ALLEIMA: EJ SETT TECKEN PÅ ATT FÖRKÖP GYNNAT FÖRSÄLJNINGEN - VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stålföretaget Alleima har inte sett några tecken på att eventuella förköp utifrån oro för kommande ökade handelstullar skulle ligga bakom den relativt positiva efterfrågan som bolaget har upplevt trots det eskalerande handelskriget.
Det uppger stålbolagets vd Göran Björkman för Nyhetsbyrån Direkt efter delårsrapporten som har fått aktien att lyfta nästan 8 procent på Stockholmsbörsen.
"Kanske på marginalen. Vi har många kunder och många affärer, men vi ser inga tydliga tecken på det. Vi har själva ställt oss den frågan. Sedan om någon har gjort det kan jag inte svara på", säger Alleima-chefen.
Han anser att det gångna kvartalet var både stabilt och bra, trots den osäkerhet som finns i omvärlden.
"Jag tycker både det var bra utifrån ett marknads- och lönsamhetsperspektiv. Orderingången rullande tolv månader, som har varit negativ länge, vände till +1 procent organiskt, självklart hjälpt mycket av den fina orderingång vi har haft inom kärnkraft under första kvartalet. Där investerar vi nu kraftigt och ökar kapaciteten. Jag är även väldigt nöjd med den organiska försäljningstillväxten på 8 procent organiskt - alla segment förutom industriell värmning växer", säger Göran Björkman som även framhåller förbättringen av den justerade rörelsemarginalen i kvartalet från 9,6 till 10,5 procent.
Många är nyfikna på om det har skett några marknadsomslag under de sista veckorna i mars och början av april när finansmarknaderna har skakat i samband med USA:s upptrappade handelskonflikt. Men ni kommunicerar att ni inte har sett något?
"Nej, inte vad vi ser. Nu har det förstås blivit extremt osäkert och det är nästan svårt att från ena dagen till den andra veta vad som gäller, men vi har en viss vana av att hantera tariffer. Vi för vidare tullkostnader till kunderna, vi har en bred exponering som är till vår fördel och vi har en ganska stor närvaro i USA som gynnade oss förra gången tullar var aktuellt och det är bra nu också. Det vi importerar själva är lågförädlat och sedan har vi den största förädlingen i USA", säger Göran Björkman.
"Vidare har vi begränsad amerikansk konkurrens eftersom vi är så pass specialiserade. Den stora frågan är vad som händer med global ekonomi och efterfrågan. Ett globalt handelskrig vore inte bra för någon, men vi har inte sett något och det går inte att oroa sig över sådant man inte kan påverka. Händer det något får man agera och justera kapaciteten, men vi är inte där nu."
Ni har inte särskilda flöden som påverkas av de rejäla tullhöjningarna mellan just USA och Kina?
"Inte som vi ser det. Möjligtvis positivt eftersom vår röraffär – som är vår största affär – har extruderingsverksamhet i USA, vilket inte några av våra konkurrenter har. De köper snarare rörämnen från Kina."
Ni uppger er ha förberett åtgärdsplaner beroende på vilka effekter ni ser framöver?
"Ja, det har vi alltid. Nu har vi uppdaterat dem med mer negativa scenarier. Vi gör dem underifrån-och-upp i vår decentraliserade organisation. Det ser olika ut i olika delar av företaget. Vissa har lång orderbok", framhåller stålbolagschefen.
Av era tre affärsområden gick Tube och Strip framåt jämfört med motsvarande kvartal i fjol och var starkare än analytikers förväntan, medan Kanthal backade och var svagare än förväntat?
"Det enda kundsegment som faktiskt inte växte försäljningsmässigt var industriell värmning, vilket är stora delar av Kanthal. Den har varit svag ganska länge. Vi har trott att den ska komma tillbaka, men där är kunderna fortfarande avvaktande. Det var de långt innan tullarna kom till. Investeringsaffären där är svag, vilket har slagit mot Kanthals fakturering", uppger Göran Björkman.
Kanthals justerade rörelsemarginal på 16,6 procent är han dock positiv till och framhåller affärsområdets kostnadsarbete.
"Exkluderar man valutaeffekter var Kanthal på ungefär samma nivå som förra året, så jag tycker fortfarande att Kanthal har gjort ett bra jobb i första kvartalet", säger han.
I delårsrapporten spår Alleima negativa valutaeffekter på 130 miljoner kronor för koncernen i andra kvartalets rörelseresultat.
Ni påverkas av dollarsvaghet och kronstyrka?
"Vi är påverkade - det går inte att snacka bort. Vi har mycket affärer och intjäning i dollar. I första kvartalet var effekten inte speciellt stor, men det var för att dollarn var stark i januari och februari om man jämför bryggeffekt mot året innan. I mars kom en försvagning och håller marsnivåerna i sig under andra kvartalet kommer det att påverka vårt resultat negativt. Det är självklart. De stora projektaffärerna är dock valutasäkrade", säger Alleima-chefen.
Sedan du i samband med förra kvartalsrapporten uppgav att Donald Trumps dröm om låga oljepriser inte är så bra för Alleima har oljepriset fallit 13 procent. Har risken realiserats?
"Brent-oljan ligger fortfarande på 68 dollar fatet, så det är fortfarande på nivåer där vi bedömer att det med god marginal är värt det för kunderna att investera. Det är klart att om oljepriset skulle gå ned mot 30 dollar skulle vi se en inbromsning i investeringarna, men där är vi inte", säger Göran Björkman.
Stålbolagets justerade rörelseresultat för första kvartalet 2025 på 540 miljoner kronor var 5 procent högre än analytikers genomsnittliga förväntan om 515 miljoner kronor, enligt en sammanställning som Infront gjorde inför rapporten.
Den organiska försäljningstillväxten ökade till 8 procent och var 3,5 procentenheter över förväntade 4,5 procent.
Sedan årsskiftet har Alleimas aktie stigit 3 procent.