MÅNDAG DEN 8 JUlI
==================
- SCB: KPIF (prel) juni kl 8.00
Efter att ha legat stabilt på 2,3 procent i tre månader väntas KPIF-inflationen nu ha stigit till 2,4 procent. Exklusive energi väntas inflationen samtidigt ha vänt upp till 2,9 procent, från oväntat låga 2,5 procent i maj.
Utfall i linje med Infronts konsensusprognos skulle vara helt i linje med vad Riksbanken räknade med i den nya prognosen från i juni.
- Tyskland: industriproduktion maj kl 8.00
Efter att ha sjunkit med 1,4 procent i april jämfört med i mars, möjligen efter viss inverkan av påskhelgen, räknar Commerzbank nu med en ökning med 1,0 procent i maj.
ONSDAG DEN 9 JULI
==================
- USA: president Trumps tidsfrist för de ömsesidiga tullarna löper ut
Det har inte blivit några "90 deals in 90 days", trots upprepade försäkringar under hela tullpausen om att flera avtal är nära förestående, men det kanske kan hända något på upploppet.
President Trump meddelade den 3 juli att hans administration på fredagen skulle börja skicka ut brev till sina handelspartners där man ensidigt fastställer tullsatser.
"Tullarna kommer att ligga på mellan kanske 60–70 procent, ned till 10–20 procent", enligt Trump.
- Kina: KPI, PPI juni kl 3.30
KPI-inflationen har varit negativ sedan i februari, och det väntas ha fortsatt i juni. Konsensusprognosen pekar nu mot -0,1 procent jämfört med i juni 2024.
- FED: protokoll från FOMC-mötet i juni kl 20.00
Styrräntan lämnades som väntat oförändrad, och ledamöternas nya prognoser antydde fortsatt att räntan kan sänkas med totalt 50 punkter senare i år, oförändrat jämfört med i marsprognosen. Så många som sju ledamöter räknade dock med oförändrad året ut, och protokollet kan förhoppningsvis ge lite mer inblick i hur ledamöterna resonerade.
Fed-chefen Jerome Powell sade vid den efterföljande presskonferensen att förväntningarna om tulleffekterna hade dämpats från toppnivåerna i april, men tulleffekter väntade ändå pressa upp priserna och tynga den ekonomiska aktiviteten.
"För närvarande är vi väl positionerade för att vänta och lära mer om den troliga kursen för ekonomin innan vi överväger några justeringar av vår policyhållning", sade Powell.
TORSDAG DEN 10 JULI
=================
- SCB: hushållens konsumtion maj kl 8.00
Konsumtionen har utvecklats oregelbundet under en längre period, men i april steg i alla fall konsumtionen med 0,5 procent jämfört med i mars. En mycket svag detaljhandel i maj lär dock ha tyngt den totala konsumtionen under månaden.
- SCB: produktionsvärdeindex maj kl 8.00
Efter nedgångar i början av året steg produktionen i näringslivet med goda 2,3 procent i april jämfört med i mars, och med 3,4 procent jämfört med april 2024
- SCB: BNP-indikator maj kl 8.00
Efter en rejält svag inledning på året verkade trenden ha vänt uppåt; efter att ha ökat 0,9 procent i mars ökade BNP-indikatorn ytterligare 0,4 procent i april. Frågan är nu om den positiva trenden kan ha hållit i sig i maj, och kanske ännu mer – kvarstår de goda utfallen för mars och april efter revideringar?
- Norge: KPI juni kl 8.00
I maj steg KPI-inflationen till 3,0 procent från 2,5 procent i april, något över väntade 2,9 procent. Kärninflationen sjönk däremot från 3,0 till 2,8 procent, under marknadens prognos om 3,1 procent och – framför allt – under Norges Banks prognos på 3,0 procent.
Norges Bank hänvisade också till sjunkande inflation när de, helt oväntat, sänkte styrräntan med 25 punkter, till 4,25 procent den 19 juni.
"Inflationsutsikterna för det kommande året pekar på en lägre inflation än tidigare förväntat. En försiktig normalisering av styrräntan kommer att bana väg för att inflationen återgår till målet utan att dämpa ekonomin mer än nödvändigt", sade centralbankschef Ida Wolden Bache i samband med räntebeskedet.