ELBILAR: MERCEDES VD OLA KÄLLENIUS BER EU SÄNKA TULLAR MOT KINA
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska biltillverkaren Mercedes-Benz svenske vd, Ola Källenius, ber EU sänka tullarna på elbilar importerade från Kina samtidigt som det pågår en utredning rörande statsstöd nyttjat för att utöka kinesisk konkurrenskraft på bekostnad av Europa.
Protektionism är "att gå i fel riktning", ökad konkurrens skulle tvärt om hjälpa europeiska biltillverkare att på lång sikt utveckla bättre bilar, sade Ola Källenius i en intervju med Financial Times.
"Höj inte tullarna. Jag är kontrarian och tycker vi borde gå åt motsatt håll: Sänk de befintliga tullarna i stället", sade han.
Befintliga tullar ligger på 10 procent för kinesiska biltillverkare som vill sälja i EU. Om europeiska bolag vill sälja till Kina är tullen 15 procent. Det är anledningen till att många bolag startat kinesisk tillverkning, en trend särskilt stark bland tyska bolag.
Vad avser Mercedes-Benz så finns också ett betydande kinesiskt ägarinflytande. Den kinesiska Volvo Cars-storägaren Geely och det statligt kontrollerade SAIC äger runt 20 procent av bolaget.
Ola Källenius support för fria och öppna marknader är dock tydlig.
"Vi har inte bett om någon utredning, vi ber inte om beskydd, och jag tror att de bästa kinesiska bolagen inte heller ber om beskydd. De vill konkurrera i världen som alla andra", sade han.
Kinesiska bolags önskan att exportera till Europa är en naturlig utveckling av konkurrensen och den behöver mötas med bättre produkter, bättre teknik och mer smidighet, menar han.
"Det är marknadsekonomin. Låt konkurrensen råda /…/ Om vi tror att protektionism är något som leder till långsiktig framgång så tycker jag att historien bevisar motsatsen", sade Ola Källenius.
På annat håll i den europeiska bilsektorn är tonläget ett annat. Fransk-italiensk-amerikanska Stellantis, fordonskoncernen med märken som Peugeot, Citroën, Chrysler och Fiat, har uttryckt allvarlig oro. Vd Carlos Tavares varnade under fjolåret för att EU:s bilindustri, en sektor med 13 miljoner jobb, riskerar utplåning till följd av den kinesiska konkurrens som översvämmar marknaden. Han liknande situationen vid den som gällde för solpanelstillverkning, som gick starkt i EU till dess att utslagningen blev närmast total sedan Kina gjort intåg i marknaden och erbjudit enorma statliga stöd till bolag i sektorn. Priserna på kinesiska slutprodukter blev omöjliga att konkurrera med för europeiska tillverkare och branschen dog i Europa.
Branschföreträdare i bilsektorn har nu lyft fram att själva syftet med statsstöd till biltillverkning likaledes är att slå ut internationella konkurrenter och samtidigt ge de kinesiska tillverkarna starkare marknadsposition på bekostnad av förluster som balanseras av kinesiska staten.