
Investeringsbedrägerier med kryptovalutor – så fungerar det

Trots att kryptovalutor på senare år möjliggjort nya innovationer inom finans och teknik, har det länge varit ett stigmatiserat område. Majoriteten av de tjänster som bygger på de principer som Bitcoin introducerade är legitima, men det finns också en parallell värld av bedrägerier och hot som utnyttjar blockchain-teknologins inneboende komplexitet för att lura folk på pengar.
Kryptovalutor i sig är ingenting farligt, men miljön, klimatet och det ekosystem som de fött kan utgöra en fara för den oförsiktiga nybörjaren. Att förstå hur bedrägerier inom kryptovalutor fungerar är det första steget mot att bygga ett robust personligt försvar när man ska ut i kryptons vildmark.
För bra för att vara sant
Vissa saker är helt enkelt för bra för att vara sanna. Girighet, precis som många andra “dödssynder”, kan lätt förblinda den naiva och oerfarna. Löften om att fördubbla investeringar på bara några dagar, eller möjligheter att “hänga med i uppsvinget” av en kommande “Bitcoin-ersättare” skapar någonting som kallas för FOMO (Fear of Missing Out) – det vill säga “rädslan”, eller närmare bestämt ängsligheten, som man känner när det verkar som att man potentiellt kommer att missa någonting gynnsamt. Denna kraftfulla psykologiska drivkraft i kombination med oförstånd för teknologin kan leda till stora förluster. Det är just detta som bedragare satsar på att utnyttja.
Genom att skapa till synes legitima profiler med välutvecklade webbplatser, falska vittnesmål och manipulerade data blir det svårt för det otränade ögat att upptäcka att det rör sig om ett bedrägeri innan det är för sent. Bara för att någonting ser ut att vara professionellt konstruerat, betyder inte det att det inte rör sig om bedrägerier. De mer sofistikerade bedrägerierna kan potentiellt vara mycket svårupptäckta.
Falska plattformar och falska löften
En vanlig metod som bedragare använder är att driva falska investeringsplattformar. Eftersom det finns mycket variation inom krypto, är användare vana vid att hela tiden prova någonting nytt. Det är inte ovanligt att nya plattformar som erbjuder diverse “banbrytande” funktioner titt som tätt dyker upp. Bedragare utnyttjar denna trend av konstant nyskapande genom att smyga in sina bedrägliga tjänster jäms med legitima nylanseringar.
Dessa webbplatser kan se helt normala ut. De behöver som sagt inte nödvändigtvis vara dåligt konstruerade. Exakt vad de försöker imitera varierar, men det rör sig främst om kryptobörser, plånböcker eller andra kryptorelaterade tjänster där användaren ombeds sätta in pengar. I välkonstruerade bedrägerier kommer allt att fortsätta att fungera tills den tidpunkt då offret försöker ta ut sina pengar – då blir de antingen avstängda och utelåsta med tafatta ursäkter som “ditt konto har blivit avstängd på grund av att du bröt mot våra regler” eller så tas hela hemsidan bort och förblir spårlöst försvunnen.
Falska plattformar är inte alltid enkla och upptäcka och kan ibland förbli aktiva i flera månader. Ju mer förtroende de har byggt upp, desto enklare blir det att locka till sig nya offer. “Förtroende” eller “renommé” fungerar ju lite som en valuta i sig – och de som driver dessa falska hemsidor vill utnyttja denna resurs till fullo. Så småningom kommer dock verksamheten oundvikligen att kollapsa och lämna potentiellt tusentals offer utan sina pengar.
Sociala medier
Identitetsstölder där bedragare utger sig för att vara kända eller betrodda personer förekommer också inom kryptovärlden. Detta kan röra sig om kändisar, influencers eller officiella representanter för organisationer. Numera är det förhållandevis enkelt att skapa till synes legitima profiler med snygga profilbilder, höga följarantal och frekventa inlägg. Med modern AI-teknologi är identitetsstöld oerhört enkelt. Innan kunde man mer eller mindre verifiera en persons identitet genom ett video- eller röstsamtal, men numera är inte detta tillräckligt. Att träffa personer i verkligheten för att verifiera deras legitimitet har blivit viktigare – trots att vi lever i en “allt mer digital” värld.
Anonymitet
Kryptovalutor är av sin natur anonyma, vilket gör dem till ett populärt mål för brottslingar. Pengar som har överförts till en bedragares kryptoplånbok går inte att återfå. Transaktioner är oåterkalleliga. Även om förövaren ofta är anonym, har offret sällan samma privilegium.
Genom att ta till vara på sin digitala hygien och använda verktyg som en VPN-tjänst, kan man hålla sig mer anonym och minska risken för att råka ut för bedrägerier. Om man kompletterar välutvecklade verktyg med sunt förnuft och tillägg som NordVPN:s Threat Protection och andra surfskydd har man redan där ett starkt försvar. Ett VPN krypterar din trafik och maskerar din IP-adress, vilket gör spårning och bedrägerier mycket svårare att genomföra.
Nätfiske och virus
Vissa bedrägerier förlitar sig på att offret kommer till dem, medan andra är mer aggressiva och direkta – som nätfiske (phishing) och virus – där angriparen oftast kontaktar offret direkt. Nätfiske inleds med att offret kontaktas via e-post eller godtycklig meddelandetjänst. Meddelandet uppmuntrar användaren till att trycka på länkar genom skrämseltaktiker (diverse varianter av “du måste byta lösenord!” är vanliga). När offret sedan går in på hemsidan stjäls deras användaruppgifter eller annan privat information.
Att bli ombedd att ladda ned skadliga filer kan ske på ungefär samma sätt. Offret övertygas om att någonting brådskande kräver deras uppmärksamhet och gör därav saker utan eftertanke. När en enhet blivit infekterad av virus finns det inte mycket man kan göra för att förhindra eskalation av angreppen. Om du vet att din enhet har fått virus är det viktigt att du undviker att logga in (använda ditt lösenord).
Andra varningssignaler
Legitima investeringar har inga garantier. Säkra investeringar som dessutom ger hög avkastning finns inte. Antingen är det hög avkastning och hög risk eller låg avkastning och låg risk. Tänk på detta när du letar efter investeringsmöjligheter eller får erbjudanden. Undantag förekommer, men de är oerhört ovanliga.
Det är vanligt att bedragare använder en pseudoteknisk jargong som för det otränade örat får det att låta som om de är experter. Om de dessutom skapat legitima profiler som använder logotyper och namn från respekterade institut, organisationer eller företag kan de locka till sig många intet ont anande investeringsintressarede offer. Kom ihåg att allt går att fabricera. Om man till och med kan fabricera ett videosamtal eller någons röst kan du vara ganska säker på att allt du ser på nätet till viss del riskerar att vara ett bedrägeri. Online hjälper det alltså att vara paranoid.