Nyhet
11 Oct, 2024

JP MORGAN: ÖKANDE GLOBALA RISKER ENLIGT JAMIE DIMON - CNBC

Uppdaterad:
11 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska storbanken JP Morgan Chase vd Jamie Dimon ser ökande globala risker i samband med de eskalerande konflikterna i Mellanöstern och Rysslands invasion av Ukraina.

Det rapporterar CNBC på fredagen.

"Vi har noga övervakat den geopolitiska situationen under en tid, och de senaste händelserna visar att förhållandena är farliga och blir allt värre," uppgav Jamie Dimon i samband med bankens rapport för det tredje kvartalet.

Vd:n uppgav vidare att han fortsatt är försiktig vad gäller ekonomins framtid, trots tecken på att Federal Reserve har lyckats med en mjuklandning.

"Även om inflationen avtar och den amerikanska ekonomin förblir motståndskraftig, kvarstår flera kritiska frågor, inklusive stora budgetunderskott, behov av infrastruktur, omstrukturering av handel och remilitarisering av världen," sade Jamie Dimon.

Bankchefen har lyft oron tidigare och under ett samtal vid Georgetown University i förra månaden sade han enligt CNBC:

"Det är min största oro, och den överskuggar alla andra jag haft under min karriär."

Tidigare på fredagen rapporterade Nyhetsbyrån Direkt att JP Morgans Jeremy Barnum, förklarat mjuklandningen i den amerikanska ekonomin för ett faktum.

Bankens resultat är ett av bevisen på att USA nu har en så kallad "guldlocksekonomi", enligt finanschefen.

"Resultatet är helt förenligt med en mjuklandning", sade han vid presskonferensen efter delårsrapporten.

Jeremy Barnum lyfte fram att konsumtionen är på normala nivåer och det saknas tecken på osedvanlig stress bland hushållen, graden av betalningsanmärkningar är något lägre än väntat och stora företag uppvisar optimism.

Termen guldlocksekonomi hämtas från sagan om Guldlock, som finner att en gröt är perfekt tempererad, varken för varm eller för kall. Liknelsen där Guldlock blivit ett ekonomiskt begrepp indikerar en situation där ekonomins tillväxt är stabil men inte överhettad, inflationen är på måttlig och stabil nivå, arbetsmarknaden är i balans och förtroendet för ekonomin är stabil bland konsumenter, företag och investerare.

Guldlocksekonomin kan också sägas vara målet för centralbanker och finansmyndigheter.

JP Morgans siffror för det tredje kvartalet offentliggjordes i bolagets delårsrapport på fredagseftermiddagen. Siffrorna togs emot väl av aktiemarknaden och strax innan klockan 20 svensk tid hade aktien handlats upp med 5,3 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.