STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Japans årliga löneförhandlingar har avslutats med de största löneökningarna på 34 år, enligt landets största fackföreningsgrupp, Rengo.
Det rapporterar Bloomberg News, som noterar att resultatet stöder centralbankens uppfattning att en cykel av högre löner och priser är på väg att växa fram.
Anställda vid 5.162 företag anslutna till Rengo säkrade en genomsnittlig löneökning på 5,25 procent i årets förhandlingar, enligt den slutliga uppdateringen av löneavtalen som fackföreningsfederationen tillkännagav på torsdagen. Även om siffran var lägre än de preliminära 5,46 procent som rapporterades i mars, är det fortfarande den högsta ökningstakten sedan 1991.
Rengo representerar cirka 7 miljoner arbetare, eller cirka 10% av Japans arbetskraft.
Torsdagens rapport visade också att anställda på mindre företag uppnådde en löneökning på 4,65 procent, upp från 4,45 procent förra året. Ökningen var den största på 33 år, och löneskillnaden gentemot större motsvarigheter minskade till 0,6 procentenheter, jämfört med en skillnad på 0,65 procentenheter förra året.
Inför samtalen 2025 fokuserade Rengo på att höja lönerna i mindre företag och satte ett mål för löneökningar på 6 procent för dem, vilket är högre än det övergripande målet på 5 procent. I Japan arbetar nästan 70 procent av de anställda för små och medelstora företag, vilket gör deras löneökningar avgörande för den nationella lönetrenden.
Men trots historiska nominella löneökningar fortsätter stigande priser att urholka köpkraften. Japans viktigaste inflationsmått har legat på eller över BOJ:s mål på 2 procent i tre år, vilket innebär att reallönerna bara ökade under fyra månader under den perioden.
Ihållande inflationstryck har också dämpat konsumtionen, vilket gradvis äter upp företagens vinstmarginaler och begränsar företagens förmåga att höja lönerna. Det skulle kunna störa den positiva cykel av löne- och prisökningar som beslutsfattarna strävar efter.
Robusta löneökningar stöder Bank of Japans argument att höja räntorna ytterligare, då centralbanken överväger lämplig tidpunkt för nästa åtgärd mitt i den globala ekonomiska osäkerheten. BOJ-chefen Kazuo Ueda har nyligen signalerat en försiktig hållning på grund av bristande tydlighet kring USA:s president Donald Trumps handelspolitik och betonat behovet av att noggrant övervaka data.