Nyhet
2 Oct, 2023

ECB: SISTA ETAPP MOT 2% INFL KAN BLI SVÅR, ENL DE GUINDOS - FT

Uppdaterad:
2 Oct, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB:s vicechef Luis de Guindos menar att tankar på en räntesänkning är för tidigt väckta och varnar samtidigt för att den sista deletappen i kampen för att föra ner inflationen till 2 procent kan bli svår att klara.

Det sade han i en intervju med Financial Times (FT), som gjordes i torsdags – dagen innan preliminära HIKP-data för euroområdet visade att inflationen sjönk något mer än väntat i september.

Inflationen har visserligen sjunkit men enligt de Guindos gör en senaste tidens uppgång i oljepriserna, till tiomånadershögsta nivåer "vårt arbete svårare".

"Vi är på väg mot 2 procent. Det är tydligt. Men vi måste bevaka det väldigt noga eftersom den sista milen inte kommer att bli lätt… elementen som kan torpedera disinflationsprocessen är kraftfulla", sade han.

Tillsammans med höga oljepriser kan också höga löneökningar, en svagare euro och uthållig efterfrågan på tjänster bidra till att inflationen förblir hög.

Luis de Guindos sade att en "avgörande" faktor för att bestämma ECB:s nästa räntesteg blir den hastighet med vilken policyåtstramningen förs över från bank- och obligationsmarknaden till konsumenter och företag (transmissionen).

"Om transmissionen inte är klar, då bör vi vara lite mer tålmodiga. Om transmissionen är mycket närmare att vara klar, då bör vi överväga nästa steg för att garantera att inflationen konvergerar mot vårt mål", sade han.

FT noterar att vissa ECB-rådsledamöter vill se en snabbare neddragning av överskottslikviditeten i banksystemet, som visserligen har sjunkit men fortsatt ligger på omkring 3.700 miljarder euro, vilket orsakar förluster för de nationella centralbankerna.

Ett sätt att minska överskottsreserverna skulle vara att öka de minimireserver som banker måste hålla på konton hos ECB utan ränta. Men Luis de Guindos förordar inte en sådan lösning.

"Min åsikt är att vi bör bedriva penningpolitik baserat på prisstabilitet, inte på vinster och förluster i nationella centralbanker" sade han.

Luis de Guindos är däremot mer öppen för tanken på att avsluta återinvesteringarna av förfallande obligationer i det så kallade PEPP-programmet, det pandemirelaterade stödköpsprogrammet, tidigare än planerat. Han noterade att vissa ECB-kollegor har argumenterat för att processen med kvantitativa åtstramningar måste börja. ECB har inte diskuterat frågan ännu, men "det kommer förr eller senare", enligt de GuindosTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.