20 Sep, 2019

Tjänste pensionen - en viktig del av pensionspyramiden.

Nästa artikel med tips inom privatekonomin som jag tänkte skriva om är tjänstepensionen som är en del av pensionspyramiden. Just dessa inlägg är helt oberoende och utan några som helst sponsorer. Fokus ligger på att vara kort och koncist med så lite text som möjligt förklara delområdet. Kommer även att ha en uppskattning på tid och vinst som rekommendationen kan generera.


 

Tjänstepensionen är inte lagstadgad. Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension och det är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Villkoren för den och storleken på inbetalningarna bestäms av ditt kollektivavtal under förutsättning att du har ett, annars behöver det framgå av ditt anställningsavtal. Det går även att förhandla din egna tjänstepension med arbetsgivaren.
 

Det finns 4 stora tjänstepensionsavtal i Sverige;
Anställd inom kommun, region eller kommuntalt företag. (AKAP-KL, KAP-KL, PA-KFS)
Statlig anställd. (PA16)
Privatanställd tjänsteman. (ITP1 eller ITP2)
​Privatanställd arbetare (SAF-LO)
 

Varje tjänstepensionsavtal har en valcentral där du gör dina val om vilket bolag som ska förvalta din tjänstepension. Jag kommer vid senare skede skriva om enskilda tjänstepensionsavtalen och dess valcentral. Om du är osäker på om du har någon tjänstepension kan du logga in hos Minpension där du ser en överblick på hela din pension. Nedan är en bild från av min egna totala intjänade tjänstepension, som du ser har jag både SAF-LO och ITP1. Det beror på att jag jobbat som privatanställd arbetare förut och nu är jag privatanställd tjänsteman. Jag kommer skriva mer ingående om varje kollektivavtal vid senare skede.
 


 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.