BUDGET: SANNOLIKT ÄNNU STÖRRE UTRYMME SATSA I HÖST - NORDEA
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med en väntad inflation under målet andra halvåret kommer regeringen sannolikt att se ännu mer utrymme för expansiv finanspolitik i höstbudgeten.
Det skriver Nordea-ekonomerna Gustav Helgesson och Joel Lundh i ett kundbrev, inför måndagens vårbudget och vårändringsbudget.
De noterar att finansdepartementet redan har aviserat att reformerna nu kommer att uppgå till 16,8 miljarder kronor – mer än fyra gånger så mycket som i förra årets vårbudget.
Hittills har reformer för totalt 11,8 miljarder kronor aviserats, vilket innebär att 5 miljarder kronor återstår. De förslag som redan avslöjats rör välfärden, infrastruktur och rättssystemet.
Nordea räknar med att kvarvarande förslag kommer att relatera till hushåll, arbetsmarknaden och utbildning, eftersom få åtgärder hittills aviserats för dessa områden.
Dessutom har en extra tilläggsbudget lagts fram på 2,6 miljarder kronor, som rörde militärt stöd till Ukraina.
Banken noterar att den största delen av de aviserade förslagen i vårpropositionen lutar mot kommuner och välfärdstjänster. Till exempel utgörs den enskilt största åtgärden av 6 miljarder kronor till regionerna, med syftet att motverka hotet om permitteringar inom hälso- och sjukvården.
"En stor del av notan kan alltså betraktas som ersättning för att behålla arbetstagare, snarare än reformer som till exempel ska öka hushållens disponibla inkomster eller utöka anställningar", skriver Nordea-ekonomerna.
Därför ser de inte vårbudgeten som speciellt expansiv, trots den betydligt större storleken jämfört med förra året. Inflationen normaliseras och regeringen verkar mer säker på att de kan öka utgifterna utan att bidra till för hög inflation.
Ekonomerna konstaterar att storleken på notan har varit känd i mer än två veckor och att Riksbanken inte har lyft fram detta som en risk för penningpolitiken.
"Vi ser inflationen under målet under andra halvåret i år. Detta innebär att regeringen sannolikt kommer att se ännu mer utrymme för expansiv finanspolitik i höstbudgeten inför 2025", skriver Nordea-ekonomerna.