
Algerna tar plats på tallriken – och Xoma kan bli en nyckelspelare
Från hav till matbord: ny forskning lyfter algernas potential
Intresset för alger som livsmedel får ny fart. I forskningsprojektet CirkAlg som görs i samverkan med bland annat Chalmers, Göteborgs universitet, Livsmedelsverket och Högskolan Kristianstad visar att alger både kan fungera som saltersättning, smaksättare och proteinkomponent i vegetariska alternativ. Förutom att algerna visat sig vara proteinrika och sensoriskt intressanta, så ser konsumenter generellt positivt på att äta mer tångbaserad mat.
Forskarna har bland annat studerat hur odlingsmetod påverkar algernas smak och näringsinnehåll. Genom att odla arten Ulva Fenestrata i tank och tillsätta processvatten från fiskindustrin kunde man öka proteinhalten och få en grönare, mindre bitter och krispigare produkt i jämförelse med traditionell havsodling. Resultatet pekar på att tankodling inte bara gör algerna smakligare, utan också mer förutsägbara och kommersiellt intressanta.
Utmaningar kvarstår – men potentialen är tydlig
Trots positiva konsumentattityder ser man inte ännu ett genombrott för alger i dagligvaruhandeln. Det beror enligt forskarna på faktorer som begränsad tillgänglighet, otillräckligt produktutbud och konsumenters invanda matvanor. Samtidigt finns det tydliga spår av vad som kan komma: sushi och tångkaviar är redan etablerade, och framtida applikationer som fiskersättare eller smakgivare i vegetabiliska livsmedel ses som lovande vägar framåt.

Xomas CLAS-teknik i nytt ljus
Här blir det tydligt hur Xoma kan spela en viktig roll med sin CLAS-teknologi som är en kontrollerad odlingsplattform för alger.
CLAS-plattformen erbjuder just den kontroll och flexibilitet som krävs för att styra smak, textur och näringsinnehåll, alltså precis det som forskarna nu efterfrågar. Med ett slutet system kan odlingen ske oberoende av säsong, få hög reproducerbarhet och minska risken för kontaminering, vilket är avgörande för livsmedelsproduktion.
Mellan forskning och marknad
Det som idag är ett akademiskt forskningsprojekt kan inom några år vara ett kommersiellt affärsområde där bolag som Xoma kan bli centrala aktörer. Kombinationen av teknologisk kompetens och miljöfokus gör CLAS till ett verktyg för att möta efterfrågan på hållbar mat, där proteinrika alger kan bli ett konkret bidrag i omställningen till en grönare livsmedelskedja.
Vill du läsa mer om forskningen, så finns mer information här.