassa och det är ofta inte möjligt för om det finns en kassa så är normalt bolaget värt minst lika mycket som kassan. Ofta betydligt mer men vi den här tiden (1997) såg det annorlunda ut. Ofta var investmentrabatten stor och i samband med affären såldes Kanthal-aktier till Sandvik för ca 800 miljoner så det fanns pengar. Däremot väcker historien frågan om A-aktiers vara eller icke vara. Hela historien skulle aldrig hänt om det krävts 50 % av kapitalet för att genomföra manövern. Fast frågan är ändå om man som aktieägare skulle hoppats på att affären inte blev av. De fick trots allt 100 % avkastning på sina pengar.

Fortsättning i form av personporträtt av de inblandade kommer senare här på bloggen.

 

Läs mer om Trustor

P3 Dokumentär - Trustor

Svindlande affärer - Historien om Trustor

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.