Intervju: Ulf Kindefält VD Kontigo Care
Kontigo Care har redovisat sitt helårsresultat för 2022 och kan visa att bolaget trots utmanande omständigheter fortsatt växa inom digital beroendevård av alkohol och är nu verksamma i över hälften av Sveriges kommuner. Den kontinuerliga tillväxten är för TradeVenues analytiker ett kvitto på att bolagets teknik är ett av de bästa och mest kostnadseffektiva sätten att bota alkoholism. 2022 är också det första år som Kontigo kan redovisa vinst och ett positivt kassaflöde från rörelsen. Analytikerna har särskilt noterat bolagets stora satsningar inom det snabbväxande beroendeområdet för droger, som hotar att bli ett större problem än alkohol i Europa om några år. Därför har vi på redaktionen valt att kontakta Kontigo Cares VD Ulf Kindefält för att ställa några frågor.
Intervjufrågor:
Kan du berätta om hur stor marknaden är för beroendevård i Sverige avseende alkohol respektive droger och olika typer av blandmissbruk ser ut och hur du räknar med att dessa områden kommer att utvecklas under de närmaste åren?
Kontigo Care har sedan starten varit ledande och drivit upp denna marknad. Att uppskatta marknaden för Previct för att stötta beroendevården är en bra fråga men svår att besvara. Vi kan se att om Alla nuvarande kunder skulle tillämpa Previct i samma grad som några av våra mest erfarna kommunkunder skulle vår volym av licenser mer än tredubblas och skulle alla kommuner i Sverige i förhållande till sin population ha samma nivå skulle antal alkohollicenser vara mellan sju- och niotusen. Idag ligger antal volymen i Sverige på ca 850. Det som hänt under de senaste åren är dock att andelen s k rena alkoholister minskat och att s k blandberoende ökat, vilket innebär att behovet av att även monitorera andra substansmissbruk ökat. Det är därför som vi redan för flera år sedan inledde utvecklingen av en mobiltelefonbaserad applikation för att detektera drogonykterhet. Att addera denna funktionalitet kommer ha stor betydelse för kommande tillväxt.
Berätta om er satsning på den egenutvecklade AI-baserade tekniken för iris- och pupilldetektion av drogonyktra som ni kallar Previct Drugs.
Utvecklingen är nu inne i en intensiv fas med att utvärdera de första resultaten från de två pågående pilotstudierna på Leiden universitetsjukhus i Nederländerna samt vid Sprutbytesprogrammet i Region Uppsala. Att detektera de förändringar som droger gör på pupill och ögon är mycket komplext. Med avancerade metoder som inkluderar maskininlärning har vi kommit mycket långt. Att utföra dessa mätningar utanför labbmiljö förutsätter robust teknik och som dessutom ska fungera i en vanlig mobiltelefon med avseende på kameraupplösning och datahanteringskapacitet. Vi har alltså nu en prototyp-app som används i de nämnda studierna. Under sommaren fortsätter analyserna av resultaten men de slutliga resultaten från studierna kommer sannolikt först efter sommaren i september.
Hur mycket har ni hittills lagt ned och vad kommer att krävas för en fullskalig lansering?
De stora investeringarna sker i genomförandet av de två studierna som innebär kostnader och ersättningar för kliniker och konsulttjänster för att leda och genomföra dessa enligt gällande regelverk. Därutöver förstås egna resurser som investeras i projektledning, regulatoriska processer, mjukvaruutveckling, matematik och statistikanalys. Beroende på utfall i de första studierna kommer vi att kunna bedöma storlek och total omfattning för en fortsatt studie. Preliminärt siktar vi på en lansering i slutet av 2024. Investering i projektet under 2022 uppgår till ca 7,1 miljoner varav 2,3 miljoner avser egna resurser. Under 2023 uppskattar vi investeringen till 6,5 till 8,5 miljoner kronor exklusive egna resurser.
I likhet med ert alkoholredskap Previct Alcohol kommer Previct Drugs att lanseras inte bara i Sverige utan även internationellt. Berätta om vad ni har för förväntningar på Previct Drug i Sverige och på andra marknader.
Att erbjuda bredare tekniska möjligheter för att detektera substansmissbruk innebär en avsevärd breddning av marknaden i Sverige och alla andra marknader. Att ha en mer komplett plattform kommer innebära att marknadstillväxten kan stärkas. Vi har förstås uppskattningar om marknadspotential men vet även att digital mognad, förändringsledning av nya arbetssätt och fördelaktiga ersättningssystem är avgörande för en skalning till alla marknader. Vi jobbar nu primärt i Sverige och Finland men söker nya kunder i Nederländerna och utvärderar även möjligheterna i ett par andra länder. När drog-applikationen kan lanseras kommer möjligheterna till etablering i andra marknader utvärderas strategiskt för Previct.
I flera europeiska länder såsom Tyskland pågår för närvarande en intensiv debatt om att liberalisera reglerna avseende försäljning av flera typer av narkotikapreparat, vilket i förlängningen skulle kunna leda till ökat behov av vård av missbrukare. Vad tror du om detta och vad är erfarenheterna från andra länder som har lättat på reglerna?
Att lätta på reglerna för försäljning av t ex cannabis eller andra droger kommer sannolikt öka gruppen som blir beroende och där missbruket leder till behov av vård. Beroendevården är olika mycket utbyggd men den stora utmaningen för oss är att övertyga vården om att ställa om och integrera digitala redskap för att kunna möta ett ökande vårdbehov som även inkluderar mental ohälsa som är nära förknippat med beroendeproblematik. Utöver det att manövrera i det ekosystem som även omfattar försäkringsbolag och allmänna ersättningssystem. Att ställa om och inkludera digitaliserings möjligheter som Previct representerar är stor utmaning och möjlighet för tillväxt för bolaget.