BOJ: VÄNTAS ÅTERUPPTA RÄNTEHÖJNINGAR – USA:S HANDELSPOLITIK OROAR
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trots ökad osäkerhet kring den globala handeln signalerar Bank of Japan en fortsatt stram penningpolitik. Styrelseledamoten Hajime Takata sade i ett tal på torsdagen att centralbanken endast gör ett temporärt uppehåll i sin cykel av räntehöjningar och att en återgång till åtstramning är sannolik inom kort.
Det skriver Bloomberg News.
"Jag anser att banken just nu enbart pausar räntehöjningarna, och att vi bör förbereda ett skifte i politiken efter en viss period av "vänta och se", sade Takata i ett tal till lokala företagsledare i Mie, Japan.
Takatas tydliga uttalanden kommer i skuggan av en upptrappning i handelsretoriken från USA:s tidigare president Donald Trump, som hotat med att införa tullar på japanska varor på upp till 35 procent, en höjning från tidigare föreslagna 24 procent. Trots detta håller Takata fast vid sin hökaktiga linje och menar att BOJ bör vara redo att snabbt återgå till räntehöjningar om politiken i USA förändras.
"Det kan bli nödvändigt att smidigt återvända till en höjningscykel som svar på politiska skiften i USA," sade han.
Japan har under senare tid upplevt en ihållande hög inflation, den högsta bland G7-länderna, vilket stärker BOJ:s argument för en stramare penningpolitik. Ett mått på levnadskostnaderna nådde i maj den högsta nivån på två år, och protokoll från BOJ:s senaste möte visar att flera beslutsfattare nu ser en något starkare prisutveckling än tidigare väntat.
"Den japanska ekonomin befinner sig i ett läge där prisstabilitetsmålet nästan är uppnått. Nyckeln till ytterligare skiften i penningpolitiken är hållbarheten i företagens positiva beteenden," fortsatte Takata.
BOJ:s nästa räntebesked väntas den 31 juli. Enligt en Bloomberg-enkät förväntar sig över 90 procent av marknadsanalytikerna att styrräntan lämnas oförändrad på 0,5 procent vid det tillfället. Men Takatas kommentar ger en tydlig indikation på att ytterligare en höjning senare under året fortfarande är möjlig – särskilt om inflationsdynamiken håller i sig och om handelsläget med USA klarnar.
Trots en i nuläget stabil ekonomi varnade Takata för att utdragna handelskonflikter kan få negativa effekter på tillväxten.
"Även om ekonomin just nu är stark, kan oro kring tullar successivt lägga en nedåtpress på den ekonomiska aktiviteten," avslutade han.